sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivInfecțiile din Spitalul Județean – atentat la siguranța arădenilor și a lui Hippocrate! De mulți ani, cazurile de îmbolnăvire sunt măsluite (I)

  de Luci Precup | 16 martie 2016, 7:35 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  21

  Suntem convinși că mulți dintre cititorii noștri au auzit, măcar o dată, un prieten sau chiar un necunoscut, spunând: „Eu merg în Ungaria la spital dacă am probleme. Sau în Timișoara. Nu merg în Arad!” În același timp, majoritatea sondajelor de opinie indică, ca prim aspect aflat în atenția unei comunități, sănătatea. Indiferent cu cine vorbești, îți va spune că „sănătatea este cea mai importantă dintre toate”. Lăsând la o parte orice altceva, prin acest prim articol, și celelalte care vor urma, ne-am propus să scoatem la lumină „rufele murdare” ale sistemului de sănătate arădean (suntem convinși că se poate extrapola și în multe alte locuri din țară), în încercarea de a atrage atenția tuturor factorilor de decizie, dar și cetățeanului obișnuit, că există mari probleme care nu trebuie tolerate! Iar aceste probleme ne afectează pe toți iremediabil și, din păcate, pe mulți, ireversibil. Nu dorim neapărat să „atacăm” medicul arădean, căruia, prin această serie de articole, nu îi vom comenta competența, deși, probabil, în căutările noastre vom ajunge (cum am ajuns de multe ori până azi…) și la acest aspect, pe care nu îl vom ocoli. Însă, repetăm, ținta noastră este sistemul de sănătate arădean, în întregul său și tot ce decurge de aici.

  Investigațiile pe care le prezentăm azi aduc în atenție – așa cum ați constatat încă din titlul articolului –, ca un prim aspect foarte grav, infecția (infecțiile) din Spitalul Clinic de Urgență Județean Arad.

  Nimeni nu scoate o vorbă în afara gardurilor unității,

  deși în cabinetele șefilor de secții de la „Județean” se pare că se discută îndelung. Sau poate deloc… că așa e schema… Publicului larg îi este cu neputință să afle, atât timp cât nimeni nu i-o spune oficial. Unii au simțit pe pielea lor… așa am aflat noi. Ne-au rugat să scriem, să „facem ceva” pentru ca să fie luate măsuri. „De ce oare singura soluție e presa? De ce nu se spune oficial nimic? De ce, până nu moare cineva, nu o să se ia decizii drastic?” – sunt întrebări pe care ni le-am pus și noi imediat după ce am ascultat îngroziți ce li s-a întâmplat unor arădeni care au avut ghinionul să se interneze în Spitalul Județean Arad. Iar alții să meargă doar în vizită!

  Hai să vedem ce spune conducerea, noua conducere – ne-am gândit noi, ca punct de plecare – și astfel am ajuns în biroul managerului Mirandolina Prișcă. „Spitalele arădene se confruntă cu infecții nosocomiale. Sunt infecțiile dobândite de pacient pe durata spitalizării, ele afectând atât statele dezvoltate cât și pe cele subdezvoltate și reprezintă una din cauzele importante ale deceselor și morbidității în rândul acestora”, ne-a spus doctorul Prișcă.

  Din ceea ce spune managerul Spitalalui Județean, Aradul are o medie de 0,42 % ca incidență a infecțiilor pe anul 2015. Dar, fiți atenți: în țările din UE rata infecțiilor nosocomiale este de 19% (nouăsprezece la sută)! În concluzie, la Arad, sănătatea este de top, infecțiile din spitale fiind cu 18 virgulă ceva la sută mai puține decât în Germania, Franța sau Marea Britanie! Ce mai… suntem locul I în topul european!

  Din păcate, românul tot român rămâne

  Trecând peste mișto-ul tragico-comic de mai sus, e clar că e ceva putred în Danemarca… Pardon, în Arad. Raportarea asta… de 0,42 la sută, e „cusută cu ață albă”. Pentru unii medici, chiar șefi de secții, această raportare a gradului de infecție pare o meteahnă căpătată înainte de 1989. Dn ciclul „atâtea (multe) grâne la hectar”, „atâta (puțină) infecție în spitale”. „Există– o recunoaște chiar managerul Spitalului Județean Arad – o frică a medicilor șefi de secții, de a raporta cazurile de infecții”. Noi am putea să o contrazicem pe Mirandolina Prișcă… Poate frică nu e cuvântul corect. Am putea spune dezinteres, am putea spune „atentat la sănătatea arădenilor”, am putea spune chiar „încălcarea Jurământului lui Hippocrate”. Am mai putea spune că Spitalul Județean Arad nu e cabinetul lor privat și de aceea… Multe am putea spune…

  Și tot managerul Mirandolina Prișcă conchidea în final: „ Spitalul Județean Arad este deficitar la raportarea cazurilor cu infecții și recomand o educație, prin toate mijloacele, a populației, începând de la orele de la grădiniță și școala până la medicul de familie” . Dar, oare, atitudinea civică a cadrelor medicale nu e de recomandat?

  Direcția de Sănătate Publică Arad are un tabel…

  Conducerea DSP Arad, urmare a solicitării noastre, ne-a pus la dispoziție un tabel cu „infecțiile nosocomiale în 2015”, pe luni și grupe de vârstă. Însă, și această instituție lucrează tot cu raportările medicilor…

  În fine… iată tabelul cu cele 194 de cazuri raportate:

  infecții nosocomiale

  Bugetul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad,

  conform datelor pe care le deținem, este unul „generos”, ca să nu spunem altfel. Și multe firme se „bucură” din el… dar asta e altă poveste. Pentru conformitate, bugetul de combatere infecții nosocomiale, în anul 2015, a fost de 7.129.214 lei, adică  1.584.269 euro! pentru anul 2016, același buget la care facem referire, este de  7.345.000 lei – 1.632.222 euro.  În aceste sume sunt incluse și contractele pentru curățenie, deratizare, dezinfecție, spălatorie, vaccinuri , Combivir, Betaina, dezinfectanți, materiale curățenie și echipamente de protecție. O doamne… echipamente de protecție… Unde? În spital? Ia priviți fotografiile făcute la o „scurtă” vizită în Spitalul Județean Arad și, în cazul în care nu observați, vă spunem noi: o infirmieră făcea curățenie fără mănuși de protecție, ducând de colo-colo; o asistentă, speriată de aparatul de fotografiat a strigat la noi: „Scrieți acolo la ziar că lucrez singură pe șapte saloane cu 30 de bolnavi! Asta să scrieți!”. Bineînțeles că nu ne-am speriat atât de tare încât să nu observăm o mănușă de protecție „uitată” pe o masă, pe coridorul public, plus „crema de pe tort”: bucăți de pâine, în pungă ce-i drept, lângă soluții, pe holul mare de la chirurgie. DOAR ZERO virgulă ceva e infecția din Spital?

  Și totuși

  1. Poate că noi nu sesizăm prea bine gravitatea situației, nefiind specialiști cum ar putea spune unii. Deși… cazurile celor infectați, cu care am vorbit, spun altceva. Poate că, având în vedere raportările pe care le fac șefii de secții ale Spitalului Județean Arad, totul poate fi trecut la capitolul „Birocrație” – din punctul lor de vedere. Totuși, un gând nu ne dă pace: „De ce specialiștii chemați anul trecut să facă un Audit al Spitalului Județean Arad au lansat ideea că singura soluție este raderea de pe fața Aradului a acestei unități și construirea uneia noi, curată, într-o zonă liniștită a municipiului?”.
  2. În același timp, ne punem întrebarea dacă interesele unor firme private nu sunt grav afectate prin recunoașterea oficială a existenței (într-un procent mult mai mare decât cel indicat acum) infecției din spital, astfel demonstrându-se faptul că soluțiile pentru igienizarea unității -cumpărate probabil cu mulți bani- sunt ineficiente și fără rost.
  3. Câți dintre arădeni își permit luxul să se interneze în spitale particulare sau să meargă în străinătate?
  4. Câți dintre medicii arădeni, care activează în Spitalul Județean Arad nu și-au trimis rudele, apropiații, cunoștințele la alte spitale, chiar în Ungaria? Bineînțeles că aceasta e o întrebare retorică și trebuie tratată ca atare.
  5. În România, nu există o evaluare foarte exactă a dimensiunilor fenomenului pentru că medicii încă se feresc să admită oficial existenţa acestei probleme, de teama unor eventuale sancţiuni, pierderea reputaţiei spitalului şi a bunului renume al personalului medical. „Trebuie lăudaţi cei care-şi identifică infecţia şi chiar premiaţi cei care reuşesc să ia măsuri de autolimitare a transmiterii acestora“, spunea în 2012 prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“.
  6. Cazul „Colectiv”, cu pacienți murind în spitale din cuza infecțiilor, nu a produs în mintea medicilor din Arad niciun șoc? Sau au și uitat deja?

  Notă tehnică

  În rândul pacienților cea mai contactată și cunoscută infecție este cea produsă de Clostridium Difficile. Aceasta se manifestă prin diaree și vărsături cu debut în timpul spitalizării sau acasa după externare (în primele două săptămâni)

  Un raport al Secției de Prevenire și Combatere a Infecțiilor Nosocomiale Arad (înființată de chiar doctoral Mirandolina Prișcă în 1994) subliniază că incidența infecțiilor în secțiile de Chirurgie general, în 2015, a fost de 0,44% la  Chirurgie 1 și de 0,07% la  Chirurgie 2. Au existat cinci cazuri Enterocolite acute cu Clostridium, patru infecții de plagă și una de țesut sangvin. Statistici… greu de crezut totuși că doar atât de puține cazuri.

  În ciuda progreselor înregistrate în domeniul sănătății și al asistenței spitalicesti, infecțiile continuă să apară la pacienții internați și pot afecta de asemenea și personalul spitalului. Factorii principali care contribuie la apariția infecțiilor în rândul paciențiilor sunt:

  – scăderea imunității acestora;

  – creșterea numărului de procedee medicale și tehnici invazive prin care se creează potențiale căi de răspândire a infecțiilor;

  – transmiterea bacteriilor rezistente la medicamente în rândul pacienților, în spitalele agglomerate.

   Invităm pe oricine are ceva de spus despre sistemul de sănătate, chiar cazuri punctuale, informații care publicate să ajute la îmbunătățirea actului medical, la siguranța tuturor, să o facă direct, contactându-ne pe email-ul redacției: [email protected]

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Este revoltator ceea ce ati prezentat aici.Revoltator pentru un oras care pretinde a fi oras vestic si mai civilizat decat altele din tara.
   Nu demult am fost in vizita la un bolnav in sectia Ortopedie in acelasi spital.Pot afirma ca este cea mai murdara sectie din cate mi-a fost dat sa vad in aceasta viata .O harababura si un” dute vino „de nedescris.Mancarea servita dimineata era seara tot in salon iar pe coridor zaceau la discretie zeci de fiole din care oricine putea sa se serveasca dupa voia inimii.
   Asistentele si infirmierele erau in cabinete stand la povesti ,intr-o buna dispozitie de nedescris.
   In saloane se perindau vanzatori ambulanti „inpartind „flori pentru un 8 martie intarziat.
   Peste tot miros de fum de tigara si de dejectii.
   Manusi folosite zaceau sprijinite si acolo, la intamplare in saloane si pe coridor .
   Se pare caceasta este tehnica de cobatere a infectiilor nosocomiale in tot spitalul judetean ,Chirurgii de aici ar trebui sa faca traininguri prin tara despre cum sa nu faci nimic pentru ca se face imunizare naturala .

   +28 voturi
   +1
   -1
  2. Cred ca majoritatea aradenilor cunosc situatia din spitalele orasului, e revoltator, iar in situatia aceasta cred ca trebuie sa ne concentram, pe langa dezvaluirea a tot ceea ce se intampla, pe articole care sa insiste pe solutie, si anume: cine/cum poate rezolva nenorocirea, ce e de facut, noi ca si simpli cetateni, putem face ceva? La cine sa ne adresam? Daca este buget alocat, atunci unde sta problema de fapt?

   +12 voturi
   +1
   -1
   • Este cunoscut raspunzatorul pentru aceasta situatie.Pentru fiecare sectie in parte raspunde seful de sectie care coordoneaza si care ar trebui sa raporteze periodic fiecare caz care apare .Prin urmare este singurul vinovat ….SPCIN-ul ia masuridoar daca este anuntat.Nu se poate clona sa fie pestetot in acelasi timop.

    +19 voturi
    +1
    -1
   • Stimata doamna Corina ,aveti dreptate…e nevoie de solutii,dar acestea au venit,Comisia de Evaluare a dat un raport….problema e ca nu sunt interese acum.Exemplu cel mai apropiat ar fi cel al Spitalui Clinic PADUREA VERDE din Timisoara unde fiecane palier este vopsit in alta culoare ,cadrele medicale purtand uniforma in culoarea palierului la care lucreaza.Asta ca sa nu mai apara vizite de cafele si tigara intre cadrele medicale iar pacientul sa zaca in salon urlind dupa ajutor.
    Si apropo ,in articol nu am descris ..desi ar fi trebuit..atitudinea asistentelor din judetean de parca intri in „Bijuteria Iosa” la cata aur poarta pe la gat si incheiturile miinilor…si nu mai zic de manichiura,paraca au venit la nunta nu la servici…Na si tunci mai poarta dumneata manusi de protectie cu unghiile ale imense..etc…dar vom reveni..ca poate poate

    +16 voturi
    +1
    -1
  3. …trist…La Spitalul din Ineu, bunicul meu, de o varsta inaintata, a fost tinut 4 ore pe banca (la intrarea in spital, desi era adus de urgenta), deoarece nu avea cardul de sanatate la el si i s-a mai si spus ca ii trebuie adeverinta de la medicul de familie!!!

   +15 voturi
   +1
   -1
  4. lipsa de interes total ! cand este ora de vizita sant pline saloanele de persoane care ar putea veni cate unul pe rand sau persoane care nu au nici o treaba in spital doar se plimba, sau kuki care la 8 dimineata cauta prin saloane persoane care sant pe moarte JENANT !

   +11 voturi
   +1
   -1
  5. E normal, d-na manager desi este epidemiolog, are momentan probleme mai importante, cum ar fi mutarea maternului in noua locatie a spitalului tbc… Ca sa nu spuneti d-le Tolea ca nu am inteles bine problema. Sa speram ca o intelege si Ministrul Sanatatii . E ca si cum hotii ar cere binecuvantarea patriarhului

   +24 voturi
   +1
   -1
  6. Este normal sa se intample astfel delucruri din moment ce interesul personalului este nul.
   Asistente slab pregatite si prost selectate,medici care pleaca acasa la ora 11 sau 12 a pranzului sau in cazul in care raman la serviciu fac companie asistentelor deranjati cumva daca ii intrebi ceva desprebolnav.

   +18 voturi
   +1
   -1
  7. pdl ul v a tampit de tot dragi aradeni…….pai cine l a pus pe iotcu spagarul sa conduca sa va fure!!???de cati ani de zile avem primar penal pe care il tot votati!!!???aveti ce meritati si ce meritam am pus oameni de doi lei sa ne conduca asa conditii avem si sa nu uitam ca si prisca e pusa acolo de tolea doar ca sa execute tbc ul de spital e aceasi mafie nu s a schimbat nimic noi comentam ca prostii si toti se fac ca ploua……

   +17 voturi
   +1
   -1
  8. tot la fel de masluite cum sunt si raspunsurile celor de la GARDA DE MEDIU visavi se GENOCIDUL produs de cei de la FER VECHI prin incendierea cauciucurilor de la vulcanizarile din Arad si a componentelor masinilor dezmembrate, cumparate de catre acestia pentru recuperarea feruli si a sarmei si valorificarea acestora dupa Str Marului de unde tot orasul este invadat de fum gaze funingine bagandu-ne in spitale pe multi dintre noi cu probleme respiratorii,ia GNM a GASIT locurile unde se incendiaza acestea …dar SARMA gasita la fer vechi” nu prezinta urme de ardere „:))))!!! o fi cumparata probabil de la BENDEA sau alte unitati comerciale…spre a fi vandute la un pret de KK la fer vechi!!!cata prostie si naivitate in capul celor care crede ca ne poate prosti!!!:))))si mai nou acum cand incepe sezonul biciclistilor DIN DATA de 12 03 2016 s-a intrerupt si iluminarea stradala a pistei,probabil ca sa nu se mai vada fumul noaptea,de parca ar trebui sa se vada ?! nu e suficient ca se simpte?!…..

   +12 voturi
   +1
   -1
  9. As mai adauga si faptul ca autopsierul de la morga spitalului,Cristescu Aurel,alias Kuki,precum si angajatii firmei lui private de pompe funebre, circula prin toate sectiile, fara echipament de protectie a acestor sectii impotriva microbilor pe care ii pot transporta de la morga sau de la alte sectii, precum si fara a avea notiuni igienico-sanitare.Conducerea spitalului si intreg personalul medical accepta acest fenomen si chiar il recomanda cu bucurie pe Kuki.Ei nu inteleg ca semenii lor vin acolo sa se trateze, nu sa MOARA? Rusine sa le fie pentru ca se bucura de moartea altora,cu gandul la amaratii aia de bani pe care ii primesc de la Kuki!

   +17 voturi
   +1
   -1
  10. In octombrie 2015 mi-am fracturat mana si piciorul drept si am avut o rana si la genunchi. Citind articolul dvs. am inteles de ce dupa 2 saptamana de la punerea ghipsului din senin acasa mi s-a facut rau varsaturi si diaree puternica, cateva zile. a fost ingrozitor, mai ales ca eram imobilizata partial. Si cand ma gandesc ca platesc la sanatate dublu si ca angajat la o firma si ca PFA. Halal sanatate, doar cand ajungi in spital iti dai seama ca ajungi ca in evul mediu la selectia naturala, cine rezista, scapa, cine nu, scapa de tot.

   +12 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.