luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Cine împarte, parte-și face! La Lipova, viceprimarul și fratele său își fac biserica și casele cu bunuri luate cu „japca” din proprietatea orașului

  de Mihai Todoca, Ovidiu Peniță | 15 noiembrie 2022, 10:07 AM | Investigaţii | Topic special

  18

  Problema deșeurilor din județ ajunge din nou în atenția noastră, dar de data aceasta nu este vorba de munții de gunoaie care se strâng peste tot, ci de gunoaie – la sensul figurat, bineînțeles – care sunt împrăștiate prin unele administrații locale. Multe.

  Și ca să nu o mai lungim, vă spunem din capul locului că documentarea noastră și, implicit, articolul nostru a plecat de la o informație obținută pe surse de la niște oameni ai legii din localitatea Lipova. Anume că parte din „recuzita” unui proiect european (adică din acela în care o administrație locală primește bani de la UE ca să realizeze ceva, să facă investiții pentru comunitate) „montat” în scenă cu ani buni în urmă, în Lipova, a dispărut de parcă ar fi fost pe inventarul lui David Copperfield.

  Mai precis, în anul 2007, administrația din Lipova a realizat „Reabilitarea platformei din zona industrială, concepută și executată în anul 2007 prin programul PHARE, implicând și achiziționarea unui tocător industrial”. Scopul a fost „depozitarea și tocarea gunoiului biodegradabil colectat din gospodăriile locale în vederea producerii de compost, ulterior fiind redirecționat prin vânzare către cetățenii orașului”. Printre altele, ca investiții, în acest proiect, au fost achiziționate trei containere care aveau destinația de birou, dușuri pentru personal și atelier de mecanică.

  315489665 471786728158728 136673965746214262 n

  Unde se aflau, nu în urmă cu mult timp, containerele, în zona industrială

  Proiectul, grandios… pentru toate administrațiile care și-au făcut campanie electorală pentru a conduce Lipova, nu a funcționat niciodată. În concluzie, nici azi. Însă, astăzi, odată cu noua administrație, cele trei containere au dispărut fără urmă… sau aproape, așa cum o să constatați în continuare.

  Citește și: Lipova, orașul „lăpădat” în mâinile unui viceprimar cu 3 (trei!) licee. Ieri și-a dat teza la mate, la „Birta” din Ineu

  Normal că avem relații în Lipova, a se înțelege surse de care ne-am folosit de-a lungul anilor și normal că ne-am dus în zonă. Nu de alta, dar am dorit să „dovedim” containerele înaintea Poliției care, știți cum e!, funcționează în județ după vorba: „Nu te pui rău cu primarul – sau cu vicele… că nu mai ai parte de… sărbători”.

  Am fost în Zona Industrială Lipova, am văzut amplasamentul unde ar fi trebuit să găsim proiectul european implementat, am văzut ce zgâriat era betonul unde fuseseră containerele (semn că s-au chinuit ceva să le scoată) și am plecat mai departe.

  10

  Și-au dispărut containerele de zici că au intrat în pământ

  Și nu după multe discuții, și nu după mulți kilometri făcuți prin oraș, l-am găsit pe unul. Și nu vă mai lăsăm să „fierbeți”, ci să vă minunați: unul dintre containerele dispărute fără urmă… pentru Poliție!, stă bine mersi, nu oriunde, ci drept în vârful dealului, în Lipova, acolo unde se lucrează de zor, fiind un adevărat șantier. Ne-am spus că Primăria Lipova construiește ceva și de aceea a luat containerul și l-a „închiriat”. Ei bine, nu. Vizita în zonă ne-a deslușit gândurile: pe deal se construiește o biserică penticostală „Apa Vie”, plus două locuințe familiale! Biserica penticostală Apa Vie este păstorită de fratele viceprimarului Lipovei, Ioan Lăpădat, iar casele… ale cui puteau să fie decât ale celor doi frați… întru nemurire pe dealurile orașului de pe Mureș. Am pozat, am văzut că se toarnă beton și am luat la cunoștință și ce scrie pe informarea obligatorie la intrare în șantier:

  poza 1

  Pe șantierul unde se face biserica și-a găsit locul (se pare că nu de veci…) unul dintre containere

  Și am vrut să plecăm… dar ne-a sărit în ochi și o altă chestiune. Biserica ca biserica, case ca… case , dar vor să facă și teren de fotbal? – ne-am întrebat, după ce am văzut și constatat că pentru muncitori au transportat și niște bănci de rezerve pentru echipele de fotbal. Am realizat imediat că e vorba de fostele bănci, stadionul fiind modernizat.

  Collage Maker 14 Nov 2022 10.30 PM

  Băncile de rezerve ale echipei Șoimii Lipova au ajuns tot pe șantier. Dar pentru acestea nu s-a făcut cerere la primărie. Pur și simplu au fost luate

  Revenind la containere, se poate observa că scrie pe ele „Blue Container” – așa încât putem spune că vorbim despre unul dintre containerele care au dispărut. Așadar… unul e găsit. Iar cel care le deține e ori patronul firmei Maya Lux 2012, cea care execută lucrările la noua biserică și, probabil, casele celor doi frați, ori chiar unul dintre frați, viceprimarul, care și-a spus că poate să folosească orice e în domeniul public datorită funcției pe care o are.

  Patronul firmei care face biserica și casele nu știe nimic

  Matei Darius, administratorul SC Maya Lux 2012 (societatea are o reclamă mai mult decât impunătoare pe tribunele de la stadionul nou din localitate, semn că îi merge bine cu construcțiile și cu… spălatul străzilor orașului), ne-a spus imediat, telefonic și la secundă, după ce l-am rugat să ne explice despre containere, că: Habar n-am, nu știu nimic, nu-s implicat, nu am nici o treabă, nici nu… vă rog frumos să nu mă…n-am ce să discut cu tine. La revedere”. Ne-a pașaportat, dar am insistat fără succes.

  Astfel, i-am trimis mesaj:„Domnule Matei, totuși, un container l-am descoperit la lucrarea pe care firma dvs o execută. Vă ofer oportunitatea unui dialog, nu doriți să vorbim?”.

  Răspunsul lui îl vom reda în exactitate, așa cum l-am primit, acesta răspunzându-ne în trei minute. Atât i-a trebuit să afle tot despre containere, fără să știe că în fapt ne-a confirmat o altă informație: „Containeru-l respectiv are o cerere cu numar de inregistrare la primarie si o semnatura probabil de la persoana responsabila de gestiune nu am acces la date in interiorul primariei exista o plangere pe rol si sper ca politia sa gaseasca faptasul o zi buna.”

  Se poate observa foarte ușor cât de infantil e răspunsul de mai sus, cât de prost e conceput și cum nu știe bietul om cum să explice ce i-au spus „ăia marii, de la primărie”. Că o fi cerere, că nu e, dacă a făcut-o el, dacă e aprobată, cum știe el de plângerea făcută, cum își dorește sărăcuțul să fie găsiți autorii… De-ale lui Mitică!

  Patru zile mai târziu, semn că unora, interesați, nu le dă pace problema din Lipova, ne-am trezit cu încă un mesaj de la patronul Maya Lux 2012: „Se zvonește că jichici cu brani or plătit……” (sic!). L-am rugat să fie mai explicit, ca să înțelegem ce vrea să spună, tot prin mesaj, dar nu a mai facut-o… Săracul, ne-am gândit noi, nici nu își dă seama cum este „executat”. Nu de alta, dar apar informații noi că celelalte două containere nu ar fi străine de persoana sa și că sunt undeva tot în apropiere de zona industrială…

  Primarul și vicele, ca două fecioare… 

  Pentru noi este mai mult decât clar că factorii de decizie, primarul și vicele, și-au făcut un plan. „Ce să spunem și cum să spunem, că au văzut ăia de la ziar șantierul și nu mai putem să ocolim subiectul”. Și ne este foarte clară strategia lor doar citindu-le declarațiile pe care le-au acordat Special Arad. Ceva de genul: „Să spunem că noi am făcut plângerea pentru două dintre containere și, despre cel care e la tine (la viceprimar – nota noastră) să spunem că a fost făcută cerere”.

  Ei bine, plângerea penală a fost făcută de un funcționar care avea în gestiune containerele. Dar vă lăsăm totuși să le cititi declarațiile de tot râsul… ca să nu spunem jena:

  Primarul Florin Pera, într-o convorbire telefonică, ne spune că: „Da, știu de ele. Au fost sustrase, în urmă cu două-trei luni în urmă, nu știu exact, habar nu am de către cine, motiv pentru care am făcut plângere penală. Adică instituția, eu doar am semnat-o… în numele primăriei a fost făcută”.

  Nici ceea ce ne spune viceprimarul Ioan Lăpădat, nu este de… lepădat:

  „Eu cu domnul primar am făcut sesizare la poliție că au dispărut… pentru că se fură ca-n codru. Nu e treaba mea, nu vreau să zic nimic. Să-și facă poliția treaba. De cel care e la șantier, după am aflat și eu, a făcut băiatu’ care se ocupă o cerere, cu număr de înregistrare. Dacă chiar trăbă, am înțeles că-l duce înapoi, nu e nici o problemă”. Adică… cum? Cum adică „dacă chiar trăbă?” Cine spune „dacă chiar trăbă”?

  Am mai spus-o noi în paginile acestui ziar, cum te îndepărtezi de municipiu, cum ajungi să observi tot felul de mici șmecherii, de „las-o, bă! Că merge și așa! Dar ce are?”. Și clar, cine-mparte, parte-și face!

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. după câți de mulți comenteaza bag zamă că : sau frica e până la os la ‘plebe’, sau/și ‘e’ mulți=majoritari care ‘se descurcă’ așa…, deci deranjează ‘valurile’.. Din avion pare un ‘oraș patriarhal liniștit și cu reguli’, când cobori pi asfalt și ‘la subsol’ duhnește profund a hoit, parca inclusiv la toate ~organizațile caritabile și alte ‘investiții’ UE, etc²…..etc³.
   Doamne..??!?? ajută-i,nu ‘și iartă-i’……

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Pai suntem conduși de niste hoți când mergi la primărie nu sunt domul primar și alți acolo că ei sunt pe teren propriu să-și ridice palate și noi lipovenii avem probleme străzi ne asfaltate etc.
   BINE CA BĂGĂM BANI IN ECHIPĂ DE FOTBAL CARE TOT PE BANI NOȘTRI STAU IN CAZARE.
   In schimb viceprimarul nu a făcut nimica pentru lipova la băgat partidul in față și acuma sta Ciolan.
   Ca doar nu e rău la La primăria din Lipova.
   Daca mergi sa ceri vauchere pentru programul rabla nu au fonduri.
   Pentru că trebuie să-și ridice ei case și Biserică apa vie ca sa înmulți frați și nu mai au loc în biserică.
   Ia să mergeți Dimineta într-o cofetărie din Lipova cum pun planurile la bătaie viceprimarul și cu patronul mayalux și alți oameni planurile cum sa fure pe Oameni din Lipova
   Mulțumesc

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. Răspândiți numai minciuni. Să va fie rușine! Îmi este milă doar de oamenii ce nu cunosc situația si vă cred. Nu a făcut nimeni nimic pe spatele primăriei.Biserica se construiește din banii membrilor, iar casele fratilor Lapadat sunt construite de ei,pe banii lor.Nu e nici unul din ei „pastor” al bisericii.Sunteti niste frustrați de viață si nu aveti nimic bun de spus despre voi!Jalnic articol!

   +2 voturi
   +1
   -1
   • NU scrie nicăieri că biserica se construiește pe banii Primăriei. NU scrie nicăieri că locuințele se fac pe spatele Primăriei, iar viața nu ne frustrează mai defel. Ceea ce nu reușiți dvs să înțelegeți este un text, destul de simplu în care am povestit întocmai ceea ce spune chiar Primăria: S-au furat niște containere din patrimoniul acesteia, motiv pentru care au făcut plângere. Atât doar că noi am mai explicat și dedesubturile. Cât despre comentarul dvs, nu vom spune că este jalnic, ci doar pătimaș.

    +3 voturi
    +1
    -1
  4. Da pe dracu da mulți bani mai au fratii.
   Și cred că și tu Anonim ești un frate de lor care ești la ciolan și iei niste bani.
   Rușine să vă fie.
   Când a apărut articolul deja nu se mai lucrează nimica la biserică la case sa treacă o săptămână să se liniștească și mai mințiți niste oameni și porniți iară
   Așa sa va ajute Dumnezeu cum mințiții voi oamenii alți trag in firme pe 1500 lei și voi vă faceți biserică

   --1 voturi
   +1
   -1
  5. Daca era vorba despre acele containere despre care e asa zisul subiect, ar fi trebuit sa va limitati vorbele la acel subiect. Nu sa defaimati, cum defapt urmariti in toate postarile dezinformate pe care le publicati. Si daca chiar stiti atat de bine subiectul, poate ar trebui sa ne explicati de ce nu au fost inregistrate la primarie containerele inainte sa fie toata „vâlva” asta. S-a așteptat 5 ani sa treacă proiectul, ca să se evapore tot ce era acolo. Nu mai scrieți articole penale cu informații de la oameni penali

   --5 voturi
   +1
   -1
   • Ei, na! Nu ati asimiliat în mod corect toate informatiile din acest articol, iar acum faceti afirmatia ca defăimăm în toate „postarile dezinformate pe care le publicăm”. Înțeleg că le luați apărarea, nu asta e problema, dar trebuie să încercați să judecați situația dintr-un punct de vedere obiectiv.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.