duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cu ajutorul DNA am aflat cât se dă șpagă pentru reparațiile spitalelor și reabilitarea drumurilor

    de Valer Mărginean | 25 septembrie 2023, 4:11 PM | Opinii

    4

    Buzatu-șpagă, baron de Vaslui (foto: vremeanoua.ro)

    În ultima perioadă, DNA pare pus(ă) pe fapte mari (nu i-ar fi de deochi). După spectaculoasa destructurare a grupului infracțional ce opera, cu șpagă, la ASSMA (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), a urmat adevărata bombă a flagrantului ce i-a încheiat cariera de șpăgar unuia dintre dinozaurii PSD, Dumitru Buzatu, baronul roșu de Vaslui.

    Citiți aici: Dumitru Buzatu, unul dintre liderii PSD, a fost prins în flagrant când primea mită de 1,25 milioane lei

    Dacă la acestea adăugăm și așa-zisa „cruciadă” împotriva drogurilor, am putea spune că avem motive de speranță în curățarea societății de rău. Doar că și acțiunea asta „anti-drog” – pornită de la o nenorocire – a fost concepută aiurea, cu lupta împotriva consumatorilor, nu a celor care aprovizionează piața. Un fel de a pune carul înaintea boilor, ca și cum nu s-ar dori, de fapt, distrugerea cuibului de viespi.

    Baroni și baronei, licitații și șpagă

    Ar trebui, deci, să renască speranțele în asanarea societății prin eliminarea treptată a activităților de tip mafiot, a lichelelor aflate în funcții politice sau controlate politic. Ar trebui, sigur, pentru că acum speranțele noastre sunt extrem de puține. Vedem în jurul nostru – și nu la televizor sau în presa scrisă – doar baroni și baronei, milionari născuți peste noapte, patroni selectați de aleșii noștri (subliniez, ai noștri, pentru că nu s-au ales singuri, noi i-am ales pentru a ne conduce!) pentru a câștiga toate licitațiile pentru lucrări și servicii plătite din bani publici.

    Și mai vedem că instituțiile plătite tot din bani publici sunt inerte, au ochii închiși și urechile astupate așa că nu sesizează toate aceste anomalii pe care noi le vedem și le simțim. Și-atunci, sigur că astfel de acțiuni de stârpire a unor adevărate cuiburi infracționale ne trezesc speranțele. Dacă nu vor muri iarăși, este o altă discuție pe care o vom putea avea după finalizarea anchetelor și a proceselor ce vor urma, dar și după ce vom vedea ce va urma în agenda DNA și a celorlalte instituții responsabile cu anchetarea faptelor de corupție.

    Altfel spus, va trebui să așteptăm până ne vom convinge dacă aceste acțiuni au fost doar o furtună-ntr-un pahar cu apă sau începutul acțiunii reale de luptă împotriva corupției. Până atunci, oricâte speranțe s-au trezit în fiecare dintre noi, ne este greu să ieșim din starea de sufocare provocată de nivelul la care a ajuns corupția în societatea noastră.

    A trecut vremea averilor din cavouri

    Totul este aproape pe față! Nici nu se mai feresc și acționează pe față, fără frică. E drept, încă nu își fac și publicitate și mai păstrează unele aperențe. Bunăoară, licitațiile încă au caracter public, deși toată lumea știe că sunt dirijate, că se fac caiete de sarcini cu dedicație care ajută firmele protejate politic să câștige „la pas” licitațiile. Și totuși, repet, instituțiile statului nu aud și nu văd nimic. Să vedem până când.

    Și tot fără fereală, baronii și baroneii nici măcar nu se mai obosesc să-și ascundă averile, cum a făcut neisprăvitul acela de Darius Vîlcov care și-a ascuns tablourile în cavou. Pentru ce s-ar obosi? Își completează liniștiți declarațiile de avere, pentru că nimeni nu se obosește să verifice sursa reală a averilor, tot mai mari de la un mandat la altul, chiar de la un an la altul.

    Și, ce să vezi? Chiar în aceste zile în care unul dintre baronii PSD a fost prins cu mita-n portbagajul mașinii, premierul Ciolacu  ne „liniștește” cu asigurarea că vor fi confiscate averile ce nu apar în declarații. Păi, cine-i fraier să comită astfel de greșeli copilărești? Cum spuneam, au învățat să scrie corect ce averi au, pentru că oricum nimeni nu verifică de unde provin – ehei!, a trecut vremea „mătușilor Tamara”.

    Să revenim însă la cele două mari și, oarecum, surprinzătoare acțiuni ale DNA. Despre cel din ograda Primăriei municipiului București, n-ar fi mare lucru de spus. O directoare cu un trecut politic controversat (ajunsă în USR după ce-a trecut pe la PSD și UNPR), numită în funcție la insistențele fostului ministru Vlad Voiculescu, s-a pus la dispoziția DNA cum s-ar spune și a produs dovezile necesare destructurării grupului de șpăgari condus de directorul adjunct al  ASSMA, instituție a cărei directoare este.

    Foarte bine a făcut, bravo ei și bravo DNA. Desigur, nu vom afla niciodată dacă doamna în cauză ar fi procedat la fel dacă partidul ei ar fi fost și acum la guvernare. Sau, dacă primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu ar fi fost în centrul unei serii de atacuri pre-electorale declanșate de PSD, „aripa” mai-nou-tăcutei Gabriela Firea. Vom afla curând și aceste mici amănunte și de aceea, până ne asigurăm care a fost adevăratul mobil justițiar al doamnei director, zic să nu ne entuziasmăm foarte tare.

    Adică, apreciem, dar cu o ușoară reținere, deci nu exultăm.

    De altfel, și căderea lui Buzatu trebuie primită cu aceeași reținere. Ar fi prea frumos ca DNA să fi avut libertatea de a-l împacheta și expedia în celulă pe baronul de Vaslui fără nicio implicare a politicului. O asemenea libertate ar fi cu adevărat o rază de speranță cât un fascicul laser, pentru că ar însemna că în curând vor pica încă cel puțin 40 de baroni locali (câte unul în fiecare județ, exceptând Vaslui care și-a dat obolul, și Arad), plus încă vreo 2 -3 din București.

    Asta, desigur, într-o primă fază. În următoarele faze ar pica mult mai mulți, desigur, pentru că în celulă se mai înmoaie îndârjirea și se îmbunătățește memoria, așa că mulți alți baronei ar fi dați pe mâna procurorilor.

    Arad, cum spuneam, va fi încă multă vreme o excepție. De fapt, va fi excepție cât timp va fi sub dominația steagului galben cu coadă roșie. Până atunci, toate structurile anti corupție ar putea fi trimise cu delegare în alte județe, dacă se pornește cu adevărat lupta anti corupție.

    Revenind la cazul Buzatu, este foarte interesant și convenabil că baronul de Vaslui era un fel de ghimpe în coasta fină a președintelui PSD, premierul Ciolacu. Și uite, întâmplător, a picat ghimpele. Mare noroc pentru premier, tocmai acum când ar eprobleme cu deficitul bugetar și cu asumarea răspunderii guvernamentale. Iată cât de adevărată este vorba celor de la Cassa Loco: cine are noroc, are, cine n-are, n-are.

    Sigur, domnul Ciolacu mai are ceva de lucru până își va găsi liniștea deplină în partid. Dinozaurii nu se vor lăsa chiar așa ușor dați scoși pe tușă, iar liderul lor, secretarul general Paul Stănescu (propta primarului din Caracal, dar și a lui Buzatu și-a multor altora) nu este un copil de mingi. Uns cu toate alifiile lăsate pe frigiderului de Iliescu, Paul Stănescu va fi o nucă tare, chiar și pentru dinții lui Ciolacu.

    Norocul actualului președinte PSD este că se bucură de sprijinul lui Fifor, care susține și popularizează toate măsurile luate de guvern. Nici nu știu ce s-ar face premierul fără această susținere. Sigur, despre isprava DNA în cazul Buzatu n-a avut încă timp să se poziționeze. O fi o victorie pentru Ciolacu, dar este și o înfrângere pentru nea Paul, cel care i-a dat niște șuturi în popou numai bune pentru salturi în carieră parlamentarului nostru – mă rog, al meu nu este pentru că m-a scos de la sufletul său „feisbucist”, deci a renunțat să mă mai reprezinte în Parlament.

    DNA șpagă Fifor

    Cum spuneam, nu a avut timp să se poziționeze corespunzător, așa că în plin scandal cu flagrantul, pagina sa de facebook a fost ocupată de gogonele, vinete și alte bunătăți pentru câinele său.

    Cum nici despre setul de măsuri pentru reducerea deficitului, propuse de guvernul Ciolacu nu s-a prea înghesuit să scrie, deși miercuri se va dezbate în Parlament asumarea răspunderii guvernului pentru aceste măsuri, nici nu mai știm ce să credem. Ciolacu avea mare nevoie de susținerea pe facebook a parlamentarului Fifor, dar nici nea Paul nu trebuie lăsat la greu…

    Cu toate aceste suspiciuni de implicare politică în acțiunile DNA, sincer îmi doresc să mă fi înșelat. Tare mi-aș dori ca acțiunile astea să continue, să se extindă până ajung la Arad. Chiar și o sperietură ar fi mai bună decât neimplicarea fățișă de până acum. Cu siguranță s-ar mai potoli un pic.

    Până atunci însă, rămânem cu câteva certitudini de la DNA:

    România are un baron mai puțin în activitate.

    Nivelul șpăgii pentru reparații la spitale este cam 5% din valoarea contractului.

    Pentru reabilitarea drumurilor, la nivel județean, este de circa 10% din valoarea fiecărei facturi achitate.

    Pescuitul poate deveni o activitate periculoasă pentru unii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Putine lucruri sunt in stare sa produca satisfactie ca si arestarea unui politician ticalos,indiferent de cloaca politica din care face parte. Sa speram ca vor urma si altii,pentru ca dupa o letargie cam lunga,s-a pornit DNA-ul; poate-poate vine si spre vestul tarii si daca da,aproape sigur vom avea surprize placute.

      +8 voturi
      +1
      -1
    2. “Lasă-l să fure, că a mai și făcut ceva.” Faptul că cineva repară o secție de spital, dar fură jumătate din banii adunați – e un exemplu!
      Senatori și deputați cu bacalaureatul luat la 30-35 de ani?.., care au si 1-2 facultăți?…, 3-4 mastere si unii sunt chiar doctori docenți?.., deși n-au citit 5 cărți în viața lor, nici măcar propria teză de doctorat!. Ne bălăcim în mizerie, noroi!
      Când, „puii mei”, se va trezi și românul, să înțeleagă că “cinstea”, “omenia”, “cuvântul dat” înseamnă ceva?
      Și încă ceva. Auzi?! Mila și compasiunea, fac parte din altă categorie de sentimente, ca de ex. „îngrijorarea”.
      Dacă ajungem să justificăm hoțiuța, spunand: “Bine că nu e hoție din aia dodoloață!”…ne merităm soarta. Înșelă-mă o dată, să-ți fie rușine! Înșelă-mă de două ori… să-mi fie rușine!

      Când ești politician, menirea singur ți-ai ales-o, tu nu mă îngrijorezi, nu meriți! … din păcate

      Atitudinea adevărată într-o țară civilizată este ca nimeni nu este deasupra legii, nimeni nu are două guri sau doua c.ruri, de aceea fiecare este responsabil pentru ceea ce face și drege.

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.