sâmbãtã, 11 mai, 2024

Special Arad Logo

    Regizorul Cristian Mungiu lansează la Arad volumul memorialistic „Tania Ionaşcu, bunica mea. O biografie basarabeană”

    de Special Arad | 16 octombrie 2023, 12:19 PM | Cultură

    0

    Librăria Corina va găzdui miercuri, 18 octombrie, de la ora 18:30, lansarea volumului „Tania lonaşcu, bunica mea. O biografie basarabeană”, scris de regizorul Cristian Mungiu. Cu ocazia evenimentului, vor vorbi Cristian Mungiu şi Bogdan Costea şi va avea loc o sesiune de autografe.

    „Tania Ionaşcu, bunica mea. 0 biografie basarabeană” este o carte de amintiri, un portret al bunicii regizorului Cristian Mungiu, pentru care acasă era Basarabia cea dinainte de invazia sovietică. Cartea este însoțită de fotografii din arhiva familiei.

    „Bunica mea, deşi stătea din 1944-45 în Iaşi, când spunea acasă, se referea tot la casa ei din Cahul. După podul de flori, când s-a putut trece, atunci când a căzut cumva pe neaşteptate pentru noi comunismul, am urcat cu toţii în maşină și am venit la Cahul. După aia, mai târziu am pus laolaltă toate aceste amintiri ale ei. Am făcut-o cu gândul la ea. Când a început războiul în Ucraina, mi s-a părut că dacă vreodată este un moment în care să decid să zic povestea asta public, acuma e”, mărturisea într-un interviu la RFI Cristian Mungiu.

    „Cartea lui Cristian Mungiu va fi o surpriză doar pentru cei care ignoră că multipremiatul cineast este şi un prozator cu ‘vechime’ în branşă: a fost, în perioada cât a urmat Literele la Iaşi, un condei activ revista Opinia studenţească, a scris ulterior — după ce s-a consacrat filmului — multe scenarii, parte din ele reunindu-le în volum sub un titlu, «7 povestiri», care trădează – din nou – vocaţia de prozator. Cartea apărută acum se prezintă drept transcrierea amintirilor pe care le deapănă bunica autorului, stimulată (discret) de nepot. Rezultatul e pasionant şi ne impresionează atât prin dramatismul unor destine, cât și prin convulsille epocii”, notează criticul Alexandru Călinescu într-o recenzie a volumului publicată în Ziarul de Iaşi.

    CRISTIAN MUNGIU s-a născut la laşi, pe 27 aprilie 1968, într-o familie de profesori (mama, Maria, era profesoară de română la liceu, iar tatăl, Ostin-Costel, profesor de farmacologie la Facultatea de Medicină). A urmat cursurile Facultăţii de Litere din laşi, perioadă în care a scris la Opinia studenţească şi a lucrat la diverse publicații, la radio şi televiziune. În 1998 a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. Pe parcursul studiilor universitare şi după aceea, a realizat mai multe filme de scurtmetraj. Ca autor de lungmetraj, a debutat în 2002 cu «Occident», care a avut premiera la Cannes.

    În 2003 a publicat la Editura Liternet volumul de scenarii literare «7 povestiri». Cristian Mungiu a scris scenariile tuturor filmelor sale, fiind recompensat cu numeroase premii şi printre care, la Cannes, cu Premiul pentru cel mai bun scenariu («După dealuri», 2012), cea mai bună regie («Bacalaureat», 2016) şi Palme d’Or («4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», 2007). S-a dedicat universului cinematografiei, ca scenarist, regizor, producător, organizator de festivaluri şi tutore, continuând să publice ocazional articole, note de călătorie, pagini de jurnal, scenarii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.