sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Aurora boreală a putut fi zărită din nou pe cerul arădean

  de Raluca Medeleanu | 11 mai 2024, 12:38 AM | Internaţional | Știri Arad | Topic special

  1

  (foto: Torma Csaba)

  Un fenomen, de regulă, specific zonelor nordice ale globului, aurora boreală a putut fi observată pe cer și la Arad, vineri seara.

  Nu este însă pentru prima oară când acest fenomen a putut fi observat pe cer, pe raza județului Arad. Cel mai recent, el a apărut în noiembrie 2023.

  • Citește și: Cer însângerat! Spectacolul celest, observat în județul Arad, dar și în Timiș · Special Arad

  Arădeanul Torma Csaba, un cunoscut astronom amator, a publicat o serie de fotografii impresionante cu cerul de deasupra județului Arad (mai exact, localitatea Dorobanți), așa cum s-a putut observa vineri seara:

  torma csaba aurora boreala 2torma csaba aurora boreala 3

  De asemenea, fotografii au mai fost postate și pe grupul cartierului Micălaca din municipiul Arad:

  aurora boreala micalaca
  (foto: Monika Sorca)

  Aurora boreală a fost observată vineri, 10 mai, în mai multe părți ale României și ale continentului european, ba chiar și în anumite state din SUA.

  aurora boreala clujaurora boreala saldabagiu de munteaurora boreala germania

  aurora boreala elvetia

  Iată ce constată un jurnalist de la ABC13 din Texas, SUA:

  „Se apropie o furtună geomagnetică masivă, iar peste jumătate din țara noastră ar putea vedea aurora boreală în această seară, inclusiv aici în Texas!

  Un grup uriaș de pete solare de 16 ori mai lat decât Pământul a trimis cel puțin șapte «ejecții coronare în masă» de la soare către planeta noastră, iar planeta Pământ este acum sub un asalt «sever» al furtunii geomagnetice, observat de Centrul meteorologic de predicție spațială al NOAA pentru prima dată din ianuarie 2005.

  Conform acestei prognoze de la Universitatea din Alaska Fairbanks, șansele sunt bune ca aurora boreală să fie vizibilă în mare parte a țării în această seară (umbra verde pe această hartă)!

  De fapt, oricine la nord de linia verde continuă ar putea să vadă aurora (…). 

  Apropo, aceste furtuni geomagnetice pot perturba tehnologia sateliților, cum ar fi sistemele GPS, precum și tensiunea rețelelor electrice, așa că dacă se întâmplă ceva neplăcut cu tehnologia dvs. în weekend, acesta ar putea fi motivul”.

  Aurora boreală, și sâmbătă seara

  Fenomenul aurorei boreale a fost preconizat de meteorologi chiar cu câteva ore înainte să se producă, pe toată partea nordică a planetei, atât în Europa, cât și în SUA, Canada și Asia. Aceștia afirmă că va fi observabil chiar și sâmbătă seară. „Ovalele verzi devin roșii atunci când aurora este prognozată a fi mai intensă. Aurora poate fi adesea observată imediat după apus sau chiar înainte de răsărit”, notează Wenatchee World.

  aurora boreala predictieaurora boreala predictie sambata

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Generalul Emil Strainu a prezis cu mulți ani în urmă apariția unor fenomene și evenimente de care nu am avut parte.Sunt niște cărți foarte interesante pe această tematică. Fiecare poate să tragă propria concluzie.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.