vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Creștere salarială pentru profesori în 2023, dar nu foarte mare

    de Special Arad | 13 decembrie 2022, 7:16 PM | Educaţie | Naţional

    0

    (foto: arhivă)

    Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar a determinat, în cadrul ședinței extraordinare de astăzi, 13 decembrie, costul standard per antepreşcolar / preşcolar / elev pentru anul financiar 2023, acesta asigurând finanțarea creșterilor salariale. Sunt majorări față de valoarea costului standard prevăzut pentru 2022, dar nu foarte mari.

    Media creșterilor salariale pentru personalul din școli este majorat cu 7%, a anunțat astăzi Iulian Cristache, președintele Federației de părinți, după ședința Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar. Finanțările alocate „bunurilor și serviciilor” are o creștere de de 17,5%.

    Astfel, 6.834 lei este valoarea costului standard per antepreşcolar / preşcolar / elev pentru coeficientul 1 aferent cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora.

    570 lei este valoarea costului standard per antepreşcolar / preşcolar / elev pentru coeficientul 1 aferent cheltuielilor cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar „bunuri şi servicii”.

    „Aceste valori ale coeficientului 1 asigură finanțarea creșterilor salariale prevăzute prin aplicarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale OUG nr. 168/2022 privind măsurile fiscal-bugetare aplicabile în anul 2023, precum și compensarea creșterii indicelui prețului de consum prognozat pentru anul 2023”, anunță președintele CNFIP, Inspectorul Școlar General al ISJ Arad, Marius Göndör.

    Pentru anul 2022, valoarea coeficientului 1 pentru cheltuielile salariale a fost 6.386 lei, iar cel pentru cheltuielile materiale 485 lei, potrivit Edupedu.ro.

    Ce este costul standard per elev

    Școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza unui cost standard pe elev. Acesta este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern și are două componente de bază:

    – costul pentru cheltuielile cu salariile și

    – costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

    Acest coeficient se calculează diferit în funcție de zona de temperatură în care este școala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscriși și de tipul de școală/grădiniță.

    Finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar are trei componente:

    – finanţarea de bază,

    – finanţarea complementară,

    – finanţarea suplimentară.

    Finanţarea de bază se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA), prin consiliile județene / locale. Dar din finanțarea de bază se pot face numai anumite categorii de cheltuieli:

    – cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora;

    – cheltuieli cu pregătirea profesională;

    – cheltuieli cu evaluarea periodică a elevilor;

    – cheltuieli cu bunuri şi servicii;

    Art. 104 alin. (4) din Legea Educației Naționale 1/2011: „Baza de calcul al fondurilor alocate unităților de învățământ prin și din bugetele locale, pentru finanțarea de bază, o constituie costul standard per elev/preșcolar / antepreșcolar. Costul standard per elev / preșcolar / antepreșcolar se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/ domeniu. Determinarea costului standard per elev / preșcolar / antepreșcolar se face de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, în condițiile prezentei legi și conform normelor metodologice elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării și aprobate prin hotărâre a Guvernului.

    Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar cuprinde reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, ai partenerilor sociali și ai structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale. Alocarea fondurilor pentru finanțarea de bază a unității de învățământ se face pe baza unei formule de finanțare aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării, care ia în considerare costul standard per elev/preșcolar/antepreșcolar, numărul de elevi/preșcolari/ antepreșcolari din unitatea de învățământ, precum și factorii de corecție dependenți de densitatea de elevi în zonă, severitatea dezavantajelor, de limba de predare și alți factori”, precizează Edupedu.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.