Despre copaci, numai de bine. Flori în Parcul Eminescu, pe mormântul unuia dintre arborii tăiați





Pare altfel la Arad decât în lumea largă: copacii tăiați primesc flori pe mormânt chiar dacă la mai bine de un an distanță de la dispariția lor prin tăiere.
Așa pare că s-a decis în cazul unuia dintre cei mai vârstnici arbori din Parcul Eminescu, tăiat la comanda Primăriei Arad de mai bine de un an. Rădăcinile acestuia s-au întins în zona trotuarului care face legătura dintre Primăria Arad și pasarela spre ștrand peste Mureș și e posibil ca tocmai aceste rădăcini, care au „mâncat” din aleea pietonală și au stricat liniaritatea dorită de unii, să fi fost factorul decisiv care a dus la tăierea lui. Așa cum cel mai vârstnic stejar din acelaşi parc pare să fi fost eliminat și pentru ca statuia din vecinătatea sa să fie mai uşor de văzut.
(În iunie 2023, muncitorii ștergeau urmele lăsate de tăierea arborelui la comanda Primăriei)
Copaci în locul de arbori, flori în loc de rădăcini, la un an distanţă
Primăria Arad a încercat în ambele cazuri să șteargă urmele „crimelor”, după ce subiectul a fost intens mediatizat. În primul caz a eliminat rădăcinile ca acestea să nu mai încurce drumul drept al aleii și să nu mai sară în ochi trecătorilor. În cel de al doilea caz, care a devenit celebru la Arad și a afectat imaginea actualei administraţii în frunte cu cea a primarului Călin Bibarţ, prin plantarea, tot la un an distanță, a unui alt arbore în locul stejarului secular.
La finalul lunii martie 2024, în locul lăsat liber după tăierea probabil celui mai vârstnic arbore din Parcul Eminescu (citeşte AICI despre tăierea stejarului) a fost plantat un arbore matur, un Ginkgo Biloba în vârstă de 10 ani. O operaţiune derulată cu camere de filmat şi cu primarul Aradului, Călin Bibarţ lângă (vezi clipul plantării AICI), semn decisiv, spunem noi, în ceea ce privește subiectul copacilor din Arad şi a importanţei pe care totuşi arădenii o dau arborilor de prin oraş.
(Așa arăta, în 1 iunie, Ginkgo Biloba, plantat în locul celui mai vârstnic stejar din Parcul Eminescu)
Edilul a punctat atunci faptul că „din vară putem sta la umbra lui”, dar acest fapt pare totuşi departe de realitatea imediată. Sigurul lucru care e evident, acum, în iunie, legat de arborele nou care a luat locul stejarului secular e faptul că acesta a rămas pe mai departe ancorat, pentru a nu exista riscul prăbuşirii sale.
Flori pe jumătate, la rădăcina fostului arbore, în Parcul Eminescu
Nu departe de el, în locul altui stejar tăiat la comanda Municipalităţii, nu a fost plantat niciun copac. Pusă în fața unei realități simple, eliminarea copacului care şi-a lăsat jumătate de rădăcini pe trotuar şi o alee asfaltată în jurul acestei jumătăţi goale, soluţia aleasă de Primăria Arad a fost una pe care arădenii au văzut-o fie frumoasă, fie simpatică, fie cel puțin halucinantă.
În spaţiul pe care rădăcinile fostului stejar îl ocupa pe aleea care duce spre pasarela pietonală au fost plantate flori. Cealaltă jumătate, cea care ocupă spaţiul verde, a rămas pustie, fără rădăcini, dar şi fără flori, aşa că imaginea atrage toate privirile, dar nu neapărat în semn de admiraţie.
E ceva în imaginea de pe aleea pe care a apărut un semicerc cu flori care te duce cu gândul la Caracal, sau alte intervenţii ale municipalităţilor din ţară, de care se râde pe reţelele sociale.
Se plantează flori în zona centrală, în aceste zile
Niciun alt semicerc cu flori nu a apărut, încă, pe aleea care duce spre ştrand pentru a te face să crezi că există un plan de redecorare a aleilor din Parcul Eminescu, care ar include și câteva alveole în care vor fi puse plante de sezon.
Pare doar un spațiu rămas gol, cu care firma contractată de Primărie nu a știut ce altceva mai bun ar putea să facă decât să îl umple cu flori. Doar că, în acest caz, așa cum ne-au semnalat unii arădeni, intervenția pare mai degrabă un omagiu, o coroană de flori adusă la mormântul arborelui tăiat, fapt care cu siguranţă nu era în intenţia Primăriei.
Ar trebui poate amintit că, în aceste zile, plantarea de flori prin oraș e o operațiune în plină derulare și apariția florilor în Parcul Eminescu, pe semicercul din alee, îşi poate găsi aici explicația. Sute de flori sunt plantate, spre exemplu, zilele acestea, în cele două scuaruri din fața magazinului Ziridava, acolo unde sistemul de irigații a fost montat deja.
(Sub salcie, locul preferat al celor care vin în Piața Catedralei)
Salcia din Piaţa Catedralei, locul de întâlnire al arădenilor
Un lucru pare însă să-l fi înțeles, măcar pe jumătate, administraţia locală: că arborii le sunt dragi arădenilor. Dacă nu au înţeles încă pe deplin importanţa lor, e suficient să facă o scurtă plimbare la orele amiezii în noua Piaţă a Catedralei, ca să vadă că singura zonă populată de oameni în orele cu soare e cea de sub salcia bătrână, care a scăpat de tăieri poate tocmai datorită discuțiilor iscate în jurul copacilor puşi la pământ în Parcul Eminescu.
Timp de o săptămână, am vizitat zilnic piața, pentru a vedea care e locul preferat de odihnă al arădenilor și de fiecare dată singurii oameni care au ales să-și tragă sufletul aici au stat la umbra imensei sălcii din vecinătatea Vechii Catedrale Ortodoxe.
(Unul dintre cei patru copaci tăiați, săptămâna trecută, în zona centrală a Aradului)
Câţi copaci cad pe săptămână, câţi arbori se plantează în loc?
Nu toți copacii însă au scăpat, în ultimele zile, de drujbele muncitorilor firmelor plătite de Primăria Arad pentru întreținerea spațiilor verzi. În fiecare săptămână, sunt arădeni care ne trimit să vedem „cadavrele” copacilor care până nu de mult făceau umbră. „De ce v-ați oprit din scris despre tăierile de copaci? Dacă nu scrieți o să rămânem fără copaci pe centru”, ne-a scris, cu dovezi ataşate, săptămâna trecută, un arădean, chiar înainte de ziua în care patru copaci din centru, zona mediană, au fost puși și ei la pământ.
În ziua în care aceştia au fost eliminaţi din peisaj pentru a nu cădea peste maşini şi oameni, după ce un vehicul a intrat în toţi patru, se spune, ne-au fost trimite alte fotografii cu copaci care, în viziunea cititorilor, au fost sănătoși, dar au fost tăiaţi, în parcuri şi pe centru. „Întoaceţi-vă la copaci”, a fost îndemnul unui cititor.
Şi am făcut-o, scriind despre florile care au poposit, parcă ironic, dar probabil din dorinţa de a înlocui golul cu ceva frumos, în Parcul Eminescu.
(Urmele copacilor tăiați pe malul Mureșului, poză primită de la cititori)
(Copac tăiat la Generală 5, poză primită de la cititor)
Câţiva arbori au fost plantaţi în ultimul timp la comanda Primăriei Arad, dar câţi e greu să aflăm când noi suntem cei care punem întrebarea şi există temerea că nu am vrea să scriem de bine. Dar vrem şi, ca atare, vom reveni cu această informaţie când vom primi răspunsul oficial, aşa cum vom reveni cu copacii culcaţi la pământ la comanda Primăriei sau la cererea unor arădeni care nu vor umbră, nu cred în încălzirea globală, ci vor doar un spațiu mai sigur pentru ei și mașinile lor.
Până atunci, suntem curioși să aflăm cum vi se pare intervenția cu flori a Primăriei Arad în semicercul lăsat liber după tăierea unui arbore în Parcul Eminescu.
(Florile plantate în locul arborelui din Parcul Eminescu)
Citeşte şi:
Cei doi stejari din Parcul Eminescu, marcați pentru tăiere înainte de a fi declarați bolnavi
A mai „căzut” un arbore din Parcul Eminescu
La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu
Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție”
Comentariile portalului
Cel mai mult m-a impresionat discursul Piticului Buratino, ținut după alegeri. 🤣🤣🤣 La alegeri nu contează voturile ci inimile aprinse, bla, bla bla
Te-ai descris perfect, cetatene🤣 Mai spune-ne cum au plecat cei 400 de parlamentari useristi.
Cam subtire comentariul,citeva puncte citez-Nefiind dotați sau talentați, având o cultură precară, n-au cum să aprecieze competența, cinstea și onestitatea. Sa apreciezi asa ceva nu (...)