sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Comisia Europeană în România intervine subtil în disputa Olivia Steer – Mircea Cărtărescu

  de - | 23 ianuarie 2021, 10:24 AM | LOL | Naţional

  0

  (foto: tabu.ro)

  A devenit viral momentul în care Olivia Steer îl „ceartă” pe Facebook pe Mircea Cărtărescu după ce ar fi făcut o greşeală gramaticală.

  Doar că observația nu a fost una justificată, iar Olivia Steer și-a restras mesajul reluând unul în care trece la un atac pe tema vaccinării anti-Covid. Mircea Cărtărescu a reacţionat la prima postare făcută de Olivia Ster şi i-a explicat fostei prezentatoare de televiziune de ce nu are dreptate.

  În disputa Olivia Ster – Mircea Cărtărescu a intervenit, într-un mod subtil și Comisia Europeană în România, prin intermediul paginii sale de Facebook, unde recomandă informarea doar din surse oficiale și verificate, făcând trimitere directă la discuția devenită virală în această săptămână prin sublinierea formei „dragii”, scrie europafm.ro.

  „Dragii noștri urmăritori, pentru siguranța voastră, informați-vă numai din surse oficiale!”, este mesajul care însoțește formele acceptate în limba română pentru cuvântul „drag”.

  Comisia Europeana in Romania trimitere la DOOM2

  Ce s-a întâmplat în disputa Olivia Steer – Mircea Cărtărescu

  Olivia Steer l-a criticat pe Mircea Cărtărescu pentru faptul că ar fi scris greşit genitivul şi dativul de la „dragă”, într-o urare pe care scriitorul a făcut-o pe contul său de Facebook.

  După ce a constatat eroarea, Olivia Steer a revenit cu mai multe mesaje publice în care a continuat disputa.

  Primul dintre ele prezenta scuze, dar lansa și un atac, de această dată pe tema vaccinării.

  „Îi datorez domnului Mircea Cartarescu scuze publice pentru faptul că l-am suspectat si acuzat că nu cunoaște forma de dativ (feminin, singular) a adjectivului „dragă”. Domnia sa are dreptate cînd spune că nu am consultat înainte DOOM-ul, pentru a mă asigura că adjectivul cu pricina este variabil, cu doar trei forme, iar nu cu patru, cum credeam eu, și – prin urmare – articolul „-i” se atașează formei unice de plural (dragi). Greșeala mea e evidentă și absolut regretabilă. Mea culpa!

  În apărarea mea, nu pot să spun decît că am fost or-bi-tă de cerificatul de vaccinat al domnului Cărtarescu, dar mai ales de îndemnul domniei sale către toți cititorii săi de a se imuniza cu un vaccin experimental, pentru ale cărui efecte secundare anticipate (în mod oficial) producatorii au fost exonerați de raspundere penală și financiară, în mai toate statele lumii, în contradicție cu legile si regulile de etica medicală, universal valabile.

  Domnul Cărtarescu este cu adevărat liber să își asume orice risc personal, dacă dorește, vaccinîndu-se cu vaccinuri experimentale, care nu au trecut testele de siguranță. Legea îi permite să se joace cu propria sa viață, ca un ruletist dintr-un roman de groază, iar noi nu ne putem opune. Dar, înainte să facă recomandări periculoase mulțimilor însetate de modele autentice, a consultat lista cu efectele secundare ale noilor vaccinuri? Sau a presupus, la fel ca mine, în postarea de ieri, că știe bine, ceea ce nu știe nimeni, pe de-a-ntregul, în momentul de față? Iar dacă le-a citit și le cunoaște gravitatea, este, oare, corect și moral să îndemne oamenii să își pună în pericol sănătatea și viața, prin injectarea unui ser atît de controversat, care face obiectul monitorizărilor oficiale atente, vreme de doi ani, de aici înainte?
  Nu știu sigur nici un raspuns la aceste întrebări, firește. Ceea ce știu însă e că toți putem greși. Și asta și facem, de cele mai multe ori. Unii pot face erori de imagine și gramaticale (minore sau nu), alții de conșiință sau, în cel mai bun caz, de entuziasm nejustificat”, a scris Olivia Steer, pe Facebook, pe 21 ianuarie.

  la câteva ore după acest mesaj, Olivia Steer a început să caute greșeli în scrierile lui Mircea Cărtărescu, dar și în postările de pe Facebook, inclusiv în istoricul editării lor.

  Primul exemplu a fost oferit dintr-un mesaj publicat de Mircea Cărtărescu pe 10 ianuarie, care a fost corectat imediat după publicare.

  Olivia Ster si vanatoarea de greseli

  Sursa: Europa FM

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.