miercuri, 22 mai, 2024

Special Arad Logo

  Joi încep Conferințele Dilema la Arad. În program: Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieş, Marius Chivu, Radu Vancu şi un concert Alifantis & Mirică

  de Special Arad | 17 aprilie 2024, 8:29 AM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Trei zile despre muzică şi poezie, trei zile de conferințe, dialoguri, dar și un concert, la Primăria Arad şi la Filarmonică Arad. Aceasta este oferta cu care Dilema, GMMC şi Prietenii Dilemei vin la Arad în acest sfârşit de săptămână.

  În fapt, totul începe joi seara, de la ora 19:00, în sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad, când se dă startul celei de a cincea ediții a Conferințelor Dilema la Arad, cu invitați unul și unul și cu un program asortat temei ediției, Muzica și versurile.

  „Vreme de trei seri, cea dintâi la Primărie, următoarele la Filarmonică, se va vorbi (și se va cânta chiar) despre muzica poeziei, despre potrivirile intime de ritm și receptare, despre cum e cântată marea poezie și despre rotunjirea muzicii pop în versuri memorabile”, aşa cum promit organizatorii.

  Dilema ArAD

  Programul Conferinţelor Dilema

  Cum arată programul Conferinţelor Dilema la Arad pe zile şi ore?

  Iată-l mai jos, cu mici rezumate oferite de chiar invitații la Arad ai Conferințelor. Trebuie precizat din start şi faptul că, exceptând concertul Gemini / Alifantis & Mirică, intrarea la toate evenimentele este liberă.

  Joi, 18 aprilie, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad, cu începere de la ora 19:00, Marius Chivu și Radu Vancu vor dialoga despre „Sunetul poeziei”.

  Cei doi importanți scriitori contemporani vor intra în dialog încercând să răspundă la întrebarea: cum sună poezia bună? Ce adaugă rostirea publică a textului experienței atât de intime a poeziei? Marius Chivu și Radu Vancu vor realiza astfel o incursiune în istoria poeziei, de la oralitatea antică a legendelor la performance-ul muzical-coregrafic de azi, trecând prin poezia declamativă a trubadurilor, beatnicilor și raperilor.

  Vineri, 19 aprilie, în Sala Filarmonicii de Stat Arad, de la ora 19:00, arădenii sunt invitaţi la concert Alifantis & Mirică / Gemini, urmat de un dialog între Nicu Alifantis și Sever Voinescu. Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziţionate de pe entertix.ro.

  „Am descoperit poezia românească în romanțele pe care mi le cânta mama în copilărie. Apoi, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, unde am ucenicit, am cântat poezia descoperind astfel ce efecte miraculoase poate avea asupra oamenilor. Am debutat cu versurile lui Miron Radu Paraschivescu, l-am cântat pe Bacovia, mai târziu pe Dimov, Blaga, Nichita, Păunescu, Vraca, Bogza, Stancu, Tărnea, Stanca și mulți alții. Viața, prin generozitatea ei, m-a pus față-n față cu mulți dintre poeții, ale căror versuri le-am pus pe muzică. I-am iubit, m-au iubit… Iubirea naște poezie, emoție, trăire… De asta am acceptat cu mare bucurie invitația la Conferințele Dilema de la Arad pentru că tema acestei ediții, „Muzica și versurile” o port cu mine de mai bine de 50 de ani”, a precizat Nicu Alifantis.

  Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, tot la Sala Filarmonicii de Stat Arad, de la ora 19.00, Mircea Mihăieș ne va vorbi despre „«Stilul târziu» al lui Leonard Cohen”, ca de la ora 20:30, tot aici, Mircea Cărtărescu să facă o incursiune în „Poezie și destin”, într-un dialog cu Sever Voinescu.

  În ultima seară a Conferinţelor Dilema la Arad „în «Stilul târziu» al lui Leonard Cohen”, Mircea Mihăieş propune o analiză a ultimelor creații ale marelui bard canadiano-american, respectiv a versurilor și compozițiilor sale muzicale. Sunt avute în vedere modificările de natură stilistică-tematică, precum și schimbarea accentului de pe redarea metaforic-simbolică a realității pe cea alegorică. Ca trăsătură marcantă, e vorba de transformarea procesului de cunoaștere prin intermediul creației într-o explozie a subiectivității.

  Scriitorul Mircea Cărtărescu se reîntoarce la Arad, tot sâmbătă seara, pentru un dialog pe scenă cu eseistul Sever Voinescu despre poezia română modernă și contemporană în corelație cu muzica clasică, cu jazzul și muzica rock. Vor fi evocate figuri iconice ale poeziei de după război, experiențe lirice originale ale poeților de azi și alte aspecte care țin de literatura română în contextul complex al vieții din epoca noastră. Discuția va fi interactivă, publicul fiind invitat să participe cu întrebări. În final, autorul va da autografe.

  Moderatorul şi organizatorii Conferințelor Dilema

  Moderatorul evenimentelor este Sever Voinescu, redactorul-șef al revistei Dilema. Conferințele Dilema la Arad sunt organizate și finanțate cu generozitate, încă din 2019, de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, partener strategic fiind UniCredit Bank.

  Proiect este inițiat de revista Dilema, Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și Prietenii Dilemei, partenerul local al evenimentului fiind Filarmonica de Stat Arad, iar sponsorul Grup West – dealer local Opel, Peugeot și Citroën.

  Citeşte şi:
  Precum revista, Conferințele „Dilema Veche” își schimbă denumirea în Conferințele „Dilema”. Printre invitați la Arad: Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Radu Vancu și Nicu Alifantis

  Conferințele Dilema veche la Arad, despre Comedia lumii

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.