vineri, 21 martie, 2025

Special Arad Logo

    Poeta Ana Blandiana reacționează dur după ce scriitorul Mircea Cărtărescu nu a primit calitatea de membru corespondent al Academiei Române

    de Special Arad | 13 februarie 2025, 6:42 PM | Naţional | Recomandările editorilor

    8

    Scriitorul Mircea Cărtărescu, 68 de ani, nu a primit calitatea de membru corespondent al Academiei Române pentru că i-a lipsit un singur vot în Adunarea Generală de miercuri, 12 februarie.

    Poeta Ana Blandiana, acum în vârstă de 82 de ani, a criticat respingerea lui Mircea Cărtărescu de către Academia condusă de Ioan Aurel-Pop.
    „Un apel calomnios, violent și plin de ură – care pleda pentru respingerea scriitorului și a avut în cele din urmă câștig de cauză – a fost distribuit tuturor membrilor Academiei din restul secțiilor”, a scris pe Facebook poeta cunoscută încă dinaintea Revoluției din 1989.

    Și a continuat: „Nu este vorba de mine și, oricât ar părea de ciudat, nu este vorba nici de Cărtărescu. Este vorba de Academia Română, de faptul că propunerea de a fi primit în Academie unul dintre cei mai cunoscuți scriitori în viață, votat în unanimitate de secția de specialitate, a putut declanșa sub această cupolă un val de însemnătăți de o asemenea violență. Primit sau nu în Academie, Cărtărescu rămâne același scriitor, dar pata respingerii lui de pe imaginea Academiei nu se va șterge”.

    Ana Blandiana consideră că aceasta este „încă o pată, pe lângă atâtea altele de după 1948, pe obrazul Academiei Române”.

    Cum s-a votat pentru Mircea Cărtărescu

    Pe 12 februarie, Academia Română a decis, prin vot secret, alegerea a patru membri corespondenți și doi membri de onoare din străinătate. Scriitorul Mircea Cărtărescu nu a primit calitatea de membru corespondent, deşi secţia de Filologie a Academiei îl propusese cu unanimitate de voturi. Ca să fie admis, Cărtărescu trebuia să primească 74 de voturi, dar a fost votat de 73 de academicieni.

    Mircea Cărtărescu, multipremiat în peste 40 de ani de activitate Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În cei peste 40 de ani de carieră, Mircea Cărtărescu a publicat peste 40 de cărți și a fost tradus în peste 25 de limbi.

    Cărţile sale au fost premiate în România, printre alții, de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti și Asociaţia Editorilor din România. Primul volum a fost „Faruri, vitrine, fotografii”, în 1980.
    Cea mai recentă carte a sa, „Solenoid”, a fost distinsă cu Premiul Literar Dublin (2024) și a fost numită una dintre cele mai bune cărți ale anului 2022 de către The New Yorker, Publishers Weekly, The Financial Times și Words Without Borders.
    El a câștigat peste 20 de premii internaționale, inclusiv Premiul Los Angeles Times Book Prize (2023), Premiul FIL (2022), Premiul Thomas Mann (2018), Premiul de Stat Austriac (2015), Premiul Mondello (2024) și Premiul Formentor (2018).

    Citește și: After 5 Art Escape va fi galeria de artă deschisă tuturor arădenilor

    After 5 Art Escape va fi galeria de artă deschisă tuturor arădenilor

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. D-na poeta la care nu ii contest talentul trebuia sa se limiteze la poezie dar ca multi alti scriitori de diverse forme artistice scriptice(si nu numai) a ales sa se sorosizeze pana in maduva oaselor sustinand acest pseudoscriitor care a fost umflat cu pompa de d-l Nicolae Manolescu dpdv pur politrucistic … un adevarat critic literar(de exemplu de calibrul d-lui George Calinescu RIP) l-ar fi umplut de dejectii sau eventual l-ar fi ignorat cu desavarsire pe acest prozatard/poetard( ma refer la Cartarescu). S-ar invarti Nichita Stanescu in mormant vazand asemenea elucubratii.(fara sa invoc si alti poeti contemporani de exceptie)

      --8 voturi
      +1
      -1
    2. Se pare ca dezvaluirile jurnalistice cu dovezi clare despre kryptocomunistii din titlul articolului umflati cu pompa de politrucul Manolescu nu se potrivesc politicii acestui site… credeam ca macar aici nu este cenzura… bine ca unele comentarii deplasate de tip off topic cu referire la un opinent sunt acceptate cu serenitate… sau poate chiar cu placere

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.