vineri, 21 martie, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Pe marginea respingerii academice a lui Mircea Cărtărescu

    de Lajos Notaros | 20 februarie 2025, 7:26 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    14

    Nu sunt neapărat un fan Cărtărescu, eventual un interesat mai colateral de viața literară.

    Dar nici măcar acest fapt nu m-ar fi făcut să mă apuc să scriu de caz. De situație, ca să fiu exact. Mai ales aici, în Arad, unde astfel de chestii sunt socotite mai mult sau mai puțin neavenite, în fond mai nou toată lumea scrie. Mai precis „postează”, ceea ce tot pe acolo e, nu-i așa?

    M-am înhămat, totuși, fiindcă am ajuns la concluzia că piedica pusă lui Cărtărescu spune multe nu doar despre viața literară sau culturală a momentului, ci, mai ales, despre trecut și viitor.

    Trecutul comunist, dat nu numai și viitorul care se întrezărește printre rânduri – asta ca să fiu în domeniu – dacă citim cu atenție scenariul pregătit de autorii cei noi ai jocului social și politic. Din țară și de peste hotare…

    Blocarea intrării în Academie a autorului cunoscut și în afara țării – e printre cei foarte puțini în această situație – și propus chiar în ultimii ani de mai multe ori la Nobelul pentru literatură, ne scoate în evidență o realitate arhicunoscută și generală în ultima vreme: impostura ca fenomen definitoriu. Dar ca impostura să devină banală și acceptată de „masele largi populare” mai este nevoie de ceva. Acel ceva care adună și împrăștie, încurajează și înfricoșează în același timp. Îi adună pe cei de o seamă și îi împrăștie pe ceilalți, îi încurajează pe primii și îi înfricoșează pe cei care nu sunt de acord.

    De fanatism vorbesc, dacă nu v-ați prins din prima, respectiv de modul în care se presupun cele două: impostura și fanatismul. Se presupun și se susțin reciproc.

    Georgescu

    Impostura este un fenomen de când e omul. Este acea preocupare a cuiva de a se da priceput în ceva pentru care nu are pregătirea necesară sau talent și, drept urmare, nici nu se pricepe. Se manifestă în domenii, profesii în care verificarea priceperii nu este imediată și directă. Iar în cele mai multe cazuri ține și de priceperea și pregătirea celui care face verificarea.

    În cazul discutat, Cărtărescu a fost propus în unanimitate de comisia scriitorilor, însă, până la urmă, forului academic, format, desigur, nu doar din scriitori și poeți, i-a lipsit un vot pentru ca unanimitatea scriitoricească să-l facă pe Cărtărescu academician. E drept, prin corespondență, deocamdată.

    Fără să intrăm în amănunt, este cât se poate de clar că Academia Română, înființată în a doua parte a secolului XIX de scriitori înainte de toți și de toate, nu mai este de mult – și nu neapărat de pe vremea academicienei Elena Ceaușescu – ceea ce ar trebui să fie prin definiție: forul care strânge cei mai competenți și de succes intelectuali ai țării, fie că sunt literați sau oameni de știință. Nu e nicio mirare așadar atunci când impostorii din academie se opun alegerii unuia care chiar se pricepe. Într-un fel respingerea lui Cărtărescu indică, indirect și fără să vrea, că este vorba de un scriitor de valoare și care nu prea are loc printre impostorii majoritari din Academie.

    Long Current Carrying Solenoid

    Problema cea mare e că acest caz este unul marginal în ceea ce privește strânsa și tradiționala legătură dintre impostură și fanatism. Treaba devine cu adevărat dramatică, iar în unele cazuri tragică, atunci când cele două se întâlnesc și se susțin reciproc în domenii care vizează nu doar un grup de oameni restrânși ca număr, ci domenii care au impact asupra întregii societății.

    De politică vorbim, normal. Iar colateral de administrație.

    Firesc, politica este lumea în care impostura susținută de fanatism – care poate fi și mimat – se simte la ea acasă. Ajunge doar să ne gândim la cei care au stat în față – ne-au condus, cum se spunea pe vremea lui Ceaușescu – în secolul în care a trecut. Că e vorba de lideri extremiști – extremismul ascunde perfect nepriceperea – sau doar de simpli impostori care voiau și ei în față, este doar o chestiune de nuanță. Cei care se cred pricepuți și ajung conjunctural să conducă o țară sunt la fel de periculoși precum cei care vor să conducă tocmai pentru că în limitarea lor cred că ceilalți sunt nepricepuții.

    Cărtărescu versus Georgescu

    Din punctul de vedere al fanatismului nu prea contează. Fanaticul nu are idei proprii. Vede că treaba nu merge cum i-ar conveni lui și își caută un „lider” care să îl exprime. Nu este, așadar, o întâmplare că impostorii, cei care susțin că se pricep, nu ca alții, își găsesc repede susținători. Fanatici chiar, pentru că este la mintea cocoșului: doar prin agitație, scandal și agresivitate poți să-i sperii pe ceilalți. Pe cei care, în ciuda tuturor, încă gândesc cu mintea lor. Și se și mai pricep la câte ceva…

    Închei de aceea cu exemplul poate cel mai plastic al zilelor noastre. De aici, din România, ca să nu mergem mai departe și să ziceți că avem ceva de împărțit cu Donald Trump.

    După multă vreme, din vremuri imemoriale chiar, se pare că avem în sfârșit un politician care chiar se pricepe. Nu doar crede așa. Chiar așa este, este unul care în ultimii douăzeci de ani a demonstrat acest lucru cu vârf și îndesat la Oradea. Poate să aibă hibele oricui, dar nu este un impostor.

    Degeaba! Lumea se fanatizează pentru unul care nu a demonstrat nimic, dimpotrivă, pentru cei care mai gândesc cu mintea lor este evident că e vorba de un impostor la marginea psihopatologiei.

    Ce-i de făcut?, îmi vine să mă întreb după toate astea, citând un impostor celebru…

     

     

    Citește și:

    Poeta Ana Blandiana reacționează dur după ce scriitorul Mircea Cărtărescu nu a primit calitatea de membru corespondent al Academiei Române

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sa inteleg ca titlul cu trimitere directa la Cartarescu e de fapt o diversiune pentru a putea face fanatici pe cei care doresc o alternativa la puterea asta corupta aservita globalismului veros? Calitatile sau neajunsurile candidatului mult hulit de dvs si de alti colegi nu ies cu nimic din calapodul celor de la putere, sunt doar diferite, TOTI sunt mincinosi, unii megalomani, altii, corupti, incompetenti, etc, asa ca a ramas doar discursul si speranta ca INTENTIILE sunt cum le clameaza … de ce sunt fanatici cei care aleg varianta „suveranista” sau care s-au saturat de hidra asta globalista impusa de la varful UE ???

      --8 voturi
      +1
      -1
    2. De ce sunteți fanatici? Asta voi știți. Dar aveți toate datele,îndepliniți toate condițiile pentru a fi definiți drept fanatici.
      Cat despre toți sunt la fel, e de discutat pentru fiecare în parte. Spre deosebire de ei, Diliu Pinocchio iese in evidenta prin declarații care fac necesar un consult medical de o anumită specialitate.

      +7 voturi
      +1
      -1
    3. Dusul rece al realitatii sau: ...

      … de unde nu ai, niciun Imperiu nu cere!Ucraina nu are inginereste pamanturile bogate de care tot aminteste.Acolo, mizeria absoluta este la ea acasa.Lucrurile trebuie privite cu realism, nu trebuie sa cadem intr-o extrema sau alta.De multe ori, a privi cu detasare, te face mai vigilent.Cred ca ar fi salutar sa aducem discutiile la un alt nivel.O parte dintre noi suntem „fanatici” – am inteles – dar se repeta acest lucru de atatea ori, prin articole si comentarii ca incepem sa credem ca ne faceti prosti pe fata,ceea ce nu este corect.Sa incercam a pastra macar o minima disciplina a dialogolui.
      Nimeni nu uita cum Ucraina era ridicata in slavi, cum erau gata autoritatile sa le ridice monumente mercenarilor morti pe acolo, cum ne coloram cladirile cu albastru si galben, consumand curent degeaba, etc.Iata ca incet, incet se adevereste ca Ucraina este un mare nimic.Intr-o discutie anterioara spuneati ca noi,romanii, avem de ales intre SUA, Rusia si China.Corect.Dar iata ca apare la apus a patra varianta: UE&War Eagles, in frunte cu Macron si se pare ca „politicienii” nostri capabili se vor parteneri cu „noua entitate”.Ce facem acum?Sunt doar gandurile unui observator impartial.Un week-end frumos tuturor.PS: cand facem comentarii ar fi bine sa avem respect fata de parerile opuse, sa nu mai aducem jigniri, pentru ca a jigni inseamna a nu mai avea argumente si pune capat unui dialog civilizat.Sa nu uitam de cei sapte ani de acasa (sapte stele/comentariu) – multi nu au mai mult de o stea.

      Un articol bun de Larry Johnson.
      https://sonar21.com/ukraines-zelensky-forgets-the-first-rule-of-crisis-management-if-youre-in-a-hole-stop-digging/

      Bloomberg
      https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2025-02-19/trump-s-insistence-ukraine-has-rare-earth-elements-is-wrong

      0 voturi
      +1
      -1
    4. Vai, domnule Notaros, ce greșeală mare ați făcut scriind acest articol punîndu-i în el pe Cărtărescu pe post de exemplu pozitiv împreună cu Georgescu pe post de exemplu negativ. Vă explic de ce: dacă îl puneați ca exemplu pozitiv doar pe Cărtărescu n-ați fi avut deloc audiență, fiindcă georgiștii nu prea citesc (eu cred că nici ”marea operă” a individului, aia cu ieșirea din Matrix, nu au citit-o!). Dacă l-ați fi pus doar pe individul Georgescu, marele guru al celor slabi la minte, ca exemplu pozitiv, atunci ați fi avut probabil mii de comentarii aprobatoare, ca pe tiktok. Așa, uite, v-ați ales cu înjurături mai mult sau mai puțin mascate, că pe vrăjiții ăștia nu-i mai aduce la normal nimic.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.