Ciorbă de potroace – rețetă tradițională





Ciorba de potroace reteta traditionala. Reteta veche de ciorba de maruntaie acrita cu moare de varza. Cum se face ciorba de potroace? Ciorba acra si sarata pentru mahmureala de dupa nunta sau Revelion. Din ce se face ciorba de potroace?
Ciorba de potroace traditionala e zisa si „ciorba betivilor”, a nuntasilor, chefliilor sau a mahmurilor cu „capul mare”, mistuiti de setea provocata de alcool. Alaturi de ciorba de burta (reteta aici).
Sarbatorile („sarbautorile”) debuteaza cu Mos Nicolae si se cam termina cu Sf. Ioan. O luna de mese intinse pentru Craciun, Revelion si onomastice diverse. Cred ca e utila aceasta reteta de ciorba de potroace…
Radu Anton Roman descrie ciorba de potroace:
Tot o fierturã ritualã, dar deloc religioasã, ci, vai, foarte laicã, încheind de
obicei, ca un balsam acrisor, o noapte de petrecere si abuzuri – nunta.
Tot el ne explica ce sunt potroacele (Bucate,vinuri si obiceiuri romanesti, pag.257).
Potroaca înseamnã sãrãturã, nu altceva, o zeamã reparatorie care scoate în
mod traditional veninul din betivi, mahmureala din nasi si untul din bucãtari.
E ciorba diminetilor obosite si înfrigurate de excese, panaceul valah, dezintoxicant
al râurilor întunecate de vin ce polueazã noaptea perversã, sardanapalicã
si aventuroasã a nuntii.
CUM SE FACE CIORBA DE POTROACE RETETA TRADITIONALA?
Citește pe SAVORIURBANE.RO!
Comentariile portalului
== RSPEKT PT ORADEA -- DOTARI DE TOP LA SPIT JUD ORADEA == POATE CITESTE SI EX OSPATARUL CIONCA SI HAITA DE LA CIROZA GALBENA ARAD == BAAA ==ALOCATZI FONDURI PT SPITALUL JUD (...)
Nu le mai legați cătușele în față
Oare nu răspunde și el tot unor comenzi?