marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Ciorbă de potroace – rețetă tradițională

    de - | 6 ianuarie 2018, 1:03 PM | Undeva

    0

    Ciorba de potroace reteta traditionala. Reteta veche de ciorba de maruntaie acrita cu moare de varza. Cum se face ciorba de potroace? Ciorba acra si sarata pentru mahmureala de dupa nunta sau Revelion. Din ce se face ciorba de potroace?

    Ciorba de potroace traditionala e zisa si „ciorba betivilor”, a nuntasilor, chefliilor sau a mahmurilor cu „capul mare”, mistuiti de setea provocata de alcool. Alaturi de ciorba de burta (reteta aici).

    Sarbatorile („sarbautorile”) debuteaza cu Mos Nicolae si se cam termina cu Sf. Ioan. O luna de mese intinse pentru Craciun, Revelion si onomastice diverse. Cred ca e utila aceasta reteta de ciorba de potroace…

    Radu Anton Roman descrie ciorba de potroace:

    Tot o fierturã ritualã, dar deloc religioasã, ci, vai, foarte laicã, încheind de
    obicei, ca un balsam acrisor, o noapte de petrecere si abuzuri – nunta.

    Tot el ne explica ce sunt potroacele (Bucate,vinuri si obiceiuri romanesti, pag.257).

    Potroaca înseamnã sãrãturã, nu altceva, o zeamã reparatorie care scoate în
    mod traditional veninul din betivi, mahmureala din nasi si untul din bucãtari.
    E ciorba diminetilor obosite si înfrigurate de excese, panaceul valah, dezintoxicant
    al râurilor întunecate de vin ce polueazã noaptea perversã, sardanapalicã
    si aventuroasã a nuntii.

    CUM SE FACE CIORBA DE POTROACE RETETA TRADITIONALA?

    Citește pe SAVORIURBANE.RO!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.