vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    CET Arad va putea produce 50% din energie prin intermediul Hidrogenului

    de Raluca Medeleanu | 23 aprilie 2021, 1:47 PM | Administraţie | Topic special

    1

    O amplă dezbatere asupra viitorului sistemului de termoficare al orașului, dar și al celor care încă mai funcționează în toată țara, s-a petrecut în această dimineață în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, în prezența secretarului de stat din cadrul Ministerului Energiei. La conferință au participat reprezentanți ai autoritățile locale, guvernamentale, dar și din domeniul energiei: producători și transportatori. Pentru Arad, vestea cea bună este că la CET-ul de la ieșirea din oraș au fost achiziționate elemente de modernizare, dintre care 14 noi motoare termice care vor putea produce, pe lângă energie termică obținută prin cogenerare, energie prin intermediul Hidrogenului – un lucru care se cere în directivele europene de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

    Peter Braun, monitor la AOT Energy Schwitzerland AG (firma finanțatoare), a făcut o prezentare a acestor motoare ce funcționează în cogenerare, specificând faptul că sunt în concordanță cu directivele europene de reducere a emisiilor către zero. AOT Energy a investit aproximativ 2 milioane de euro în modernizare echipamentelor de producție de la CET, în special a turbinei cu putere, în unitatea de agregate „Jenbacher” și în cele 14 motoare. Următoarea etapă este să se implementeze o tehnologie și mai nouă la CET S.A. și, în paralel, să se introducă instalații fotovoltaice pentru sursa de energie verde prin care să se producă hidrogen. Cele 14 motoare noi sunt cu capacitate de a consuma hidrogen minim 50% pentru combustibilul necesar, iar următoarele care vor fi achiziționate ar urma să aibă capacitatea de 100%, asta fiind estimat să se încadreze chiar pentru perioada 2030-2050, așa cum cere Uniunea Europeană, a explicat Braun, spunând despre acest proiect al CET că este „un pioneriat postdecembrist în România”.

    După prezentarea tehnică a reprezentantului AOT Energy a urmat o prezentare a istoricului celor două CET-uri din Arad, realizată de primarul Călin Bibarț pentru a îi pune în temă cu situația pe oaspeții din alte orașe.

    De la insolvență, la redresare

    Bibarț le-a explicat că CET-ul „mare”, din nordul orașului, astăzi CET S.A, la care au fost aduse motoarele menționate, a fost gândit încă din perioada comunistă să fie în afara orașului, pentru a nu polua, și să fie producătorul de energie electrică și termică. CET-ul „mic”, din incinta orașului, numit CET Hidrocarburi, are o capacitate mult mai mică și este cel care a preluat propriu-zis fostul Arterm, care făcea distribuția energiei termice, cele două CET-uri fiind legate printr-o magistrală.

    În 2000, ambele au fost trecute în administrația locală, însă, spune Bibarț, ca primă greșeală a fost că rețelele au rămas în patrimoniul CET și nu a Primăriei, ceea ce a rezultat că municipalitatea a trebuit să cheltuie încă o dată bani să le achiziționeze, lucru realizat în urmă cu 5 ani, fapt ce a și întârziat tehnologizarea la zi a acestora. CET-ul „mare” a acumulat între timp datorii mari, atât la Primărie, cât și la CFR și la gaz, astfel că a intrat în insolvență. Însă acum a început treptat să se redreseze „și dacă merge totul așa, va fi primul CET din țară care va fi redresat pe bani privați”, a spus Bibarț, afirmând că în toate celelalte orașe în care s-au modernizat CET-urile investițiile au fost făcute pe bani locali, guvernamentali sau europeni.

    Edilul a spus că redresarea CET-ului mare e o bucurie pentru Municipiul Arad din trei motive: astfel se mai recuperează din datorii, arădenii vor avea energia la un preț redus și poluarea va fi cât mai mică.

    Pe de altă parte, la CET Hidrocarburi, Primăria a început modernizarea rețelei care este învechită (unele puncte fiind vechi chiar de 60 de ani, acesta fiind și printre motivele pentru care gigacaloria e atât de mare). Bibarț a dat ca exemplu proiectul de peste 30 de milioane de lei pentru modernizarea magistralelor și punctelor termice și proiectul prin care un punct termic din Aradul Nou a fost transformat în centrală de cartier.
    În concluzie, a spus primarul, dorința cea mai mare e obținerea unui preț cât mai mic ca lumea să nu mai aibă motiv de debranșare și Primăria să nu mai aibă o presiune atât de mare pe buget prin subvenționare.
    „Sunt convins că CET-ul mare va renaște și va fi un producător puternic” – a spus Călin Bibarț,

    Ministerul Energiei încearcă să reducă din impedimentele legislative și pune la dispoziție surse de finanțare

    Secretarul de stat, Dan Dragoș Drăgan a luat apoi cuvântul și a afirmat că cei de la Ministerul Energiei sunt nerăbdători să vadă experiența acumulată în acest caz să fie preluată și în alte orașe. Acesta a mai spus că la ora actuală se încearcă eliminarea barierelor legislative. A fost plăcut surprins să vadă noile investiții de la Centrală și e de părere că e foarte important să existe în țară producători puternici, pentru a aduce la normele actuale europene reducerea emisiilor de CO2. Mai mult, acesta a spus că aceste emisii pun o presiune crescândă pe prețul de vânzare.

    Drăgan a spus că în curând vor fi noi surse de finanțare, o dată în planul de relansare pe partea de energie, dar și un Fond Specializat pentru Investiții în Eficienta Energetica, disponibil din 6 în 6 luni, pe o perioadă de 10 ani.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. de unde hidrogen???? , o sa ardem carbune sau gaz ( via ungaria / ucraina) ca sa producem curent, apoi o sa consumam curentul si apa , ca sa producem hidrogen si apoi o sa ardem hidrogenul ca sa incalzim apa ca sa incalzim casele. ??? cred ca niste banci( finantatori) si ” investitori” vor sa dea teapa municipalitatii in stil progresist si sa ne ia atat apa, cat si CETul, certificatele verzi, ….cat si veniturile pe viitorii 100 ani.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.