sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Creditorii CET Arad SA se reunesc pentru a lua măsuri față de datoriile de peste 20 milioane de lei pe care le are CET Hidrocarburi

  de Raluca Medeleanu | 18 februarie 2023, 5:54 PM | Administraţie | Culise

  5

  La viitoarea ședință a adunării creditorilor CET Arad SA, vor fi stabilite măsurile care urmează să se ia față de datoriile considerabile pe care CET Hidrocarburi le are față de centrala mare. Vorbim de datorii de circa 25 milioane de lei, iar urmările ar putea produce o situație dificilă.

  Ședința adunării creditorilor se organizează luni, 20 februarie, la sediul din Timișoara a Eurosmart – administratorul judiciar al CET Arad SA. Toți creditorii prezenți vor supune la vot două puncte care privesc practic același lucru: se va stabili ce se va întâmpla cu dreptul de creanță a CET Arad SA (centrala mare, de la ieșirea din oraș) asupra datoriilor pe care le are CET Hidrocarburi SA (centrala mică, din oraș).

  sedinta creditori cet arad sa preluare creante cet hidrocarburi

  Momentan, nu avem informații oficiale care să ne indice exact ce se intenționează prin aprobarea acestor două puncte de pe ordinea de zi, însă la o privire de ansamblu a situației de la CET Arad SA, speculăm că AOT Energy (firma în care activează americanul Peter Braun) ar intenționa să preia dreptul de creanțe. În ceea ce privește adunarea creditorilor, specificăm că orice fel de decizie care se ia, AOT Energy are o majoritate relativă la vot.

  • Citește și: În problema căldurii Aradului, intră în scenă americanul Peter Braun. Ipotecă de milioane de euro pentru confortul unui oraș • Special Arad · ultimele știri din Arad

  De menționat, pe de altă parte, că printre creditorii CET Arad SA se află și Primăria Arad (Municipiul Arad). Astfel, va fi interesant de urmărit dacă reprezentantul Municipiului Arad va lua parte la ședința în cauză și care va fi poziția pe care o va adopta. Ce am putut observa în ultimul timp însă a fost o pasivitate când vine vorba de subiectul CET-ului mare. Chiar la finalul lunii ianuarie, deși în continuare acționar majoritar, Municipiul Arad a renunțat să mai aibă administrator special la CET Arad SA. Pavel Neamțiu, care este reprezentantul Municipiului la CET Arad SA, a motivat că „ar fi o cheltuială în plus”. Prin această renunțare, Consiliul Local a tăiat practic orice cale de acces la documentele de acolo, pierzându-și „omul de legătură”.

  În ceea ce privește CET Arad SA, amintim și că AOT Energy își exprimase intenția de a cumpăra centrala cu 18 milioane de euro, în planul de reorganizare pe care l-a întocmit alături de C Gaz (o altă firmă / creditor în care activează americanul). Totuși, prețul oficial anunțat pentru vânzare este de 32 milioane de euro, iar acest lucru a lăsat cale de dispută.

  Situația de la CET Arad SA este complicată, incertă, întrucât instanța nu a confirmat planul de reorganizare, iar la începerea procedurii de faliment s-au făcut contestații. Practic, în momentul de față CET Arad este „în aer”. Pe de altă parte, întreaga activitate de la CET-ul mare este desfășurată la ora actuală doar de AOT Energy, care folosește cazanele sub formă de închiriere.

  Se vorbește însă că firma ar fi „pus ochii” și pe CET Hidrocarburi, care momentan – deși a acumulat datorii – nu se află oficial în vreun pericol de insolvență. Nu putem să nu ne întrebăm în ce mod va afecta pe viitor această „mișcare” care se va stabili în adunarea creditorilor activitatea de la CET Hidrocarburi, mai ales că Primăria Arad tocmai ce a câștigat finanțarea prin PNRR pentru retehnologizare, proiect care i-ar da o independență față de CET Arad SA.

  Iată cum se prezintă soldul datoriei CET Hidrocarburi, potrivit ultimelor date publicate:
  datorii cet hidrocarburi

  Citește și:

  •  CET Arad SA nu va mai avea administrator special. Majoritatea consilierilor și-au dat acordul • Special Arad · ultimele știri din Arad

  •  CET-ul „mare” din Arad a fost scos la vânzare. 32.000.000 euro este suma cerută pentru cele 40 hectare de teren • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Când am spus că Primăria a pariat pe „calul” (mai repede aș spune „mârțoaga”) pierzător, nu m-ați crezut …! 😣
   .
   Adică, să lași tu din mână un echipament mult mai nou, mai modern (la vremea respectivă) și mai eficient, ca să menții în viață „o gloabă preistorică și muribundă”, doar pt că clientela și interesele politice ți-o cer, 🤔 și să crezi că această decizie imbecilă nu va avea consecințe dezastruoase, trebuie să fi chiar dobitoc (sau complice la o afacere oneroasă pe spatele arădenilor)… !!!😡

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.