joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Răsare soarele pe Centura de Est Arad! CNAIR a alocat banii pentru anul 2023

  de Raluca Medeleanu | 11 februarie 2023, 1:28 PM | Administraţie

  2

  Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a alocat o parte din banii pentru Centura de Est Arad și se preconizează (subliniem asta!) ca firma austriacă PORR să înceapă lucrările în această primăvară. Din totalul de aprox. 347 milioane de lei, au fost alocați acum 56,5 milioane de lei, bani care să acopere lucrările din 2023, diferența urmând să se asigure din bugetul de stat și din cel al Consiliului Județean Arad.

  Drumul va realiza conexiunea cu autostrada A1 Nădlac – Sibiu și DN7 Nădlac – Arad – Hunedoara.

  Protocolul pentru Centura de Est Arad, semnat acum 3 ani

  Consiliul Județean și CNAIR au semnat, în august 2020, protocolul pentru realizarea porțiunii de drum care urmează să închidă inelul de centură din jurul Aradului. Este vorba de 11 km de drum, care se va învecina la nord cu municipiul Arad, la sud cu autostrada A1, la est cu Fântânele, iar la vest cu drumul național DN 69 Timișoara-Arad, proiectul incluzând un nou pod peste Mureș şi un pasaj peste calea ferată.

  Deși inițial investiția se ridica la 270 milioane lei, suma a fost recalculată ulterior la 347 milioane lei. SC PORR Construct SRL (filiala din România a firmei din Austria) este compania care a câștigat licitația pentru aceste lucrări, contractul fiind semnat în octombrie 2022, în prezența premierului Nicolae Ciucă. Proiectarea tehnică a început în perioada imediat următoare.

  De menționat și că în cadrul proiectului cu Centura de Est a Municipiului se va mai amenaja încă un sens giratoriu pe DN7 care va face necesară și o intervenție la linia de tramvai în acea zonă, după cum ne-a explicat directorul CTP Arad Claudiu Godja.

  Consiliul Județean a bugetat mai mulți bani pentru Centura Est Arad

  centura de est arad buget consiliul judetean arad

  Bugetul General de Venituri și Cheltuieli a Consiliului Județean Arad a fost votat în ședința din 7 ianuarie, în proiect figurând alocată suma de 152 milioane lei pentru lucrările din acest an la Centura de Est a municipiului Arad, o sumă despre care se speculează că ar fi mult prea mare față de cât vor costa lucrările care se vor efectua propriu-zis în decursul acestui an. Teoretic, calculele sunt făcute ca anul acesta să se achite suma aferentă pentru 45% din lucrări, rămâne însă de văzut în ce ritm va reuși constructorul să avanseze șantierul. Diferența de 55% este bugetată pentru anul 2024, anume încă 194 milioane de lei.

   

   

  Citește și:

  • Bugetul CJA, subiectul cel mai fierbinte de la ședința de azi, după Dora Ciunta • Special Arad · ultimele știri din Arad

  •SC PORR Construct SRL va executa lucrările la centura de sud-est a municipiului Arad • Special Arad · ultimele știri din Arad

  •Centura de Est Arad, la faza de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. Guvernul a pus proiectul la transparență • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Proiectarea are termen 6 luni contractul a fost semnat în toamnă 100% trebuie să înceapă în primăvară șantierul.
   Costul e unul mai mult decât decent 70 de milioane de euro cu pod peste Mureș și pasaj peste CF și 11 km de șosea complet iluminată.
   Semnul de întrebare cred ca va fi soluția aleasă pentru podul peste Mureș dacă va fi un pod curbat ca în randări sau drept diferența principală dintre cele 2 variante fiind costurile, un pod drept e mai ieftin și mai ușor de realizat pe când unul în curbă e mai complex și necesită o durată mai mare de realizare.

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Dacă alegeau alta soluție, cu racordare la A1 mai la Sud, sa elimine pasajul suplimentar peste CFR, nu era mai ieftin? E acolo un pasaj peste A1, nu putea fi folosit? Sau implicarea Ai era mai scumpa ? Sau nu mai trecea pe terenul cui trebuie și care a investit mult în trecerea din agricol în intravilan?

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.