vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Șimand

    de Special Arad | 1 decembrie 2018, 4:14 PM | Contributors | Şimand

    0

    În seara zilei de 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a avut loc la Șimand o manifestare inedită de celebrare a Centenarului Marii Uniri. Și-au dat mâna în acest scop Asociația Iorgovanul și Asociația nou înființată Anastasis Orbis, care, cu această ocazie, a și fost lansată.

    Activitatea a debutat cu intonarea imnului de stat iar apoi invitații au intrat în atmosfera de sărbătoare printr-o frumoasă poezie eminesciană: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie…!”

    Părintele Mircea Hurdea, preot slujitor în Biserica din Șimand, a adresat un salut călduros invitațiilor prezenți, precizând în același timp și detalii despre nou înființata Asociație Anastasis Orbis. Aceasta se fundamentează pe fostul Grup Anastasis care funcționa până acum în cadrul Parohiei Șimand.

    A fost prezentat președintele Asociației, în persoana domnului drd. Vlad Ciurdaru, căruia apoi i-a fost încredințată și funcția de moderator al programului serii. Domnul președinte subliniază colaborarea dintre cele două Asociații prezente: Anastasis și Iorgovanul, cea de-a doua reprezentată de către domnul președinte Dan Ioan Șimon.

    În calitate de istoric, domnul Vlad Ciurdar a susținut o prelegere despre momentul istoric 1918 de la Alba Iulia și legătura Șimandului cu acesta. Astfel, se pare că din Șimand a fost trimisă o delegație formată din 10 participanți: Pr. Cornel Popescu, Ioan Tocăniță, Dumitru Ciobotă, Axente Mornăilă, Ioan Sânziană, Dumitru Cordoș, Izidor Mornăilă, Ștefan Hotăran, Ioan Pucea și Cornel Grodza.

    A fost făcută o îndreptare a listei participanților, în sensul că numele preotului Teodor Mornăilă a fost înlocuit cu Axente Mornăilă, fratele acestuia, inexactitatea astfel corectându-se conform realității bazată pe mărturia și dorința familiei descendenților, scoțându-se în evidență adevărul istoric. Familia precizează că părintele Teodor Mornăilă, între anii 1917-1919 a fost sudent la Facultatea de Litere și Filosofie din Budapesta, neputând astfel să participe la Unire, ca preot al Șimandului.

    Invitații au putut urmări apoi, un concert la pian susținut de studenta la Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj, Jida Eliza din Chișineu-Criș și Hurdea Darius, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Preparandia” Dimitrie Țichindeal Arad și elev la Școala Populară de Artă Arad.

    Asociațiile Iorgovanul și Anastasis au fost reprezentate și prin membrii Grupurilor Vocale cu același nume interpretând cântece patriotice și colinde. Soliști au fost: Cheta Gheorghe; Cristea Elena și Sârbu Teodora.

    Surpriza serii a constituit-o prezența Grupului Vocal Trifon Lugojan care a încântat auditoriul cu un buchet de cântece patriotice și colinde.

    Între invitații de seamă ai serii s-a numărat și domnul profesor Dumitru Paina, sculptor și arhitect care a realizat schița unui monument închinat celor 10 participanți din Șimand la Marea Unire, care însă nu s-a realizat anul acesta datorită unui concurs de împrejurări nefavorabile. Domnul profesor a explicat sintetic schița subliniind amploarea și simbolismul care ar putea să-l aibă această construcție, rămânând ca un proiect al celor două Asociații prietene, pentru viitor.

    Ca o încununare a serii a luat cuvântul delegatul Înaltpreasințitului Dr. Timotei Seviciu Arhiepiscopul Aradului, Preacuviosul Părinte Dr. Iustin Popovici, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Aradului care a transmis celor prezenți arhiereștile binecuvântări ale Întâistătătorului Eparhiei noastre. Totodată precizează că a fost remarcabilă contribuția delegației din Șimand, din care a făcut parte și un preot – Cornel Popescu, martirizat în următorul an pentru îndrăzneala lui.

    Părintle Consilier amintește despre nevoia de a păstra nestinsă flacăra credinței și a identității naționale. De asemenea a adus mulțumiri și felicitări președinților celor două Asociații colaboratoare în organizarea evenimentului precum și părintelui Hurdea Mircea mentorul Asociației Anastasis

    În încheierea evenimentului participanții s-au prins în tradiționala Horă a Unirii.

    Acțiunile dedicate Centenarului Marii Uniri de către cele două Asociații implicate vor continua. Astfel că în data de 1 decembrie, 20 de persoane însoțite de părintele Hurdea Mircea vor pleca dis-de-dimineață la Alba Iulia, iar duminică 2 decembrie, după Sfânta Liturghie se va oficia un parastas pentru delegații din 1 decembrie 1918 de la Șimand.

    Teolog Alin Ciotea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.