vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    La Parada Portului Popular au dat mână cu mână 1228 de oameni, în costume tradiționale din întregul județ Arad | Foto • Video

    de Raluca Medeleanu | 30 noiembrie 2018, 5:28 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    La Parada Portului Popular organizată vineri, 30 decembrie, au defilat pe Bulevardul Revoluției, până în fața Primăriei Arad, exact 1228 de oameni îmbrăcați în straiele populare specifice fiecărei parte din județul nostru. Manifestarea a avut ca scop reconstituirea delegaţiilor care au participat la Marea Unire din anul 1918.

    De ce numărul 1228? Este exact numărul de oameni care s-au adunat la Alba Iulia, la celebrarea Unirii. Din acel total, primarul Gheorghe Falcă a menționat în discursul său că aproximativ 10% erau din Arad, oraș care este acum recunoscut drept Capitala Politică a Marii Uniri.

    Parada a început la ora 14:00, ansamblurile populare și oamenii veniți din localitățile din întregul județ Arad defilând pe Bulevardul Revoluției către Primărie, având un popas în fața fostului cinematograf Dacia, unde s-a inaugurat grupul statuar „Arad 1918” dedicat Centenarului (imagini și detalii AICI).

    Ajunși în fața Primăriei, au cântat împreună muzică patriotică românească, dintre care amintim „Iancule Mare”, „Noi suntem români”, sau „Hai să dăm mână cu mână”. Firește, momentul muzical cel mai solemn a fost intonarea Imnului Național al României, „Deșteaptă-te, române!”, a cărei versuri au fost cântate în întregime, chiar și pe buzele unor copilași mici care fluturau făloși stegulețele cu tricolorul.

    Pe scena din fața Palatului Administrativ au urcat primarii tuturor comunelor și orașelor din Arad, alături de primarul Gheorghe Falcă, viceprimarul Călin Bibarț, președintele Consiliului Județean Iustin Cionca, vicepreședintele Consiliului Județean Sergiu Bîlcea și colonelul în rezervă Vasile Heredea – care a preluat, în numele Armatei, distincția Crucea Centenarului, oferită de municipalitate în semn de prețuire pentru sacrificiile pe care le-a făcut Armata în lupta pentru libertate.

    „Așa cum știm, luptele se dau cu cuvintele și cu valorile, dar trebuie să le aperi și cu Armata. Și în acel război și în acea luptă pentru libertate au biruit bunicii și străbunicii noștri. Respectul la o sută de ani l-am acordat prin ceea ce au făcut tinerii noștri în piața Dacia (grupul statuar, n.red.). La fel, am onorat și Biserica, săptămâna trecută, iar acum, în prezența dumneavoastră, acordăm Armatei Române Crucea Centenarului, pentru că Armata Română a finalizat această decizie politică plecată de aici, din Arad”, a spus Gheorghe Falcă.

    După momentul de cinstire și omagiere a arădenilor care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, publicul care a rămas pe platoul din fața Primăriei Arad au avut parte de un moment artistic tradițional, organiat de  Centrul Municipal de Cultură împreună cu Primăria Arad: un amplu concert de muzică populară, cu invitați din mai multe zone istorice ale țării: din Ardeal, Veta Biriș, Marius Ciprian Pop și Dinu Iancu Sălăjanu, din nordul țării, Vlăduța Lupău, din Oltenia, Niculina Stoican, și nu în ultimul rând, din Moldova, Daniela Condurache.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.