joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Cele trei scenarii ale INSP pentru valul 5 | Document

    de - | 29 decembrie 2021, 7:03 PM | Naţional | Sănătate

    0

    Șeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, spune că este posibil ca vârful valului 5 să se înregistreze într-un timp mai scurt decât în valul anterior, cu peste 25.000 de cazuri pe zi, iar tulpina Omicron să se transmită la nivel comunitar până la sfârșitul lunii ianuarie, devenind astfel dominantă. Totodată, specialistul afirmă că sistemul sanitar va fi cel mai probabil suprasolicitat, fiind afectat și de gradul mare de absenteism, potrivit Digi24.

    „Aș vrea să vă prezint o potențială evoluție a pandemiei în România și care ar putea să fie impactul tulpinii Omicron în această evoluție.

    Există câteva vulnerabilități. Aproape 60% din populația vulnerabilă, cu vârste peste 65 de ani, populația cu boli cronice nu este vaccinată. Aproximativ 25% din persoane vaccinate cu schema completă au efectuat și doza booster.

    Deși a fost introdus formularul de localizare a pasagerului (PLF), călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare nu l-au completat. Acest lucru face dificilă ancheta epidemiologică și urmărirea contacților.

    Nerespectarea măsurilor de carantină de către un procent important din populație, deși e impusă odată cu trecerea frontierei, ca și întârzierea adoptării implementării certificatului Covid, care nu este altceva decât o măsură de limitare a răspândirii bolii, înseamnă că, în concluzie, avem o populație receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând.

    Avem un risc foarte mare a răspândirii Omicron, tulpină cu rată de transmisibilitate mult mai crescută decât cea anterioară Delta.

    Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul de cazuri atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situația prezentă. E posibil să fie mult mai multe decât 25.000 de cazuri pe zi.

    Vaccinarea e singura măsură care previne formele severe de îmbolnăvire.

    Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile)”, transmite dr. Adriana Pistol.

    Cele trei scenarii de impact asupra sistemului sanitar

    Avem 3 scenarii posibile de impact: optimist (cel mai ușor), mediu, pesimist.

    1. Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic :
    • 5% din cazuri necesită internare în secții
    • 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;

    Primul scenariu se referă la o rată de creștere a numărului de cazuri de 10% zilnic, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a tulpinii Omicron față de tulpina Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare.

    2. Rata de creștere a numărului de cazuri 6% zilnic:
    •> 20% din cazuri necesită internare în secții;
    •10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;

    Al doilea scenariu pleacă de la aceeași rată de creștere zilnică de 6% pe care am observat-o la tulpina Delta, în schimb cu o nevoie de spitalizare mai mare, de peste 20%.

    3. Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic:

    •20% din cazuri necesită internare în secții;
    •1 din 8 din cazurile din secții necesită internare la ATI
    Cel de-al treilea scenariu este o asociere între cele două”, a declarat, miercuri, Adriana Pistol în cadrul unei conferințe de presă despre prezentarea măsurilor de combatere a valului 5 de infectări cu coronavirus.

    Documentul elaborat de INSP poate fi consultat AICI.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.