vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ce este cartela eSIM și pentru ce este?

    de Special Arad | 2 octombrie 2018, 8:55 AM | IT

    0

    Cartelele eSIM sunt cele care vor înlocui cartelele SIM. Dar despre ce este vorba și de ce este o problemă destul de importantă? Vă explicăm, prin intermediul PhonAndroid, ce este eSIM și de ce constructorii, operatorii și clienții au interesul să adopte acest nou format.

    După cum știți, SIM-ul este esențial pentru conectarea smartphone-ului la rețelele de telefonie mobilă. Cartela SIM (subscriber identification module), ca și celelalte carduri inteligente, conține date criptate pentru a autentifica în siguranță conexiunea. În timp îmbunătățirile aduse cartelei SIM s-au rezumat în special la reducerea mărimii, atât a cartelei cât și a slotului unde este amplasată cartela în smartphone. Fiecare milimetru câștigat este o victorie, printre altele, pentru o baterie mai mare și în final pentru autonomie.

    Între 1990 și 2000, au existat telefoane mobile unde cartele SIM au fost numite SIM 1F, adică erau de dimensiunea unui card de credit. Apoi, operatorii s-au mutat în formatul 2FF, numit mini-SIM (adesea numit pur și simplu cartela SIM). Formatele 3FF și 4FF au apărut începând cu 2010: acestea sunt formatele micro și nano-SIM. Acesta din urmă nu are practic nici un suport din plastic și reprezintă dimensiunea minimă pe care o poate avea o cartelă SIM detașabilă.

    Începând cu smartwatch-ul Samsung Gear 2, predecesorul lui Samsung Gear S2 și Samsung Gear S3, un nou format de mini SIM, inamovibil, fixat pe placa de baza, și-a facut apariția: eSIM. Acest nou tip de SIM este o mică revoluție. Totuși, eSIM cere ca operatorii de telefonie mobilă să sprijine acest nou sistem.

    eSIM este identic indiferent de rețea și implică faptul că producătorul acționează ca o terță parte pentru activări / dezactivări. eSIM sau SIM încorporat, este într-un fel ceea ce a rămas când ștergeți tot ce nu este esențial pe o cartelă SIM. Acest cip, mult mai mic și, prin urmare, ușor de integrat chiar și în dispozitive foarte mici, precum smartwatch-urile, încorporează aceleași caracteristici. Principala diferență este că eliberează spațiu în telefonul smartphone și trebuie activat diferit, de operatorul de telefonie, decât de o cartelă convențională pe care ați primit-o.

    Datorită dimensiunii sale, eSIM poate fi găsit într-un număr tot mai mare de ceasuri și alte obiecte conectate, dar și în smartphone-uri. Acolo acest spațiu poate fi, de exemplu, utilizat pentru a crește dimensiunea unei alte componente extrem de importante – bateria.

    Există și alte avantaje. De exemplu, eSIM face posibilă eliminarea sertarului SIM, facilitând astfel impermeabilitatea și rezistența la praf ale smartphone-urilor. Este, de asemenea, un mare avantaj pentru consumatori, în mai multe puncte de vedere: în special simplitatea trecerii de la un operator de telefonie la altul. Nu mai este necesar să primiți o altă cartelă SIM.

    Există și un argument de securitate: dacă vi se fură smartphone-ul, eSIM îl va face inutilizabil și va fi foarte dificil pentru hoț să-l revândă. Un eSIM are abilitatea de a dezactiva informațiile dvs. de abonat în 5 secunde pentru a bloca înregistrarea noilor utilizatori pe eSIM.

    Problema este probabil mai mare pentru operatorii de telefonie, deoarece își pierd controlul. Modul eSIM implică o nouă apariție între posesorul smartphone-ului și operatorul de transport: cea a producătorului telefonului. Acesta din urmă va fi responsabil pentru activarea sau dezactivarea SIM-ului, făcând ca acest pas să nu mai aparțină operatorilor de telefonie mobilă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.