joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Cât de crud poate fi uneori fotbalul… UTA, egalată de Rapid dintr-un penalty în minutul 7 al prelungirilor

    de Lucian Dănilă | 19 decembrie 2022, 12:05 AM | Sport

    4

    Trebuie să fi total nepăsător să programezi un „derby al sufletelor” cum este meciul dintre UTA și Rapid imediat după finala Campionatului Mondial, o finală care a ținut cu sufletul la gură întreaga planetă și care s-a terminat cu jumătate de oră înaintea startului jocului de pe Arena Francisc Neuman.

    Spun „derby al sufletelor” pentru că UTA și Rapid au cei mai calzi fani din întreaga Românie, fani care sunt alături de echipă necondiționat atât „acasă” cât și la sute de kilometri distanță. Cei care programează aceste meciuri probabil nu știu ce înseamnă să fii trup și suflet alături de echipa ta, dar în același timp să apreciezi și fotbalul de cel mai înalt nivel, așa cum ne-au arătat astăzi Argentina și Franța.

    Ca să trecem la lucrurile cu adevărat pământești, este incredibil și ne trimite cu zeci de ani înapoi în istorie acest gazon de la „Francisc Neuman”. După ce am văzut cum se joacă fotbalul pe bijuteriile arhitectonice din Qatar, pe stadioane echipate cu aparate de climatizare, iar fiecare gazon arăta perfect, apare Aradul, într-o transmisie televizată, cu un gazon așa cum apar acele terenuri din pozele cu Preston North End, prima campioană a Angliei în anul 1888!

    Da, acest gazon ne trimite la originile fotbalului, iar arădenii au tot dreptul să-i trimită la origini pe toți cei care se fac răspunzători de orezăria de pe „Francisc Neuman”…

    A urmat exact ceea ce ne-am așteptat, o luptă surdă, în noroi, o luptă în care, spre deosebire de meciul cu Sepsi, UTA a stat mai bine pe tot parcursul meciului. Chiar dacă Rapid a dat startul ocaziilor, giuleștenii remarcându-l pe Iacob la șuturile lui Ioniță și Emmers, UTA a părut echipa mai bine pregătită fizic. Arădenii au câștigat majoritatea duelurilor unu la unu, au fost mai aproape de careul lui Moldovan.

    Balint a oferit o surpriză în echipa de start. În lipsa lui Batha, fanii arădeni se așteptau ca la mijlocul terenului să-i vadă pe Cascini și pe Anton, dar ultimul a fost lăsat pe bancă și alegerea antrenorului a fost Isac. În ciuda experienței lui Anton, Isac este un jucător care acoperă mai bine zona mediană și este mult mai util pe tranziția negativă, acolo unde Anton nu a excelat niciodată. Astfel, date fiind și condițiile în care s-a jucat partida, Isac s-a dovedit a fi o alegere foarte bună, tânărul fotbalist crescut de UTA reușind un joc bun spre foarte bun.

    Chiar Isac a avut o bună ocazie, dar șutul său de la 20 de metri a fost respins de sub bară de Moldovan.

    UTA nu și-a creat mari ocazii în prima parte, dar a reușit să deschidă scorul în minutul 40 prin Otele. Nigerianul a profitat de ieșirea inoportună a lui Moldovan după o diagonală excelentă a lui Ubbink și a înscris de la 17 metri printre picioarele fostului portar al Bătrânei Doamne.

    Toată linia mediană a arădenilor a făcut un joc excelent. Rareș Pop s-a distrat la unele faze cu Junior Morais, Otele a fost peste tot, Ubbink a coordonat foarte bine jocul și a reușit o sumedenie de recuperări, Cascini și Isac au închis din fașă price acțiune pe care rapidiștii voiau să o dezvolte cu joc de pase. La fel de buni au fost și Benga cu Hoxhallari în centrul liniei defensive, iar Vukcevic și Dobrescu s-au achitat bine, și ei, de ceea ce aveau în fișa postului. Chhiar și Keșeru, un pic sub ritmul partidei, a apărut de câteva ori periculos în fața porții lui Moldovan.

    Rapid nu și-a putut face jocul obișnuit, iar principalul impediment a fost terenul, dar și agresivitatea pozitivă a jucătorilor lui Gyuszi Balint. În partea secundă tot UTA a fost mai periculoasă. Otele a trimis o diagonală prin fața porții, dar mingea a trecut puțin pe lângă poartă. La poarta lui Iacob, Rapid a pus o singură dată probleme mari, atunci când portarul arădenilor a respins la lovitura de cap a lui Săpunaru.

    În ultimele zece minute ale partidei, UTA a fost în control total și chiar și-a creat câteva situații bune de gol, irosite destul de ușor din cauza terenului, din cauza unor preluări nereușite sau a alegerii ultimei pase. Rareș Pop a fost într-o astfel de situație, dar preluarea sa a fost prea lungă și Grigore l-a blocat la timp.

    În minutele de prelungiri, UTA a încercat să țină mingea în zona porții giuleștenilor. Maxim a ratat o bună șansă la o fază creată de Jobello. Apoi, un șut al lui Ubbink mult alături de poartă a oferit mingea elevilor lui Adi Mutu. Arbitrul Bârsan avea să dicteze ușor un fault la 30 de metri de poarta lui Iacob, iar șutul lui Sefer l-a lovit pe Benga, iar fundașul arădenilor a acuzat dureri. A fost nevoit să părăsească terenul, Bârsan a oferit mingea celor de la Rapid, aceștia au trimis-o în careu, Maxim, neglijent, l-a lovit pe Grigore și „centralul” a dictat penalty. Era minutul 5 al prelungirilor, iar Dugandzic a executat cu fentă și a marcat după două minute de deliberări în camera VAR.

    A venit apoi fluierul final…

    Frustrant. Chiar frustrant să pierzi două puncte în fața Rapidului la ultima fază. Este doar un punct, dar ceea ce a arătat UTA la jocul cu Mioveni din Cupa României, apoi în prima repriză de la Cluj și astăzi pe tot parcursul jocului cu Rapid ne dă speranțe că se poate mult mai mult…

    UTA Arad – Rapid București 1-1 (1-0)

    Otele – min. 40 / Dugandzic – 11 m, min. 90+7.

    UTA: Florin Iacob – Vukcevic, Benga, Hoxhllari, Dobrescu – Isac, Cascini (86 Anton) – Rareș Pop (86 Maxim), Ubbink, Otele (78 Jobello) – Keseru (60 Postolachi).

    Rapid: Moldovan – Belu (78 Onea), Săpunaru, Grigore, J. Morais – Albu, Ciobanu, Emmers – Pănoiu (60 Sefer), Dugandzic, Alex Ioniță (78 Stan).

    Arbitri: M. Bârsan – la centru, R. Ghinguleac (ambii din București) și M. Marica (Bistrița) – asistenți.

    clas 12 1

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dupa acest meci apreciez atitudinea majoritatii jucătorilor. Totusi trebuie facut ceva si la modul de gândire al acestora. S-au văzut situatiile tampite produse de acest VAR nenorocit cat si abordarea unor faze prin prostia numita “contact”. Atât la noi cat si la nivelul Mondialului! Si ce face Maxim de la UTA? Mingea si jucătorul Rapidului se îndreaptă in direcție opusa portii UTA-ei iar el ii da peste picioare jucătorului advers???!!! Este clar”contact “ si penalty! De teren din nou ce sa mai zici?? Cred ca UTA nu va mai părăsi acest loc retrogradabil nici dupa plat-out! Din pacate. Daca ne bat Argesul( cea mai slaba echipa care a jucat la Arad), Sepși, Craiova1948, etc la ce sa ne așteptăm!? Sa auzim totusi de bine!!

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.