miercuri, 8 mai, 2024

Special Arad Logo

    Povestea călăuzelor ucigașe și a victimelor lor omorâte pe un câmp de lângă autostrada Arad-Nădlac

    de Ioana Costaș | 21 iunie 2023, 1:53 PM | Știri Arad

    0

    (foto: Arhivă Poliția de Frontieră )

    Povestea celor doi oameni uciși de călăuzele lor pe un câmp de lângă autostrada Arad-Nădlac, în zona orașului Pecica, și a unui al treilea migrant, înjunghiat, ascunde o realitate tristă: coșmarul din țările din care fug victimele și visul unui trai decent într-o țară europeană. Însă, de la părăsirea țării de coșmar până la îndeplinierea visului în Europa civilizată, calea este lungă, primejdioasă, și unoeri trece prin România, mai exact prin județul nostru. Drumul migranților se oprește, în foarte multe cazuri, la frontiera cu Ungaria, când sunt descoperiți de polițiștii de frontieră arădeni.

    În luna decembrie 2020, doi afgani au fost omorâți, iar un alt treilea a fost înjunghiat de călăuzele lor, tot cetățeni afgani. Cel care a aplicat loviturile decisive, care au condus la moartea unuia dintre migranți pe un câmp și rănirea gravă a altuia, a fost identificat ca fiind Rizaiy Kamal. Identificarea a fost făcută chiar de către migrantul care a supraviețuit loviturii de cuțit. Cel de-ai treilea migrant a fost înjunghiat în gât de către o călăuză care până la acest moment nu a fost prinsă.

    De ce au fost atacați și omorâți afganii chiar de către compatrioții lor, cum au ajuns în România și în Arad și cum intenționau să părăsească țara noastră, având în vedere că nu aveau acte pentru a putea face acest lucru?

    S-a stabilit, potrivit rechizitoriului prin care Rizaiy Kamal a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trecere ilegală a frontierei de stat, trafic de migranţi, tentativă de omor şi omor – și ulterior condamnat în lipsă de Tribunalul Arad la 22 de ani și 8 luni de închisoare  – faptul că afganii – care fac parte din grupuri diferite de migranți – au intrat ilegal în România, traversând granița prin loc neautorizat în apropiere de localitatea Vrsac din Serbia, la sfârșitul lunii octombrie 2020.

    De aici, următoarea oprire a fost Timișoara – unde s-au cazat la o pensiune. În Timișoara, migranții par să aibă un loc unde se adună – fără să deranjeze pe cineva sau să atragă atenția autorităților. Este vorba, în special, despre parcul de lângă catedrala ortodoxă din centrul orașului.

    Aici s-au întâlnit cu alți migranți, printre care Rizaiy Kamal, dar și alte călăuze, tot din Afganistan. La sfârșitul lunii noiembrie, au început să pună la punct detaliile plecării spre Ungaria, stabilindu-se ca afganii să plătească 1.000 de euro de persoană pentru a fi ajutați să treacă ilegal frontiera în Ungaria.

    În seara de 8 decembrie 2020, după lăsarea întunericului, afganii împreună cu călăuzele lor s-au deplasat spre Gara de Nord din Timișoara, după ce s-au întâlnit cu călăuzele lor – Rizaiy Kamal fiind liderul, acesta dându-le ordine celor din jur și coordonându-i – și alți migranți în parcul de lângă catedrala ortodoxă din centrul orașului. Un grup de 9 migranți s-a urcat în trenul Timișoara – Arad, în timp ce un alt grup de 51 de migranți s-a urcat în alt tren tren Timișoara- Arad, ce pleca trei ore mai târziu. Potrivit rechizitoriului, în Gara din Timișoara, nu au fost identificate de organele de poliție camere de luat vederi ale căror înregistrări să poată fi utilizate pentru identificări.

    Dintre migranții care s-au urcat în tren, aproximativ 20 la număr făceau parte din categoria „călăuze de teren”, adică persoane care ajută adevăratele călăuze să efectueze mai multe transporturi de migranți peste graniță, pentru ca, la final, să fie răsplătite cu foloase materiale. Călăuzele efective erau în număr de 6 persoane, printre care și Rizaiy Kamal.

    CONDAMNAT

    Au cerut 4.000 de euro ca să-i treacă granița în Ungaria pe migranți

    Migranții au coborât din tren în județul Arad și au luat-o pe câmp, spre autostradă, trecând pe sub un viaduct și ajungând la o parcare de lângă autostrada A1. De acolo, afganii au fost duși în câmp. În apropierea parcării, Rizaiy Kamal și alte trei călăuze le-au cerut migranţilor să  plătească 4.000 de euro pentru trecerea frontierei. Înțelegerea inițială fusese ca plata să fie de 1.000 de euro de persoană şi aceasta să fie făcută după ce migranții ajungeau la destinație, prin intermediul unui sistem de transfer de bani „la negru” folosit de aceștia, numit „hawala”. Hawala este un sistem informal de transfer de fonduri care permite transferul de bani de la o persoană la alta, fără ca banii să fie mișcați efectiv. Este un proces simplu care nu necesită documente fiind, prin urmare, un sistem anonim de transfer de bani.

    Călăuzele le-au cerut migranților să sune acasă și să ceară rudelor să trimită noul preț impus pentru trecerea frontierei,  bani care urmau a fi achitați înainte de plecare. Afganii au refuzat, moment în care călăuzele au scos cuțitele și i-au amenințat cu moartea. Potrivit rechizitoriului, călăuzelor efective li s-au alăturat și așa-zisele călăuze de teren, înarmate cu bâte, pe care le-au luat de sub viaduct.

    Afganul care a fost înjunghiat și a supraviețuit a declarat că cei care îi călăuzeau au tăbărât pe ei, iar unul dintre afgani, care a și murit în noaptea de 8 spre 9 decembrie 2020, a fost lovit cu cuțitul în zona inimii de către Rizaiy Kamal, victima decedând pe loc.

    Migrantul care a supraviețuit a fost înjughiat cu cuțitul la mâna stângă, în încercarea de a se apăra, însă a fost rănit, din nou, cu cuțitul, în zona toracică, a căzut la pământ, iar apoi a fost lovit cu pumnii și cu picioarele.

    În timp ce afganul era lovit cu pumnii și picioarele, un alt migrant s-a apropiat întrebând de ce îl bat. Unul dintre cei care îl loveau pe afgan s-a îndreptat spre migrant și l-a lovit în zona gâtului cu un cuțit. Migrantul a căzut la pământ, iar ulterior a decedat. Călăuza care l-a înjunghiat pe afgan în gât a fugit imediat după comiterea faptei și nu a fost găsită nici până în acest moment.

    Afganul înjunghiat a reușit să fugă, la fel și ceilalți migranți pe care îi adunaseră călăuzele pentru a-i trece granița în Ungaria, şi, ajungând la benzinăria unde trebuiau să se urce în camioane pentru a fi trecuți frontiera, a cerut angajaților ajutor. Aceștia au sunat la 112 și au sesizat autoritățile. De altfel și cetățeanul afgan a sunat la numărul de urgență cerând, în limba engleză, ajutor.

    Rizaiy Kamal a fugit din România, fiind prins în Franța, în luna martie. Cetățeanul afgan își va ispăși pedeapsa într-un penitenciar din România.

    Citește și: Prins în Franța. Criminalul condamnat de Tribunalul Arad la 22 de ani de închisoare va fi predat autorităților române

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.