miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Doliu în lumea oierilor. A murit Ioan Branga, unul dintre cei mai cunoscuți crescători de oi din România, cu afaceri la Socodor

  de Adriana Barbu | 8 mai 2024, 9:17 AM | Știri Arad | Topic special

  0

  Probabil cel mai cunoscut crescător de ovine din judeţul Arad, dar şi unul dintre cei mai cunoscuţi din toată ţara, Ioan (Nelu) Branga, a murit la vârsta de 54 de ani, luând cu el parte dintr-o tradiţie care se stinge încet și pentru care au rămas acum mai puțini să lupte. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Ioan Branga a murit în somn, în urma unui infarct, în noaptea de luni spre marţi, în Poiana Sibiu, acolo unde îşi petrecea Sărbătorilor Pascale.

  Ioan (Nelu) Branga, deţinătorul unei imense ferme în Socodor, era o voce puternică în rândul oierilor din întreaga țară, fiind președinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mioriţa” Chișineu-Criș.

  Cine a fost Ioan (Nelu) Branga

  Nelu Branga avea origini sibiene, dar de foarte mulți ani derula afaceri în Arad. A fost unul dintre primii oieri din țară care a introdus telemeaua direct în rețelele de supermarket. În anul 2007, alături de mai mulți fermieri din Arad, a pus pe picioare businessul de brânzeturi Cris-Sib Lacto, unde a folosit tehnologia tradițională de producție a brânzei. Produsul a ajuns pe rafturile de la Mega Image, iar telemeaua de oaie a primit ștampila ”Gusturi românești”.

  Crescătorul de ovine avea și o explicație pentru numele fabricii de brânzeturi, pe care o pusese pe picioare, nume pe care l-a explicat pentru Agrointeligența: „Numele pe care îl folosim vine de la alăturarea celor două zone mari de creștere a ovinelor astfel: Cris vine de la Criș pentru că suntem localizați în zona Crișurilor, Sib vine de la Sibiu pentru că suntem din Sibiu și Lacto de la lactatele de calitatea pe care le facem la noi în fabrică”.

  Ioan Branga a fost și un luptător activ pentru drepturile oierilor, fiind prezent constant la Ministerul Agriculturii și la Guvern pentru a face auzită vocea producătorilor locali. Nelu Branga era o voce de ascultat pentru toţi iubitorii mediului rural, fiind invitat constant la postul de televiziune Agro-TV.

  Din păcate, firul vieții sale s-a rupt luni noapte, medicii ajunși la Poaina Sibiului neputându-l salva.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.