luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Buldozerele pun la pământ atelierele UAP pentru Monumentul Marii Uniri. Ministrul Culturii este azi la Arad

  de Raluca Medeleanu | 19 iunie 2018, 10:05 AM | Știri Arad

  0

  Așa cum anunțam la începutul lunii acesteia, Primăria Arad a dat undă verde pentru demolarea atelierelor UAP din dreapta Consiliului Județean Arad, întrucât în locul acestora s-a stabilit, printr-o Hotărâre de Consiliu, că va fi amplasat Monumentul Marii Uniri. Iată că astăzi este ziua efectivă în care clădirea care a găzduit aceste ateliere, construite în anii ’60, va deveni pentru arădeni doar o amintire. Din fericire, nu putem spune același lucru despre atelierele în sine, căci sunt mutate într-o clădire nouă, în spatele Consiliului, a cărei imagini Special Arad le-a prezentat în premieră, în articolul din 7 iulie (Vezi AICI).

  Cât despre controversatul Monument al Marii Uniri, momentan nu se știe exact care este soarta lui. Deși în Hotărârea de Consiliu Local s-a votat ca nouă locație spațiul fostelor ateliere UAP, iar Ministerul Culturii (cel de care ține această amplasare, care are contractul cu sculptorul și care a efectuat în totalitate și plata Monumentului) și-a dat acordul pentru locație, ultimele discuții ar fi că sculptorul Florin Codre nu este de acord cu noua locație.

  Astăzi, ministrul Culturii, George Ivașcu, se află în vizită oficială la Arad, unde la ora 11:30 are stabilită o întâlnire în biroul primarului, Gheorghe Falcă, care a declarat ieri presei că intenționează să îl informeze despre reabilitarea clădirii Filarmonicii de Stat și despre pregătirile de reabilitare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Întrebat fiind dacă va discuta despre soarta Monumentului Marii Uniri, acesta a spus că da, însă nu a știut să ofere detalii despre următorii pași. A opinat că va face și o vizită la locul stabilit pentru amplararea Monumentului, dacă Ministrul va dori. Despre zvonurile că sculptorul nu este de acord cu noua locație, primarul nu a dorit să comenteze, spunând că întreaga responsabilitate a acestei lucrări este a Ministerului, întrucât doar între Minister și sculptor există un contract, Primăria Arad nedeținând niciun act.

  Rămâne, așadar, de văzut ce se va întâmpla în spațiul fostelor ateliere. Până atunci, vă prezentăm mai jos planul cu parcul ce va găzdui Monumentul… așa cum s-ar dori, dacă nu se răzgândește sculptorul 🙂

  monument cja foste ateliere uap

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.