Sculptorul Codre nu vrea nici în ruptul capului Monumentul Marii Uniri în față la CJ. Au mai rămas mai puțin de 3 luni, dar stați liniștiți… Ministerul Culturii și Primăria Arad au „un plan”!

  de Raluca Medeleanu | 12 septembrie 2018, 12:21 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  Preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean aduce noi informații asupra soartei Monumentului Marii Uniri, a cărei amplasare a fost decisă, printr-o hotărâre de Consiliu Local și prin acceptul Ministrului Culturii, să fie în fața Consiliului Județean Arad, în locul fostelor ateliere UAP, care au fost deja demolate în acest scop. Să nu uităm că apogeul Centenarului Marii Uniri va fi pe 1 Decembrie, adică în mai puțin de 3 luni, iar Monumentul e… „în aer”.

  Prof. univ. dr. Aurel Ardelean afirmă că în urma unei discuții avute cu secretarul de stat al Ministerului Culturii, a aflat că sculptorul Florin Codre se opune cu vehemență, în continuare, amplasării Monumentului la locul ales într-un final, după o tărăgănare de ani de zile. Cu toate acestea, Ministerul Culturii nu renunță la intenția de a aduce acest Monument închinat Marii Uniri la Arad și „pune la cale” anumite strategii care să îi permită putere mai mare de intervenție, prin colaborarea cu Primăria Arad.

  „Am aflat despre faptul că monumentul a fost recepţionat şi se găseşte depozitat în apropiere de Călăraşi, însă autorul acestuia nu este de acord cu locul care a fost stabilit de către Consiliul Municipal pentru amplasare, adică în faţa Consiliului Judeţean Arad, instituţie care a reuşit să pregătească terenul pentru a se efectua această operaţiune. Mai mult, mi-a fost explicat faptul că sculptorul Florin Codre are exprimări de genul: «Ridicaţi voi monumentul. Eu nu dau acordul pentru a fi amplasat în locul fixat de Consiliul Municipal Arad». Din punct de vedere juridic, Ministerul Culturii – care la ora actuală este proprietarul Monumentului Marii Uniri – prin contractul făcut cu sculptorul, care a realizat lucrarea, trebuie să-l oblige pe acesta ca asistenţa artistică să fie asigurată obligatoriu de către maestru, chiar dacă Ministerul va întreprinde demersurile pentru transportarea şi amplasarea monumentului la locul stabilit. S-a apelat la Oficiul de Drepturi de Autor a Ministerului Culturii, iar din partea Consiliului Local Arad s-a solicitat un Certificat de Urbanism pentru a fi demarate lucrările de amplasare ale monumentului. Aceste cheltuieli vor fi suportate de către Ministerul Culturii prin fondurile primite, în urma rectificării bugetare, urmând ca, ulterior, artistul să fie dat în judecată pentru recuperarea sumelor. Prima etapă a acestor lucrări ar cuprinde montarea fundaţiei pe care va fi realizată amplasarea, iar în acest sens se derulează un proiect care priveşte structura amplasamentului, efectuându-se studiul geotehnic. Dacă lucrurile decurg în mod normal, până la sfârşitul lunii, acest studiu va fi realizat, după care Comisia de Inspecţii în Construcţii trebuie să avizeze acest proiect, iar apoi Ministerul Culturii va începe lucrările de amplasare cu banii primiţi în urma rectificării bugetare”, a spus prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad.

  Se lucrează la un protocol între Ministerul Culturii și Primărie

  Prof. univ. dr. Aurel Ardelean afirmă că la ora actuală se lucrează la un protocol între municipalitatea arădeană și Ministerul Culturii în urma căruia soluția pentru ca Ministerul să aibă posibilitatea să aibă putere de intervenție și să poată amplasa Monumentul pe cheltuiala statului, ar fi următoarea: terenul să fie trecut din posesia Primăriei, în posesia Ministerului Culturii, acesta să efectueze amplasarea, iar apoi să doneze terenul înapoi în posesia Primăriei.

  „Dacă totul se desfăşoară conform previziunilor noastre, în cel mult o lună şi jumătate, sculptorul ar putea să înceapă lucrările de ridicare a monumentului pe amplasamentul sugerat de Consiliul Local Municipal Arad şi într-un timp foarte scurt să poată monta piesele componente ale Monumentului Marii Uniri”, afirmă prof. univ. Ardelean, specificând că Asociația pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, împreună cu Patronatul Național Român vor efectua transportul Monumentului la Arad (bucățile fiind depozitate în herghelia sculptorului la Călărași de aproape patru ani de zile), urmând ca Ministerul Culturii să recupereze aceste cheltuieli de la sculptorul Florin Codre, care avea datoria de a asigura transportul acestuia.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ar fi interesant sa aflam, ca cetateni ai aradului,platitori de taxe si impozite cine a luat decizia ca acestui derbedeu sa i se atribuie o lucrare atat de importanta nu doar pentru aradeni ci pentru intreaga natiune romana,pe langa faptul ca a facut o lucrare de tot cacatul, mai face si mofturi cu amplasamentul,vrem sa stim cine a ales impostorul

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.