vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  S-a pornit cronometrul pentru demolare. Unde vor fi mutate atelierele artiștilor plastici pentru a face loc Monumentului care nu mai vine | Galerie foto

  de Raluca Medeleanu | 7 iunie 2018, 11:50 AM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  Deși poate că păreau doar vorbe în vânt, iată că lucrurile au început să se pună în mișcare, iar săptămâna viitoare vechile ateliere UAP vor deveni doar o amintire, întrucât Primăria a dat undă verde pentru demolare. În locul acestora s-a stabilit, printr-o Hotărâre de Consiliu, că va fi amplasat notoriul Monument al Marii Uniri, despre care, veți afla mai departe, nici măcar nu e sigur că va mai ajunge vreodată la Arad.

  Dar să revenim la subiectul principal. Clădirea care a găzduit atelierele artiștilor plastici membrii UAP a fost construită în anii ’60, însă de o bucată bună de vreme a fost lăsată în paragină. Discuții despre o modernizare sau o eventuală mutare a acestor ateliere s-au purtat și ele de ani de zile, însă nu părea că se concretizează nimic. Recent însă, o companie privată a făcut un contract care prevede că i se dă voie să construiască o clădire modernă de birouri în spatele Consiliului Județean Arad cu condiția să construiască pe bani proprii, tot acolo, și o clădire cu etaj care să găzduiască noile ateliere UAP.

  Zis și făcut, noua clădire a atelierelor este finalizată, iar artiștii încep deja, încet, încet, săptămâna aceasta, să-și mute obiectele de artă în noua locație care are designul destul de similar cu vechea clădire (fiecare atelier are câte un grup sanitar, o încăpere la parter și o altă încăpere la etaj). Diferența e doar că încăperile sunt mai înguste cu aproximativ un metru, dar în loc de 6 ateliere are 8, deci totul spre bine. Vă prezentăm, în premieră, imagini cu noile ateliere, în galeria foto de la finalul articolului.

  Din punctul acesta de vedere, demolarea vechii clădiri e binevenită. Lăsată în paragină, din lipsă de fonduri, clădirea devenise deja un nod în papură în fața modernului sediu a Consiliului Județea și în imediata apropiere a celorlale clădiri moderne din zonă (clădirea de birouri de pe colț, sediul Inspectoratului Școlar). Un spațiu deschis, frumos amenajat, ar ridica mult zona.

  monument cja foste ateliere uap

  Ce ridică probleme însă sunt noile ifose ale sculptorului Florin Codre, cel care a făcut Monumentul Marii Uniri și refuză în continuare să aducă sculptura la Arad. Se pare că acesta caută cu încăpățânare mereu noi motive ca inaugurarea Monumentului să nu se întâmple niciodată. Dacă, inițial a fost de acord ca Monumentul Marii Uniri să fie amplasat pe lacul de la Pădurice, apoi s-a răzgândit spunând că e „un lac împuțit”. Primăria a sugerat Piața Catedralei Vechi, însă cu toții știm ce s-a întâmplat atunci… Ulterior, sculptorul și-a îndreptat atenția asupra unui loc care efectiv a scandalizat, pe drept cuvânt, arădenii: în fața Primăriei. Ultima soluție părea, cel puțin din cele discutate, acceptată de marea majoritate, iar Ministerul Culturii a fost și el de acord: în locul atelierelor UAP, lângă CJA.

  Totul părea stabilit. S-a făcut și o Hotărâre de Consiliu, acum toată lumea a trecut la treabă, dar… Surpriză! După ultimele informații, se pare că sculptorul s-a răzgândit din nou și protestează cu vehemență împotriva acestei locații. Luând în considerare toate antecedentele, nu e greu de înțeles că ne punem cu toții întrebarea: Va mai ajunge vreodată la Arad acest Monument al Marii Uniri?

  Citește și După o ceartă colosală, s-a votat în unanimitate. Monumentul Marii Uniri va fi în fața CJA… dar tot mai rămân câteva nelămuriri

  Până una, alta… măcar să avem amenajată zona din dreptul Consiliului Județean, care, în cel mai rău caz, să rămână un parc frumos. Iar artiștii, măcar se vor bucura în foarte scurt timp de ateliere noi, moderne, așa cum merită.
  Să încheiăm acest articol într-un ton optimist, tipic românesc: „În tot răul și un bine”?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.