joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Utopie monumentală! Asociația lui Aurel Ardelean crede în continuare că se poate amplasa la timp Monumentul Marii Uniri…

    de Special Arad | 11 noiembrie 2018, 11:05 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, e de părere că monumentul cu care ne „chinuim” degeaba de zece ani de zile încă mai poate fi ridicat la Arad până în data de 1 Decembrie 2018 (adică în mai puțin de trei săptămâni!), prin urgentarea procesului și prin donații.

    Redăm, mai jos, comunicatul integral al Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, precum și Rezoluţia Consiliului Director al Asociaţiei, care a fost trimisă Ministerului Culturii în data de 12 aprilie 2018. Redăm, de asemenea, comunicatul de presă al Ministerului Culturii și Identității Naționale din 9 noiembrie 2018… redăm tot ce se poate și urmărim cu mare interes finalitatea (care se apropie vertiginos!) acestei telenovele centenare.

    „Propunerea pe care am prezentat-o este ca, pe baza Rezoluţiei Consiliului Director al Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri de la Arad, pe care am trimis-o Ministerului Culturii în data de 12 aprilie 2018, să putem avea o implicare mai puternică în sprijinirea demersului de urgentare a ridicării acestui monument”, declară preşedintele Asociaţiei, care a avut o întrevedere, zilele trecute, cu arhitectul Pătraşcu din cadrul Ministerului Culturii, cel care răspunde de Monumentul Marii Uniri.

    Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, a subliniat: „Am stabilit câteva elemente: având în vedere că Ministerul Culturii a câştigat procesul cu sculptorul Florian Codre şi a devenit proprietarul monumentului aflat lângă Călăraşi – localitatea de naştere a sculptorului – noi încercăm să preluăm cât mai curând o serie de acţiuni din ceea ce trebuie să facă Ministerul Culturii. Pentru că noi posedăm un Certificat de Urbanism, eliberat de către Primăria Arad, pentru noul loc stabilit în faţa Consiliului Judeţean Arad, acolo va fi adăpostit pentru început monumentul care va fi transportat pe cheltuiala sculptorului Codre. Apoi e nevoie urgentă de un proiect de montaj care va fi făcut de un inginer din Bucureşti, şi nu în ultimul rând, pentru a putea lansa o cerere de donaţie, iar în acest sens, am făcut o actualizare a contului Asociaţiei. E necesar apoi un drept de superficie, adică de amplasare a monumentului pe locul care a fost ales, în oraşul nostru. Tot în regim de urgenţă, va trebui angajat un constructor pentru fundaţie, care conform legii inspecţiilor în construcţii e o necesitate pentru demersul de amplasare a monumentului. În plus, dorim să efectuăm o expertiză a marmurei din care este realizat monumentul, a fiabilităţii acestui material sculptat, care va fi ridicat pe soclu. În acest sens am discutat cu d-nii arhitecţi Nagy Alexandru şi Cziszter Kalman. În privinţa implicării noastre juridice, sperăm să primim un răspuns favorabil şi acţiunea noastră să se constituie într-un ajutor acordat Guvernului şi Ministerului Culturii care sunt cele două instituţii direct implicate.

    Situația Monumentului Unirii de la Arad, comunicat de presă al Ministerului Culturii și Identității Naționale

    Ministerul Culturii și Identității Naționale, condus de George Ivașcu, a remis, vineri, 09.11.2018, un comunicat de presă, unde face referire la situația Monumentului Unirii de la Arad, colaborarea cu autoritățile locale și cu Asociația pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, pe care îl redăm integral:

    În ceea ce privește Monumentul Unirii de la Arad, Ministerul Culturii și Identității Naționale, de la prelurea mandatului de către ministrul George Ivașcu, a întreprins toate măsurile legale și tehnice posibile în condițiile unui conflict juridic major, colaborând cu autoritățile locale din Arad și cu Asociația pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, astfel:

    •   S-a emis Hotărârea Consiliului Local Arad nr.138 din 16.04.2018 pentru stabilirea amplasamentului final al Monumentului Marii Uniri de la 1918;

    •   Având în vedere opoziția autorului cu privire la acest amplasament, cu luarea în considerare a prevederilor contractului de comandă, așa cum a fost perfectat cu autorul, s-a obținut de la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (scrisoare ORDA nr.4727 din 12. 07. 2018 ) opinia juridică privind dreptul Ministerului, în calitate de beneficiar al operei, de a dispune amplasarea acestuia fără acordul artistului;

    •   S-a obținut Certificatul de Urbanism nr.1961 din 07.09.2018, eliberat de Primăria Arad, privind amplasarea monumentului pe esplanada din vecinătatea Consiliului Județean Arad;

    •   Pe lângă demersurile de natură penală, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a acţionat autorul lucrării în judecată civilă pentru a obține autorizarea institiției de a îndeplini obligația contractuală ce îi revine autorului privind transportarea și amplasarea lucrării la Arad, pe cheltuiala debitorului;

    •   Având în vedere că Ministerul nu a putut avea angajamente financiare în speța respectivă până la data de 16.10.2018, data sentinței executorii (nedefinitive), Asociația pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad a semnat un contract pentru o sponsorizare în vederea întocmirii proiectului tehnic de realizare a fundației necesar obținerii autorizației de construire. Reprezentanții MCIN au respins solicitarea Asociației de a lansa o subscripție publică, instituția aflându-se într-o procedură juridică conform sentinței mentionate mai sus, de a se substitui debitorului, sculptorul Florin Codre. Asociația, prin atragerea de donații, poate urgenta montarea, cu acordul MCIN, în calitate de proprietar al operei de artă.

    În aceste condiții, în ceea ce privește amplasarea monumentului până la data de 1 decembrie 2018, apreciem că se pot executa lucrările de realizare a fundației în cel mai scurt timp posibil.

    Așadar, având în vedere complexitatea problemei din punct de vedere juridic și legal, pe parcursul anului 2018 au fost luate toate măsurile pentru a rezolva o problemă care durează de mai mult de 11 ani.

    Scurt istoric

    Prin semnarea Contractului de comandă nr. 551, la data de 07.12.2007, autorul Florin Codre s-a obligat faţă de Ministerul Culturii și Identității Naționale, beneficiar, să execute o lucrare de artă plastică monumentală denumită „Monumentul Marii Uniri de la 1918”, lucrare care urma să fie transportată şi amplasată de către acelaşi autor pe cheltuiala sa, la Arad.

    Valoarea contractului este de 10.000.000 lei, iar suma reprezintă onorariul brut al autorului plătit integral de Minister pentru realizarea monumentului în următoarele faze: faza machetă intermediară, faza machetă finală, faza dezasamblare/şticluire în vederea transpunerii în material definitiv, faza transpunere în material definitiv, cesiunea dreptului de autor către beneficiar.

    Durata contractului s-a calculat de la data semnării şi înregistrării sale în evidenţele MCIN, până la data de 01.12.2010. În acest termen, autorul trebuia să execute şi să prezinte spre recepţie finală fazele enumerate, precum şi operaţiunile specifice amplasării monumentului, conform contractului.

    În pofida prevederilor contractuale asumate, autorul a decis să execute lucrarea în China, fără a notifica beneficiarul, fapt care a generat probleme serioase în urmărirea executării contractului. Din acest motiv, Ministerul Culturii și Identității Naționale a sesizat instanța civilă, dar și Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, cu cererea care formează obiectul Dosarului nr. 654/P/2014.

    Totodată, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a acţionat autorul lucrării și în judecată civilă pentru ca prin intermediul instanţei acesta să își respecte obligația de a transporta monumentul la Arad, în vederea amplasării. Până la această dată autorul nu şi-a îndeplinit obligaţia, în pofida faptului că Ministerul a demarat inclusiv executarea silită împotriva acestuia.

    Mai mult, MCIN a cerut Judecătoriei Sectorului 1 București să fie autorizat să amplaseze Monumentul la Arad pe cheltuiala debitorului Florin Codre.

    Astfel, cererea MCIN a format obiectul dosarului nr. 24287/299/2018, soluționat astfel: „Autorizează creditorul Ministerul Culturii și Identității Naționale să îndeplinească el însuși obligația ce îi revine debitorului potrivit titlului executoriu reprezentat de sentința civilă nr. 1225/22.10.2015, pronunțată de Tribunalul București, Secția a III-a Civilă în dosarul nr. 26135/3/2013, pe cheltuiala debitorului.”

    Rezoluţia Consiliului Director al ASOCIAŢIEI PENTRU RIDICAREA MONUMENTULUI MARII UNIRI LA ARAD privind realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 în Arad adresată MINISTERULUI CULTURII ŞI IDENTITĂŢII NAŢIONALE

    Domnului Ministru George Ivaşcu

    Consiliul Director al Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad s-a întrunit în şedinţă extraordinară la data de 12.04.2018, în scopul reluării dezbaterilor cu privire la zona în care să fie amplasat Monumentul Marii Uniri, pornind de la adresa înaintată de Dumneavoastră, cu Nr. 2461/05.04.2018, adresată Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad, prin care se solicită factorilor decizionali urgentarea luării unei decizii finale, cu privire la deblocarea situaţiei existente si transmiterea până la data de 16 aprilie 2018 a informaţiilor concrete referitoare la calendarul lucrărilor de amenajare a zonei asumate prin Hotărâre de Consiliu Local. în care va fi amplasat Monumentul Marii Uniri, cu precizarea că, în caz contrar, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va acţiona în sensul schimbării beneficiarului final al monumentului cu o altă localitate de pe teritoriul României.

    În aceste condiţii, Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad, exprimă următorul punct de vedere:

    – Susţinem cu tărie faptul că în Arad trebuie să se ridice acest monument, pentru a aminti generaţiilor prezente şi viitoare contribuţia incontestabilă a Corifeilor Marii Uniri şi populaţiei arădene la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

    – Susţinem în continuare locaţia propusă public de autorităţile locale, respectiv, în zona Casa de Cultură – Consiliul Judeţean – Parcul Pădurice-, Casa Artiştilor, zonă care are toate şansele de a deveni o piaţă publică – fiind, în momentul de faţă, cea mai fezabilă propunere;

    – Prin consultarea cu specialişti în domeniu, dat fiind faptul că monumentul realizat de sculptorul Florian Codre are o structură şi arhitectură modernă, apreciem că, din punct de vedere urbanistic, acesta este cel mai potrivit loc care va da o notă de valoare municipiului Arad, prin integrarea într-un parc al Marii Uniri;

    – Înţelegem că va fi nevoie de alocarea fondurilor necesare amplasării, inclusiv transportul monumentului la Arad, astfel încât lucrările să fie finalizate într-un timp rezonabil;

    – Apreciem, de asemenea că în această locaţie, Monumentul Marii Uniri ar putea fi amenajat în timp scurt şi cu costuri mai reduse, existând garanţia inaugurării cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri din l Decembrie 1918;

    În baza celor relatate, Vă rugăm să analizaţi, împreună cu autorităţile publice locale, propunerea menţionată, şi să depuneţi diligenţele necesare, astfel încât lucrările de amplasare să fie finalizate, iar Centenarul Marii Unire din 1 Decembrie 1918 să fie aniversat la Arad cu respectul cuvenit.

    În speranţa că veţi da curs demersului nostru, Vă asigurăm Stimate Domnule Ministru, de toată stima şi consideraţia noastră.

    ASOCIAŢIA PENTRU RIDICAREA MONUMENTULUI MARII UNIRI LA ARAD

    Preşedinte, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.