duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Balul Comunității Arădene 5 a adus premii pentru peste 150 de tineri excepționali, dar și distincții unor personalități remarcabile | Galerie Foto

    de Raluca Medeleanu | 27 octombrie 2024, 11:18 AM | Educaţie | Monden | Știri Arad | Topic special

    0

    Ediția a cincea a Balului Comunității Arădene a pus în lumina reflectoarelor, sâmbătă seara, magica lume balcanică, prin muzică și dansuri specifice. Evenimentul filantropic din Palatul Cultural a fost organizat și în acest an de Remada, Asociația „Europeanul” și Asociația „Sf. Martin”, cu sprijinul Primăriei Arad, având ca scop principal premierea performanțelor școlare și extrașcolare ale elevilor arădeni, dar și oferirea unor distincții, în semn de prețuire, unor personalități remarcabile.

    Mai mult de 150 de elevi au fost premiați în „ture”, intercalate cu momente artistice precum dansuri balcanice adaptate pe stilul inconfundabil al dansatorilor de la Doma Art (premiați și ei atât în cadrul galei, cât și la o multitudine de competiții naționale și internaționale), dansuri tradiționale sârbești demonstrate de „AKUD Mladost” din Timișoara, cântece folclorice românești, dar într-o abordare clasică, de Corul Euterpe al Colegiului de Arte Sabin Drăgoi Arad, de Daniela Boiț și de doi studenți de la Facultatea de Muzică din Timișoara: Marian Boldan și Darius Gruiță. Prezentatorii serii au fost Daniela Boiț și Zoltan Lovas.

    balul comunității arădene 2024

    Domeniile în care elevii au obținut rezultate deosebite la diferite olimpiade și concursuri naționale și chiar internaționale sunt: limbă și comunicare, artă, științe, mediu, istorie, sport (cu cei mai mulți premianții, fiind împărțit pe 3 ture).

    Înainte de premierea elevilor însă, au ținut discursuri Aurelian Boiț – organizatorul principal, primarul Aradului Călin Bibarț și inspectorul școlar general Marius Göndör. Gânduri bune și felicitări pentru performanța elevilor au transmis și cei din conducerea celor două universități arădene, care sunt anual partenere în organizarea Balului Comunității.

    „În Grecia antică, exista un filosof: Diogene din Sinope, care se plimba cu o lumânare în mână. Lumea îl întreba de ce se plimbă în timpul zilei cu lumânarea: „caut oameni!”. În seara aceasta, am găsit foarte mulți oameni plini de suflet, care și-au rupt din timpul lor să vină la acest eveniment filantropic și să onoreze excelența, dăruind tinerei generații. Ingredientele magice ale realizării acestui eveniment sunt iubirea, abnegația, dedicația și filantropia, principii pe care cavalerismul în epoca modernă le urmează consecvent, pentru că a fi astăzi cavaler nu mai reprezintă o noblețe de nume, ci de suflet. Astăzi, cavalerii de pretutindeni nu mai poartă sabie fizic, ci sabia cuvântului”, a spus Aurelian Boiț.

    „Sunt convins că toți cei care suntem astăzi aici nu am venit pentru bal, ci pentru ideea de comunitate. Comunitate care poate fi un singur cuvânt: toți – comunitate suntem toți. Eu, și ea și tu, fiecare dintre noi care trăim în acest frumos oraș Arad, sub auspiciile unor principii și unor valori, având și luând în considerare pe fiecare nu doar cum ne-am dori să fie, ci așa cum este, dar cu toții convinși fiind că dincolo de toate contează pentru noi Aradul. Și de aceea cred că această comunitate nu este doar o simplă comunitate, ci familia numită Arad. Și așa cum într-o familie toți suntem pentru unul și unul pentru toți, la fel cum într-o familie încercăm să ne arătăm respectul pentru cei care sunt un bun exemplu pentru generația viitoare, la fel, și în comunitatea arădeană facem acest lucru, inclusiv printr-un astfel de eveniment care este mult mai mult decât un simplu bal”, a spus Călin Bibarț.

    „Doresc să vă mulțumesc că sunt din nou aici, la acest frumos eveniment, vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în desfășurarea evenimentului care deja este foarte bine primit în comunitatea arădeană. S-a vorbit deja despre comunitate. Comunitatea noastră arădeană este formată din niște oameni frumoși, cu talent, cu o diversitate mare, dar din punctul meu de vedere, cred că Aradul este format din oamenii care formează legături puternice între ei. Asta cred că ne ține și face ca Aradul să meargă înainte, să se dezvolte și să trăim toți frumos. Îmi doresc și pe viitor ca Aradul să se dezvolte, comunitatea noastră să fie tot mai frumoasă și să ne simțim bine, aici, în acest oraș frumos de pe Mureș”, a spus Marius Göndör.

    „Grand Prix”

    balul comunității arădene 2024

    Evenimentul se bucură și de patronajul Ambasadei Franței, care așa cum a făcut la fiecare ediție, și în acest an a oferit „Grand Prix”: tânărului Alexandru Ștefan Georgescu, pentru pasiunea sa față de istorie. El este singurul de altfel care a fost premiat și în cadrul domeniului istorie, pentru premiul întâi obținut la Olimpiada Națională de Istorie.

    Un alt tânăr care a fost evidențiat în cadrul galei este Victor Buja, fiindu-i înmânat premiul „Zsolt Török”, pentru pasiunea sa pentru alpinism. El a reușit deja să escaladeze toate vârfurile carpatice și în viitorul apropiat va porni în expediție pe Himalaya. Victor mai excelează și în alte domenii, fiind olimpic la matematică și câștigând turnee de șah.

    Proiectul „Împreună salvăm vieți”, pornit inițial în pandemie pentru a veni în sprijinul bolnavilor de Covid, a continuat pentru a încuraja voluntariatul și a arăta aprecierea față de medici. Anul acesta, au fost premiați mai mulți studenți care fac voluntariat, din liga studenților UAV și de la UVVG. De asemenea, au fost premiați și dr. Gheorghe Nini și asistenta medicală Filip Dan Hortensia. Premiile au fost înmânate de doctorul Virgil Musta, şeful secției de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, partener al proiectului încă din 2020.

    Tânăra de 22 ani din Arad, deja pilot pe avioanele WizzAir

    După o scurtă pauză menită pentru socializare, a început și a doua parte a Balului Comunității, unde s-au oferit mai multe distincții unor personalități remarcabile: Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, lui Marcel Coraș, Emilia Eberle, Alex Ciupe, Alexandru Moț, Florin Atimuț și tinerei Andreea Teodora Tocaian.

    După ce la vârsta de 16 ani și-a obținut prima licență de pilot pentru avioane ultraușoare, Andreea Teodora Tocaian a reușit ca la 22 de ani deja să-și transforme pasiunea pentru zbor într-o carieră de succes, fiind acum pilot pe liniile comerciale ale companiei de zbor WizzAir. Despre Andreea, Special Arad chiar a realizat un reportaj în anul 2018, pe care îl puteți citi aici: Andreea, un copil minunat din Arad, unic în România! Visul îi dă… aripi · Special Arad.

    Planuri pentru contrucția unui campus care să vină în sprijinul a 100 tineri dependenți de droguri

    campus rotary

    Asociația „Europeanul” și Asociația „Sf. Martin” s-au alăturat Clubului Rotary Cetate pentru a implementa la Arad un proiect început acum 2 ani în Capitală. Este vorba de construirea unui campus menit să ofere sprijin pentru tinerii care se luptă cu dependența de droguri. Acest lucru ar însemna o internare de o lună, sau chiar două, timp în care ei ar primi atât sprijin medical cât și prihologic, pentru a putea să ducă apoi o viață normală, să se reintegreze în societate.

    Pentru înfăptuirea campusului, Rotary Cetate Arad a dat deja o donație de 10.000 lei, pe această cale făcându-se apel la firmele și asociațiile din Arad să se alăture proiectului.

    „Cross of merit”

    Ultima serie de distincții oferite în cadrul Balului Comunității Arădene au fost cele din partea cavalerilor templieri unor personalități remarcabile la nivel internațional.

    Distincția „Cross of merit” a fost acordată următoarelor personalități: Simona Niculescu (ambasador al României la ONU și UNESCO), care a avut o intervenție prin video call întrucât nu a putut onora cu prezența la bal, apoi următorilor care au avut participare fizică la eveniment și au ținut și câte un scurt speech: Steven E. Mayer (membru al consiliului executiv al Institutului de Studii Geopolitice a Universității A. Vlaicu din Arad, dar care activează în cadrul ONU pe partea de război și genocid, lucrând în trecut peste 30 de ani la CIA), Ștefan Epistatu (expert în tehnologia informației și securității cibernetice, având o experiență de peste 17 ani care combină expertiza tehnică cu criminologia și psihologia forensică, iar acum lucrează la primul telefon din lume cu carcasă din lemn), Ovidiu Pecican (istoric și scriitor de renume, având publicate până la ora actuală peste 80 de volume), Ioan Tulcan (de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, Universitatea „Aurel Vlaicu”), preotului paroh Sorin Seviciu de la Parohia Greco-Catolică Arad-Șega, Daniel Smuc (Suveran Mare Maestru al Ordinului Teuton al României), baschetbalistei Monica Brosovsky, lui Remus Barna și Valentinei Done.

    „Carmen Farandola”

    balul comunitatii aradene editia V 59

    Balul Comunității Arădene s-a încheiat cu un concert inedit, o reinterpretare a Operei „Carmen” de Georges Bizet. Spectacolul a fost susținut de Orchestra și Corul Filarmonicii Arad, împreună cu Concertino Acordeon Band din Republica Moldova, avându-i ca soliști pe mezzosoprana Ljubica Vraneš din Serbia și pe tenorul Sorin Lupu din Cluj Napoca, respectiv cu debutul muzical al Danielei Boiț, totul sub bagheta maestrului dirijor Marius Hristescu.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.