miercuri, 9 iulie, 2025

Special Arad Logo

    Nicio speranță pentru malul Mureșului? În timp ce proiectul de reamenajare a fost scos la licitație, Primăria a început tăierea celor 20 de sălcii

    de Adriana Barbu | 9 iulie 2025, 6:10 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    3

    E miercuri și Primăria Arad a început tăierea sălciilor de pe malul Mureșului. Nu mai puțin de 20 dintre acestea vor fi puse la pământ de angajații firmei cu care Primăria are contract.

    E încă un semn că destinul malului Mureșului a fost pecetluit și că e foarte greu, în condițiile actuale, să-i mai întorci din drum pe cei care au decis reamenajarea spațiului verde de pe mal. Nu imposibil, dar lupta societății civile, începută timid, de nici două luni, cu sesizări și bannere între copaci, trebuie să se poarte, cu siguranță, la un alt nivel ca să conteze într-un oraș în care vocea arădenilor nu se face auzită decât când e rostită prin gura reprezentanților de vârf ai autorităților locale.

    salcie taiata propuneri estetica

    (Câteva dintre sălciile aflate pe lista de tăieri a Primăriei Arad)

    Malul Mureșului, o salvare aproape imposibilă. Lucrările au fost scoase la licitație

    Operațiunea de transformare a malului a început deja, chiar dacă lucrările de acum nu sunt incluse în cadrul proiectului de reamenajare a zonei. Pe lista neagră a Primăriei Arad au intrat, potrivit informațiilor venite de aici, 20 de sălcii și, așa cum anunța în urmă cu mai bine de o lună viceprimarul Sergiu Vlad, copacii vor fi tăiați în această vară.

    Miercuri, 9 iulie, câteva sălcii au fost deja puse la pământ. În ritmul în care se taie sălciile, cele 20 propuse pentru a fi eliminate din peisaj vor fi tăiate până la finele săptămânii.

    Dacă ar fi să ne luăm după cele scrise în proiectul de reabilitare a malurilor Mureșului și am fi convinși că lucrările de acum nu se suprapun peste cele din viitor, atunci alte câteva sălcii vor fi și ele tăiate când va demara acest proiect. În proiect, 32 de arbori de pe malul Mureșului sunt propuși pentru tăiere.

    Iar proiectul nu e departe de a demara. La finele săptămânii trecute, mai exact pe 4 iulie 2025, Primăria Arad a scos la licitație execuția pentru proiectul „Amenajarea și punerea în valoare a malurilor Mureșului pe tronsonul cuprins între Parcul Europa și Podul Decebal, cod SMIS 334533”.

    45.120.343,49 lei, fără TVA, este dispusă Primăria Arad să plătească pentru acest proiect, care ar urma să se finalizeze în 24 de luni. Banii vin de la Uniunea Europeană prin ADR Vest, așa că o dublă finanțare pentru tăierea de sălcii ar fi o ilegalitate.

    Citește și: Reamenajarea de peste 70 milioane lei a parcului de pe malul Mureșului ar urma să înceapă în 8 luni

    Sălciile, considerate de Primăria Arad „risc major pentru siguranța publică”

    Revenind la sălciile de acum, am fost curioși să aflăm de ce acestea sunt tăiate acum, separat de proiectul care vizează amenajarea aceleiași zone, care sunt motivele pentru care acești arbori sunt tăiați și sumele alocate de Primărie pentru această operațiune.

    După deja tradiționalele 30 de zile de așteptare, Primăria ne-a răspuns că „marcarea arborilor din zona malului Mureșului s-a realizat în urma constatării stării fitosanitare precare a acestora. Evaluările au fost efectuate de către Comisia de stabilire a stării de sănătate a arborilor amplasați pe domeniul public al UAT Municipiul Arad, în colaborare cu specialiști acreditați în arboricultură, prin metode specifice de inspecție vizuală”.

    Tot aici s-a indicat faptul că, în urma verificărilor arborilor, „s-au constatat următoarele: putreziri interne extinse, asociate cu scorburi adânci și uscare parțială a coronamentului, elemente ce indică pierderea progresivă a stabilității mecanice; infestări active cu insecte xilofage (Cossus cossus), cu galerii multiple care contribuie la slăbirea structurii lemnului și la compromiterea zonei trunchiului; prezența corpurilor de fructificație ale unor ciuperci lignivore (Phellinus spp., Fomes fomentarius), care au generat degradări avansate ale țesuturilor lemnoase.

    Coroborarea acestor factori relevă un grad ridicat de instabilitate mecanică și un pericol iminent de prăbușire, arborii fiind considerați un risc major pentru siguranța publică.

    În consecință, s-a dispus înlăturarea controlată a exemplarelor afectate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și în baza avizelor emise de autoritățile competente în domeniu”.

    Luni, în timpul furtunii, am fost informați de către reprezentanții viceprimarului Sergiu Vlad că una dintre sălciile marcate pentru tăiere s-a prăbușit din cauza vântului puternic.

    Ce spune Primăria despre gestionarea patrimoniului verde urban

    Primăria nu ne-a indicat, însă, în răspunsul primit, câți bani s-au alocat pentru aceste tăieri și de ce nu sunt făcute în cadrul proiectului pentru care e dispusă să plătească 45 de milioane de lei, ci a adăugat doar:

    „Menționăm că aceste intervenții se înscriu într-un cadru mai larg de gestionare a patrimoniului verde urban, care are în vedere, acolo unde este cazul, și posibilitatea introducerii etapizate a unor specii ornamentale și autohtone, compatibile cu specificul zonei. Aceste măsuri se analizează în funcție de condițiile tehnice și de contextul urbanistic, cu scopul de a menține funcționalitatea ecologică și valoarea peisagistică a spațiilor verzi”.

    Am primit anexate, în susținerea celor indicate, o serie de imagini considerate de instituție „relevante privind starea arborilor evaluați”. Parte dintre acestea le regăsiți în colajul de mai jos.

    salcii primsrie colaj

    (Câteva dintre maginile trimise de Primărie ca răspuns pe tema sălciilor propuse pentru tăiere)

    Deși Primăria ocolește de fiecare dată unele dintre întrebările noastre sau răspunde parțial la acestea, la finalul răspunsului primit aceasta precizează că avem obligația de a publica răspunsul complet și nedistorsionat (instituția are, de asemenea, obligația să răspundă corect și complet la întrebările noastre – n.r.). Punem mai jos și mențiunea finală:

    „În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) și art. 7 alin. (1) din Legea nr. 544/2001, informațiile de interes public trebuie comunicate complet, corect și nedistorsionat. În eventualitatea publicării răspunsului transmis, acesta să fie redat în integralitatea sa, pentru a asigura o informare obiectivă și echilibrată a cetățenilor și pentru a evita scoaterea din context a unor răspunsuri care ar putea genera interpretări eronate cu privire la activitatea administrației publice locale”.

    Răspunsul este semnat de administratorul public Bogdan Boca.

    L-am întrebat și pe viceprimarul Sergiu Vlad, în cadrul unei conferințe, cât plătește Primăria Arad pentru tăierea sălciilor care ar putea să facă obiectul contractului aflat acum la licitație, dar acesta a precizat că e imposibil de indicat o sumă doar pentru acești copaci, fiind vorba de un contract amplu de gestionare a tăierilor, în care intră mult mai mulți copaci propuși pentru tăiere în acest an.

    salcii primavara

    (Câteva dintre sălciile marcate în primăvară pentru tăiere)

    Câteva date interesante despre sălciile de pe mal și cerințele proiectului

    În primăvară, când a început marcarea arborilor pentru tăiere, am numărat 23 de sălcii din specia salcie plângătoare (Salix babylonica) și salcie creață (Salix matsudana) care au primit bulină portocalie, semn că vor fi eliminate din peisajul urban.

    În studiul de fezabilitate care stă la baza proiectului de reamenajare a malului Mureșului, a cărui execuție este în licitație acum, se specifică că vor fi tăiați mai mulți arbori, dar că va trebui să fie valorificată, în mare, vegetația existentă, cerință introdusă, potrivit informațiilor pe care le deținem, la solicitarea expresă a ADR Vest.

    Tot din studiu reiese că, pe amplasamentul respectiv, sunt în total 32 de sălcii plângătoare și 32 de sălcii crețe și că sunt propuse pentru scoatere, pe motiv că sunt uscate și au valoare estetică scăzută, 5 sălcii plângătoare și o salcie creață.
    Primăria taie, însă, în această vară, înainte de demararea proiectului, mai mult de o treime din sălciile existente.

    Ar fi interesant aici de menționat și faptul că, în primăvara lui 2024, întreaga zonă a fost evaluată de experți arboriști și atunci arborii cu probleme au fost eliminați sau toaletați pentru a nu crea probleme. Inventarierea s-a făcut la comanda Primăriei și pe banii instituției.

    Despre această inventariere puteți citi AICI și AICI.

    Doar alte două precizări considerăm că se impun acum a fi făcute, pe tema studiului menționat mai sus: aici se indică faptul că unele dintre sălciile de pe amplasament, chiar dacă nu arată bine din punct de vedere estetic, au valoare ecologică pentru păsări și insecte, și faptul că 80.000 de lei sunt propuși să fie alocați pentru tăierea a 55 de copaci, dintre care 32 de pe amplasament.

    „În urma studiului de teren am identificat 32 de exemplare de arbori care necesită intervenție imediată, dar și un număr mare de exemplare arboricole valoroase din punct de vedere estetic, sănătoase și care aduc un plus valoare esteticii parcului”, se arată în studiul de fezabilitate.

    Sălciile culcate acum la pământ nu se încadrează, probabil, în exemplarele arboricole valoroase, deși sunt voci care spun că tocmai acolo le e locul.
    Între copaci, cei care ar vrea ca proiectul de reamenajare al noului parc să nu se deruleze așa cum este gândit au prins un banner cu mesajul „Iubim parcul așa cum este”.

    salcii taiate 11

    (Mesajul dintre copaci) 

    Acum, însă, e deja ieri și s-ar putea să fie prea târziu. În fața drujbelor, nu poți lupta cu un mesaj.

    Vom reveni pe subiect când vom primi noi răspunsuri de la instituțiile abilitate.

    Până atunci, citiți și:

    Arad: vara tăierilor de arbori. 17 tei din Mediană, 20 de sălcii de pe mal, alți copaci din parcuri, pe lista neagră. Motivul?

    Un medic, un magazin și o mare nedreptate. După 20 de ani de grijă pentru oameni, Primăria Zădăreni îl dă afară din cabinet

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Înțeleg când sunt abuzuri și tăieri neintemeiate și au fost multe de-a lungul timpului dar acum chiar nu pare să fie cazul de blam public din imagini chiar sunt compromisi acei arbori.
      Ce să zică orădenii ca toată esplanada pietonală amenajată a Crișului nu are un copac.
      Proiectul de amenajare a falezei este binevenit desigur sunt și multe aberații în el cum sunt forajele pt irigații în contextul vecinătații cu râul Mureș, dar per total ideea de a te putea plimba pe malul apei pe un trotuar suspendat, chiar pune în valoare panorama și frumusețea celui mai lung râu din România.
      E nevoie de un proiect și pt faleza din Micalaca e destulă sălbăticie pe malul opus, cine vrea sălbăticie are la dispoziție pădurea Ceala, Vladimirescu…

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.