duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Aradul, loc central în cea mai recentă investigație Recorder: „Pe aici nu se trece fără şpagă”

  de Adriana Barbu | 2 martie 2023, 6:36 PM | Blogul Special Arad

  4

  imaginea care însoțește investigația Recorder

  Aradul, Punctul de trecere a frontierei Nădlac II, controlori de trafic, politicieni locali, transportatori. Cu toții de regăsesc în cea mai recentă anchetă publicată de Recorder. Alex Nedea a prefaţat pe facebook investigaţia de acum a Recorder intitulată „Pe aici nu se trece fără şpagă” cu aceste cuvinte: „Publicăm astăzi o nouă investigație video Recorder. Am consultat surse din interiorul sistemului vamal, am parcurs documente, am obținut imagini video cu momente în care funcționarii români sunt mituiți și am urmărit zile întregi, dintr-o mașină, activitatea din vămile țării. În final, am obținut imaginea unui lanț al șpăgii care pornește de la firmele de transport, trece prin instituțiile statului și se termină în vârful clasei politice”.

  Investigaţia Recorder o puteți URMĂRI AICI.

  Aradul, Vama Nădlac și mita

  Cel puţin un sfert din investigaţia lui Alex Nedea vorbeşte despre Arad, Vama Nădlac 2 şi dosarul deschis din 2019 împotriva a patru politicieni PSD Arad. Cealaltă parte este dedicată la fel de controversatului punct de trecere a frontierei Giurgiu. Aici sunt filmate şi prezentate cu bunele şi relele lor, cu vilele şi maşinile lor spectaculoase, dar mai ales cu tupeul lor, „vedetele” investigaţiei Recorder, printre care familia celor care dețin Emy&Lara Spedition, dar și soţii Costea, sau deputatul Marian Mina.

  Când vine vorba despre Arad, investigația se referă la deschiderile și arestările efectuate de procurorii DNA în 2019, „la filiala PSD Arad, în urma cărora patru parlamentari social-democraţi au fost trimişi în judecată întrucât şi-ar fi folosit influenţa pentru împărţirea unor posturi mult râvnite în interiorul sistemului de şpagă din vămi, cele de controlori de trafic”. Alex Nedea amintește faptul că, potrivit anchetei DNA, „politicieni arădeni aveau intenția de a plasa oameni de încredere în posturile aparent insignifiante de controlori de trafic, întrucât aceștia colectau șpăgile din vămi”. Tot aici se amintește de fenomenul „valorilor taxelor încasate de statul român în vama Nădlac”, care – după ancheta de la Arad – au explodat: „Taxa pentru camioanele second-hand care tranzitează România era inexistentă în visteria statului înainte de descinderile procurorilor. După descinderi sumele au crescut vertiginos”.

  Ce spune Dorel Căprar

  În investigaţia Recorder, Alex Nedea i-a solicitat şi fostului deputat Dorel Căprar un punct de vedere legat direct de dosarul său. Dar dincolo de faptul că a precizat că este nevinovat şi că nu este treaba lui să interpreteze creşterea spectaculoasă a încasărilor CNAIR în vama Nădlac II, după descinderile din dosarul „vama şi PSD Arad”, Dorel Căprar nu a avut nimic de spus.

  Fostul deputat este prezentat cu o experiență de 8 ani în Camera Deptaţilor, dar şi cu o experienţă de debut de carieră de 4 ani ca șofer de TIR, în acest context fiind amintit şi actualul senator arădean Eusebiu Pistru, tot cu experienţă în domeniul transportatorilor rutieri – „10 ani ca mecanic auto și vânzător de mașini”, investigaţia Recorder făcând mai apoi legătura între oraşele de frontieră şi trecutul politicienilor de aici, dar mai ales al deputaţilor şi senatorilor, toţi cu un istoric legat de transport, vamă, maşini şi TIR-uri.

  Florin Rădoi şi speranţa lui

  Un singur personaj pozitiv apare în această invesigaţie: Florin Rădoi, de la Agenția de control și încasare Giurgiu, descris ca singurul care a avut curajul să vorbească fără să îi protejăm identitatea”. Rădoi, care a vorbit de neregulile din vama Giurgiu, activează de 29 de ani în sistem, dar după ce a oprit un transport ilegal al celor de la Emy&Lara Spedition, lorzii transporturilor în acea parte de țară, s-a trezit că nu mai are dreptul de control, iar, la final, cu postul de șef de tură desființat. Și nu par deloc o coincidență cele două fapte, dacă amintim și datele prezentate în investigație: faptul că o instituție a statului, care ar trebui să controleze firmele de transport când acestea circulă pe drumurile naționale, stă în chirie în sediul Emy&Lara Spedition din Târgu Mureș!

  De ce v-ați hotărât să vorbiți cu noi?”, l-a întrebat Alex Nedea pe Florin Rădoi. „Pentru că sunteți singura mea speranță că se va rezolva ceva. (…) Vreau să plec cu fruntea sus din sistem”, a precizat Rădoi.

  Materialul celor de la Recorder se bazează pe surse din interiorul CNAIR, pe declarații ale politicienilor și angajaților vămii, pe imagini cu descinderile DNA și ale procurorilor în vămile Giurgiu, Năldlac II și Borș și pe dosarele trimise în judecată.

  Alex Nedea prezintă și documente cum un TIR care trebuia să fie taxat pe 800 de euro în vama Giurgiu a plecat din vamă cu o taxă de 50 de euro și a pierdut pe drum, cumva, 400 de kilograme la transport. Câteva ore mai târziu, după un schimb de tură, apar filmări cu mita pe care șoferii de TIR încearcă să o dea controlorilor CNAIR, casa spectaculoasă a soților Costea, despre care doamna Costea spune că nu e a sa, și tupeul unor politicieni precum Mâna, care își încheie interviul filmat pe stradă cu Alex Nedea răspunzându-i, când acesta îl întreabă de banii pe care i-a dat la lăutari dintr-un salariu de 10.000 de euro pe an, „Ce trebuia? Să-mi iau corul bisericii la nuntă?”

  Aici puteţi urmări investigaţia Recorder: Pe aici nu se trece fără șpagă! Investigație în vămile României (recorder.ro)

   

  Citește și:

  • Președintele PSD Arad – inculpat în „Dosarul șpăgilor din Vama Nădlac 2”. Audierile sunt blocate deoarece Dorel Căprar a cerut recuzarea procurorului de caz • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • 17.000 euro, din fondurile DNA, ar fi fost dați ca mită-momeală în dosarul Vama Nădlac 2 • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Arest la domiciliu și control judiciar sunt sentințele judecătoarelor Înaltei Curți de Casație și Justiție în „Dosarul șpăgilor la Nădlac 2”. Anca Stoenescu este liberă! • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.