Arădeanul Alex Halka, pe noua compilație digitală de muzică electronică „Psihodrom One”

  de [email protected] | 29 octombrie 2020, 4:46 PM | Cultură | Music | Recomandările editorilor

  1

  Psihodrom Records este o casă de discuri independentă specializată în muzică electronică, fondată la Timișoara în 2020, cu scopul declarat de a oferi cea mai bună experiență audiovizuală în domeniu, promovând creatorii de muzică electronică din România, în special pe cei timișoreni. Printre membrii acestei case de discuri se numără însă și câțiva compozitori bucureșteni, precum și un arădean, Alex Halka.

  Despre Alex Halka ați mai putut citi din când în când pe Special Arad. Asta pentru că, de câțiva ani, este unul dintre cei mai activi membri Kinema Ikon. Amprenta sa asupra evenimentelor grupării arădene de artă experimentală a fost evidentă, marșând în mod deosebit pe fuziunea interdisciplinară și interdependența muzicii electronice cu efectele vizuale digitale. Alex Halka fiind, în definitiv, compozitor de muzică de scenă și artist vizual, deși a mai cochetat și cu alte domenii artisice, cu teatrul în trecut, iar mai nou cu arta contemporană / experimentală în general.

  A studiat actoria la Facultatea de Muzică și Teatru (Universitatea de Vest Timișoara) și a fost actor o scurtă perioadă la Badische Landesbühne din Bruchsal (Baden-Württemberg, Germania), a colaborat cu Teatrul Național Timișoara, și timp de 9 ani a fost angajat la Teatrul German de Stat din Timișoara. În acest timp, s-a împrietenit cu compozitorul Vlaicu Golcea, care l-a atras în industria muzicii electronice. „Este unul dintre artiști mei preferați. Cu timpul am ajuns să fim și prieteni foarte apropiați. Fără el nu produceam în ziua de azi muzica pe care o fac”, a spus Alex Halka într-un interviu electronicbeats.ro.

  De atunci, din 2009 mai exact, este compozitor independent și sound designer, dar de ceva timp a făcut un pas și spre arta „intuitiv-vizuală”, așa cum formulează chiar el, respectiv spre efectele vizuale în muzică (este și VJ – cu alte cuvinte), precum și spre arta vizuală ce combină instalațiile cu muzica. Din 2017 colaborează ca artist interdisciplinar cu gruparea artistică timișoreană META Spațiu și din 2018 este și coordonator muzical în cadrul proiectului Remix ID. Tot din 2018 este membru Kinema Ikon, despre care spune că a fost „instant love” când i-a descoperit.

  „Eu am plecat din Arad tocmai cu gândul că nu exista aici un astfel de grup, iar când am revenit și, mulțumită unui prieten, am dat de Kinema Ikon, nu mi-a venit să cred că totuși exista și activa de atâta timp și eu abia atunci am aflat de ei. A fost o… revelație și o mare bucurie când i-am arătat lui Călin Man (n. red. – coordonatorul Kinema Ikon) cam ce fac eu, iar el mi-a spus că exact așa ceva căuta la vremea respectivă. Îmi place să colaborez cu Kinema Ikon pentru că îmi dă exact acea libertate pe care o căutam în artă, aceea de a prototipa instalații. Îmi place când instalația, muzica și partea de visuals se interconectează, îmi place când un proiect artistic este conceptual viu”, ne-a spus Alex Halka.

  Ultimul său video de artă experimentală („Dark Morph”) a fost prezentat în premieră la MAFA7 (Media Art Festival Arad – ediția a șaptea) și a fost ulterior premiat la Simultan Festival din Timișoara.

  În ceea ce privește strict activitatea muzicală…

  Alex Halka are la activ un album (EP) numit „Mecha” (disponibil pe Bandcamp) și un Bonus track intitulat „Eule”, lansate în august 2020.

  Inspirat de proiectul Dobruja și a premizei pe care se bazează, „de a reimagina sonor spațiul comunităților multietnice și multiculturale din România, valorificându-le într-o manieră contemporană”, Alex Halka a realizat în 2018 DJ-mix-ul „Kebab Miorița“, colaborând cu artiștii Uțu Pascu, Punct8, Electric Brother, Vlaicu Golcea etc. „Kebab Miorița este un DJ-mix foarte colorat, care conține infuzii de minimal, dub, techno, dubstep, contemporary dance și chiar nuanțe ușor dramatice în cazul remixurilor după Maria Tănase”, a declarat Halka pentru Electronic Beats.

  Compilația „Psihodrom One” va fi lansată pe 2 noiembrie 2020 și va fi disponibilă gratuit pentru o perioadă limitată de timp online, pe Bandcamp.

  „Pentru mine, Psihodrom reprezintă mai mult de cât o casă de discuri, este o comunitate unică în România, cu spiritul necompromis și dornică de experiment, cu un sound autentic și seducător”, a spus pentru Special Arad Alex Halka.

  Inițiatorii Psihodrom Records sunt Adrian Marian (Lemarian), Alexandru Pascu (Doctorul Sinteză) și Octavian Horvath (a.k.a. 150 Stoka – de altfel, nimeni altul decât actualul solist al trupei Implant pentru Refuz), care împreună, într-o seară de lockdown, au simțit nevoia să înceapă această călătorie, nu numai muzicală, ci și digital editorială. „Totul s-a întâmplat foarte repede, am vorbit cu prieteni artiști care vroiau și ei să publice muzică conceptuală și am strâns rândurile începând să levităm împreună”, a spus Octavian Horvath (150 Stoka) într-un interviu pentru Electronic Beats.

  Pe lângă o piesă produsă special pentru acest album (piesa se numește „Sleazy”), Alex Halka a mai creat și efectele vizuale pentru piesa semnată de Vlaicu Golcea & Kinga Ötvös – „You’ve Heard It Many Times Before, But Not Like This”, inclusă, de asemenea, pe compilația „Psihodrom One”.

  Un alt artist promovat intens pe Special Arad în ultimul timp (în rubricile Special New Music), care apare pe compilația „Psihodrom One”, este timișoreanul Daniel Dorobanțu, atât solo, cât și cu trupa Thy Veils, al cărui fondator și DJ este.

  „Eu sunt prieten cu ei și în contextul Festivalului Simultan (unde am înregistrat «Unseen») am participat ca și colaborator la concertul colectivului Psihodrom din festival. Concertul Psihodrom a ieșit foarte bine și, natural, am continuat lucrul împreună, compilația PSIHODROM ONE fiind pasul următor”, ne-a declarat Daniel Dorobanțu.

  Pe lângă cei menționați mai sus, „Psihodrom One” va mai include și piese create de artiștii V.A.G., Grav, Laniard, We Are Creepz și Enikeni.

  Despre activitatea artistică a arădeanului Alex Halka puteți afla mai multe accesând website-ul său personal, www.alexhalka.eu.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.