Planetele s-au aliniat și s-a făcut, și în acest an pandemic, Media Art Festival la Arad: „SyZyGy” | Video

  de [email protected] | 1 octombrie 2020, 1:48 PM | Cultură | Film | Topic special

  0

  Syzygy nu este un termen foarte des întâlnit, pare mai degrabă un acronim, un cod, dar vine din greaca Συζυγία și înseamnă conjuncție. În astrologie, mai cu seamă, înseamnă alinierea planetelor pe aceeași longitudine cerească. A fost nevoie de un Syzygy ca MAFA (Media Art Festival Arad) să se întâmple în Anno Domini 2020, anul pandemiei COVID-19, anul în care aproape nimic nu mai iese cum trebuie, iar evenimentele culturale – în mod deosebit – sunt anulate pe rând, trec pe online sau, în cel mai bun caz, rezistă doar într-un format redus. Cea din urmă variantă este și cazul evenimentului organizat deja pentru al șaptelea an consecutiv de kinema ikon, de data aceasta cu resurse financiare restrânse, aproape spre zero.

  MAFA a debutat ieri, la Cinema Arta, cu o ediție de criză. Fără instalații spectaculoase și bizare ca în anii trecuți, fără proiecții care trec dincolo de marele ecran. Prima seară a ediției numite „SyZyGy” a avut în program doar o serie de scurtmetraje experimentale care au însumat în total cca. o oră.

  Și pentru că tot e pe trend ca festivalurile să treacă pe online în această perioadă, filmulețele se găsesc și pe www.mafa.ro (într-o calitate mult mai bună decât în preview-ul de mai jos).

  Festivalul continuă mâine, 2 octombrie, cu o instalație video în sala kinema ikon, la Muzeul de Artă (strada Gheorghe Popa de Teiuș nr. 2-4), la ora 18:00.

  Este ironic și trist că pandemia a lovit și kinema ikon tocmai acum, când atelierul de artă experimentală a împlinit 50 de ani de existență, dar cumva se marchează astfel și o revenire (nu neapărat dorită) în underground, un mic „ocol” înapoi în timp, înapoi la rădăcini, deoarece kinema ikon și-a început activitatea în anii comunismului oarecum pe furiș, semi-ilicit, axat strict pe film experimental.

  Se pregătește și un catalog care însumează istoria de 50 de ani a kinema ikon, din perspectiva mai multor autori, colaboratori și critici de artă, deocamdată nu se știe însă data exactă a lansării. Pandemia a dat peste cap și acest plan.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.