Alianța 2020 USR-PLUS Arad este la răscruce de drumuri. Unele dintre acestea duc direct în centrul unor furtuni!





Vorbeam zilele trecute despre ce se petrece în interiorul PNL Arad și despre cum se fac jocurile atunci când vine vorba despre candidaturile la cele mai importante funcții locale, respectiv la listele pentru alegerile parlamentare. Iată că informațiile primite de la sursele noastre s-au adeverit astăzi, când liberalii au făcut publice aceste liste, iar acestea vor arăta, cel puțin la prima vedere, exact așa cum am anunțat și noi. Evident, ne referim la pozițiile care contează de pe respectivele liste, nu la cei care închid listele și ale căror șanse să ajungă în Parlamentul României sunt minime sau aproape inexistente.
Tot astăzi, colegul nostru Lajos Notaroș vorbea despre faptul că „Se scot cuțitele! Start și la Arad la sezonul de vânătoare electorală”. Venim acum cu câteva mici completări despre bătăliile preelectorale care se duc în zona din care pare a veni principala alternativă la ceea ce înseamnă PNL în Arad, cel puțin dacă ne luăm după cifrele din sondajele de opinie și după rezultatele de la ultimele scrutine.
Vom vorbi, așadar, despre Alianța 2020 USR-PLUS, formată, evident, din USR și PLUS.
De la mic la mare
Așa vom începe materialul nostru, pentru a ajunge spre final la câteva întrebări logice, întrebări la care cel mai probabil vom primi răspunsuri în săptămânile următoare. Începem, deci, cu partidul lui Dacian Cioloș, Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS). Dacă Lajos Notaroș și-a spus opinia despre Sebastian Bulumac și eventuala sa candidatură la primărie din partea PLUS, la această oră suntem în măsură să publicăm niște informații noi cu referire la competiția internă a celor de la PLUS Arad. Începem astfel prin a spune că, deocamdată, Sebastian Bulumac nu este, nu încă, candidatul PLUS pentru primărie. Evident, calculele arată în această direcție și jocurile par deja făcute, dar folosind un termen din lumea sportului trebuie să spunem că încă nu s-a auzit fluierul final.
Pe lângă Sebastian Bulumac, mai există pretendenți, în PLUS, pentru a candida la Primăria Arad. Unul dintre aceștia este Sebastian Pop, un antreprenor arădean, trecut prin mai multe companii multinaționale precum OMV sau Coca-Cola. Pop este, totodată, și activist civic, fiind unul dintre cei care, în 2017, s-au dus până în fața Parlamentului European pentru a protesta la audierea fostului ministru Tudorel Toader, ca urmare a celebrei Ordonanțe 13. Ca simplă caracterizare, acesta spune despre el, pe blogul personal: „Pe rând, am devenit capul familiei, la 18 ani, jurist, manager, tată, trainer, auditor, antreprenor, motociclist”.
Un alt membru PLUS care își dorește să candideze pentru primărie este Ionel Rășinar. La rândul său, Ionel Rășinar este antreprenor și consultant imobiliar, deținând și o agenție imobiliară importantă în Arad.
Cel mai tânăr dintre cei care își doresc să candideze la Primăria Municipiului Arad din partea PLUS este Dorian Curcanu. Recent revenit în țară, Dorian Curcanu a fost plecat o bună perioadă de timp în străinătate, unde a studiat la Politehnica din Copenhaga, iar ulterior a lucrat ca inginer în Londra. Revenit în țară, acesta a început să se implice din punct de vedere civic în viața orașului, iar ulterior s-a înscris în PLUS, de unde vrea să ajungă în Primăria Aradului.
Intervine Bucureștiul și la PLUS?
Ca în cazul PNL Arad, există mari șanse ca și la PLUS să intervină conducerea centrală. Momentan calculele politice arată că Sebastian Bulumac ar urma să se impună în competiția internă cu Sebastian Pop, Ionel Rășinar și Dorian Curcanu. Însă, sursele noastre susțin că situația nu este chiar atât de roz, cum s-ar părea, fiindcă Sebastian Bulumac ar fi primit un fel de „aviz” negativ din partea Consiliului de Coordonare Regională al PLUS. Iar în acest sens unul dintre cei cinci coordonatori regionali ai PLUS, Radu Vlădescu, a cam ocolit răspunsul. Nu ne-a spsus cu subiect și predicat despre avizul negativ pe care l-ar fi primit Bulumac, însă nici nu a negat. „Consiliul de Coordonare Regională, format din cinci membri, dă avize privind oportunitatea politică a candidaților pentru președinția consiliilor județene și primăriile de municipii, însă validarea finală o face biroul național. Aș prefera ca astfel de informații să fie furnizate doar după finalizarea procedurilor interne. Cred că cel mai bine este să așteptăm să vedem rezultatul final al întregii proceduri”, ne-a explicat Radu Vlădescu.
Președintele filialei arădene a PLUS, Robert Calotă, a avut un discurs asemănător lui Vlădescu: „Este mai bine să nu comentăm aceste lucruri. Gestiunea principală o fac cei de la centru, într-o formulă condusă de Moise Guran”. Întrebat dacă există posibilitatea ca Bucureștiul să schimbe candidatul, în cazul în care Sebastian Bulumac va câștiga competiția internă și în cazul în care se va ține cont de un eventual aviz negativ, președintele PLUS Arad a spus că „În orice partid există o posibilitate de acest gen. Dar, dacă 200 de membri votează într-un anumit fel, să vii să spui că nu… Noi spunem că facem politică de la firul ierbii. Adică ascultăm în primul rând problemele oamenilor și de acolo începem construcția, nu de la Centru. Eu spun că în primul rând decid oamenii și că ne interesează cetățeanul. Deciziile le luăm de jos în sus”.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu raportul negativ pe care știm că l-a primit Sebastian Bulumac, nu mai puțin de șase membri de partid confirmându-ne, sub anonimat, existența acestuia. Așa cum spunea și coordonatorul regional Radu Vlădescu, este vorba despre un aviz privind oportunitatea politică a candidaților.
Or, în cazul lui Sebastian Bulumac s-ar părea că ar fi cântărit mult susținerea pe care acesta a avut-o în 2016 din partea PSD. Deci, s-ar putea ca liderii USR-PLUS, că vorbim despre o alianță până la urmă, să considere că posibilia asociere a lui Bulumac cu PSD, respectiv fotografiile în care acesta se afla împreună cu liderii PSD, Mihai Fifor și Dorel Căprar, care au circulat intens pe rețelele de socializare, să constituie o pată negativă pe sloganul „oameni noi”. Rămâne de văzut…
Candidatul alianței sau fiecare cu treaba lui?
Încă de la formarea Alianței 2020 USR-PLUS, scopul acesteia a fost ca cele două partide să își unească forțele și să candideze împreună. Au făcut asta la alegerile europarlamentare, unde lista a fost comună, au făcut-o la alegerile prezidențiale, unde PLUS a mers alături de Dan Barna, iar acum ar urma să facă același lucru la alegerile locale, probabil și la parlamentare, pentru ca ulterior să se unească într-un singur partid.
Totuși, mișcările de la Arad nu par a arăta chiar atât de multă unitate, pe cum s-ar vrea a se crede. Deși se presupune că USR și PLUS vor avea un singur candidat la Primăria Municipiului Arad, iar lucrul acesta a fost afirmat și de către conducerile celor două partide, USR nu stă pe loc. Spunem asta pentru că Aradul este deja împânzit de bannerele comandate de USR, cu fotografia lui Sergiu Vlad, candidatul partidului, respectiv cu sloganul „Fără șpagă în Primărie”. Așa încât putem spune că USR a pornit deja la drum cu Sergiu Vlad, fiindcă e greu să ne închipuim că după ce l-au promovat peste tot și au spus că este garantul sloganului „Fără șpagă în Primărie”, o vor da la întors și vor spune că îl susțin pe unul dintre Sebastian Bulumac, Sebastian Pop, Ionel Rășinar sau Dorian Curcanu.
Și în acest context este greu de trecut cu vederea faptul că, la începutul acestui an, Sebastian Bulumac a lansat un apel la adresa USR și presei locale, apel la dezbatere, în cadrul căruia acesta a făcut referire la anumite presupuse atacuri la adresa sa, girate de conducerea USR Arad. „Probabil vă întrebați de ce invitația la dezbatere e adresată în primul rând USR-lui? Pentru că, din luna octombrie când am aderat la PLUS, unii membri din conducerea USR Arad au început o campanie de defăimare la adresa mea, care a depășit granițele Aradului și a ajuns la Bruxelles, București, grupuri interne naționale ale USR. Am sesizat însă că această campanie este dusă în culise, iar atunci când e facută pe facebook, nu e asumată niciodată de cei care o coordonează. În majoritatea cazurilor postările agresive la adresa mea sunt făcute de membri din județ sau din alte județe, cum s-a întâmplat recent, de oameni care nu mă cunosc și pe care ori nu i-am întâlnit niciodată, ori ne-am cunoscut cu totul superficial”, scria atunci Sebastian Bulumac pe contul său de Facebook.
Așadar, rămâne întrebarea de adineauri și alte câteva… Vom vedea candidatul Alianței 2020 USR-PLUS sau vom vedea candidatul USR, respectiv candidatul PLUS? Vor merge cele două partide împreună la alegerile locale în Arad sau separat? USR consideră deja că are un candidat mai bun decât al PLUS și nu concepe că alianța va avea alt candidat decât pe Sergiu Vlad?
Toate aceste lucruri urmează probabil să fie lămurite în perioada imediat următoare, însă, dacă nu se „trezește” repede și nu reglează toate „conturile”, într-un fel sau altul, Alianța 2020 USR-PLUS are toate șansele ca la Arad să fie mai degrabă dezbinată în „bătălia” pe care urmează s-o aibă cu „puterea” locală. Și să piardă războiul înainte ca cesta să fi început măcar.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)