marþi, 28 mai, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Se scot cuțitele! Start și la Arad la sezonul de vânătoare electorală (Video nerecomandat minorilor)

  de E. Nola | 27 ianuarie 2020, 8:07 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  9

  Mi-am permis acest titlu, având în vedere sezonul Oscarurilor, traducând filmul mult lăudat Knives Out!

  Următorul gând m-a dus la articolul colegului Fuliaș de vineri, bun cunoscător al culiselor liberale arădene, articol care a stârnit parcă un stol de păsări nu neapărat albe, ca să parafrazez un al titlu celebru al literaturii contemporane.

  Realizez desigur că mă aflu pe terenuri străine unora despre care voi vorbi în continuare: cultura, arta, literatura fiind domenii la auzul cărora ei vor zâmbi superior și nu scot pistolul doar pentru că nu îl au deocamdată în dotare.

  Articolul pomenit a explicat în amănunt rațiunea și mecanismul luptei din PNL Arad, drept urmare cel în cauză a ținut să confirme analiza, obligând pe cei din subordine să se pronunțe pe FB.

  Untitled 2 1060x540

  E vorba de Gheorghe Falcă, desigur, cel care face și drege, fiind foarte atent să nu ajungă nimeni din PNL Arad în situația să-i pericliteze lui poziția. Soluția e simplă: promovează băieți și fetișcane de curte, „yesmani”, ca să folosim un termen dintr-o limbă de largă circulație mondială pe care el nu o vorbește, oameni fără calități și dimensiuni, singura lor calitate fiind să zâmbească cu toții în fotografiile cu șeful de parcă tocmai li s-ar fi scos morcovul din posterior.

  În fond în PNL-ul lui Falcă chestiunea e simplă: trebuie neutralizat Călin Bibarț, alintat mai nou drept Bibi de către arădeni, cel care, având în vedere nașul Coldea și cercurile obscure din jurul său, e singurul care poate să-l încurce deocamdată. Glad Varga, chiar dacă este mai răsărit, pare recunoscător și la locul lui în continuare, Geanina Pistru are interesele ei feminine, Cristina numără norii de pe cer la umbra lui Orban, despre ceilalți ce să mai vorbim: nu sunt în stare să scoată un aer fără aprobarea lui Falcă.

  Nici nu merită să consumi spațiu cu ei, în fond au șanse foarte mici să intre în Parlament dacă sunt mai în spate de locul doi-trei pe listă, rolul lor fiind cam asemănător cu al personalului internațional de pe nava din Constanța: să-l felicite de ziua lui pe șeful și să zâmbească orgasmic ori de câte ori ăsta scoate ceva inteligibil pe gură.

  1491645820 1631060

  Mult mai gravă – și pentru ei, dar mai ales pentru noi, arădenii – mi se pare situația din USR-PLUS Arad.

  Indiferent cu cine ții, dacă ești democrat pe bune știi că fără opoziție nu se poate, democrația fără opoziție fiind asemenea bălții de pescuit fără apă. Desigur, atacul furibund la opoziție este semnul sigur al celui care vrea puterea doar pentru el, al falsului democrat, iar din acest punct de vedere la Arad este nevoie stringentă de o alternativă la falca și gașca, fiindcă, indiferent cât vezi și cât te interesează, atunci când un om nu mai face diferența dintre el și Geniul Carpaților (vezi video), a sosit momentul să-l dai la o parte.

  Problema cea mare este însă cum și pentru cine.

  PSD-ul din Arad există doar ca să ofere ceva oportunități naționale liderilor săi, după 2000 n-a contat cu adevărat în politica locală, celelalte partide sunt prea mici și mult prea oportuniste pentru a fi capabile de a declanșa o schimbare adevărată.

  USR-PLUS, coagulată cât de cât în ultimii ani părea singură capabilă, însă ultimele evenimente pun un mare semn de întrebare la capătul propoziției.

  Și cu atât mai mult aici la Arad.

  20190207 Foto alianta 20201060

  PLUS-ul de fapt nici nu a existat până la sosirea lui Sebastian Bulumac, USR-ul lui Botoș, Vlad și doctorul Wiener reprezentând singura formație care părea că ar putea contesta dominația penelisto-fălcistă. Erau probleme deja și la acest nivel, cei trei venind din direcții diferite, Botoș din multe alte partide, Vlad din mișcarea civică din care s-a deprins și Bulumac, iar doctorul Wiener din administrația medicală nemulțumită de tratamentul administrat sistemului de către politic.

  Există marele pericol, pe modelul hărțuielilor de la centru între Barna, Cioloș și Nicușor Dan, ca printre atâtea moașe să se piardă copilul, adică ca alianța să nu fie în stare să propună un candidat puternic și credibil care să pună măcar în dificultate candidatul puterii.

  Spun putere, dar la alegerile locale puterea este întotdeauna reprezentată nu de guvern, ci de primarul în funcție și echipa sa. Dacă la București treaba este mai simplă, acolo adversarul fiind Doamna Firea și PSD-ul, PNL-ul putând fi considerat aliat la o adică, aici la Arad este deosebit de complicată și sensibilă fiindcă adversarul este penelistul Falcă și candidatul său.

  3 bulumac

  USR-ul Arad a ieșit deja la înaintare, lipind afișe cât casa cu deputatul Sergiu Vlad candidat la primărie, în situația în care PLUS-ul arădean, în care personalitatea cea mai puternică este și cel mai nou membru în persoana lui Bulumac, nu a trecut nici de alegerile interne.

  Ar fi chiar penibil ca alianța să meargă cu doi candidați sau să desemneze candidatul din poziții de forță, nu cântărind șansele reale ale fiecăruia în fața candidatului lui Falcă (nu spun PNL, la Arad nu PNL-ul local decide, ci Falcă sau conducerea de la centru).

  Este cât se poate de evident că va fi o noapte a cuțitelor lungi la Arad în care vom afla dacă cel care va candida de la PNL va fi Bîlcea sau Bibarț și dacă li se va opune de la USR-PLUS Vlad sau Bulumac sau amândoi ca proștii.

  Până când aceste incertitudini nu se vor rezolva, nu știm mai nimic. Ceea ce știm este că pentru PNL alegerea realistă și cu șanse de câștig ar fi Bibi Bibarț, pentru USR-PLUS evident Bulumac, cu tot balastul invocat aiurea al trecutului său.

  Orice altă variantă este neserioasă, servind interese personale, nu ale arădenilor…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • N-am niciun interes personal, nu sunt in relații cu el, nu ne vedem, nu mi-e rudă, nici măcar elev nu mi-a fost ca , de altfel, destui alții de care vorbeam pe aici.
    Este efectiv judecata mea de „jurnalist” arădean de 30 de ani, adică cu ceva experientă și expertiză.
    De aceea, în ceea ce privește PNL-ul din Arad, consider că a devenit nociv pentru oraș prin faptul că a devenit de fapt o gașca în jurul unei persoane, în consecință schimbarea ar fi de dorit chiar dacă cel care îi va înlocui nu este Mântuitorul, ci un om aflat la începutul carierei sale și care vrea să demonstreze ceva.
    Faptul că mă bănuiți de interese personale, vă descalifică, fiindcă trădează modul în care gâdiții și credeți ca toată lumea gândește ca Dumneavoastră.
    Alta dată fiți mai atent la formulări, va trădați mult prea ușor firea…

    +20 voturi
    +1
    -1
  1. Cu riscul de a supara si de a va supara, trecutul si balastul din trecut are, din contra, toata importanta.

   Pentru ca arata cu cine si ce avem de-a face.
   Evident, se poate spune ca singur nu ar fi avut nici o sansa, ca tot ce a afacut a facut pentru binele aradenilor samd.

   Insa odata ce te numesti independent, nu esti nici sustinut, nici nu te afisezi si nici nu dai mana cu nimeni.
   Nimeni nu te poate „sustine” cu forta, decat daca tu accepti. Altfel, te dezici.

   Esti INDEPENDENT (ca si candidat).
   A spune acum, mai ales dupa evenimentele ultimilor ani, ca intr-adevar tu ai crezut ca poti face treaba cu PSD(si toti il stim pe cel de Arad), e ca si cum ai zice ca Cicciolina era , de fapt, virgina.

   Am auzit de atatea ori „asta e politica, asta inseamna politica” samd.

   Pai poate de aia suntem aici unde suntem si aratam asa cum aratam.
   Pentru ca „asta e politica” si cat timp ” asta e politica”, va atrage doar un singur soi de oameni.

   „Aceeasi „, ca si pana acum, imbracati diferit si cu discursuri usor coafate.

   Nu imi fac iluzii ca in politica ar putea sa razbeasca doar virgini, inocenti, si oameni neprihaniti.Dar totusi…..

   Cu tot respectul.
   Pentru cine merita, evident.

   --9 voturi
   +1
   -1
   • Eu vă vorbesc din experiența de jurnalist care știe exact ce relație exista acum patru ani între Bulumac și PSD.
    Din acest punct de vedere eu nu am nicio grijă, Bulumac nu este omul lor, de fapt a acceptat susținerea contrar voinței sale sfătuit de alții care doar pesedist nu erau.
    Stie foarte bine de consecințele acestui gest oarecum acceptat împotriva convingerilor sale, de fapt problema lui este alta, dar despre asta altă dată.
    Însă a deprecia politicienii numai pentru ca sunt politicieni iar politica este o curvă, dovedește de fapt lipsa de maturitate politică. Democrația se clădește tocmai pe depășirea acestei idei în favoarea alteia.
    Poate altă dată și despre asta….

    +14 voturi
    +1
    -1
    • sa accepti impotriva convingerilor tale ceva…. ma indoiesc. Decat daca ai niste convingeri destul de flexibile sau usor neclare.

     Referitor la lipsa de maturitate politica, ha sa zicem ca in societatea in care traim curvele merg la inchisoare sau macar iau amenda.
     desi este cea mai veche meserie din lume, mai veche chiar si decat politica.

     poate ca totusi, pentru inceput , cu pasi mici, ar fi momentul sa incerce cineva sa mai spuna si adevarul, ca parca de 30 de ani multa lume s-a saturat de specia asta care ne carmuie an de an.
     A incercat cineva pana acum?

     Coloratura lor nu prea conteaza, pentru ca au ajuns atat de meschini, de imuni la orice, de obraz tip „talpa groasa” incat nimic nu ii mai poate atinge.
     Inclusiv anularea votului reprezinta o optiune politica.

     pentru ca in opinia mea, in afara de vorbele dulci lansate in campanie, , promisiunile fara numar – sunt pe gratis, scumpii nostri politicieni se reprezinta pe ei, si mai apoi pe cei care ii trimit acolo.

     Inteleg perfect ce spuneti stati linistit.
     Insa poate ca ar fi momentul ca , in loc de second hand, sa vrem si sa putem alege si masini noi.
     Nu mereu „raul cel mai mic”.

     problema este ca dupa atata vreme de „abuz de incredere” , cred ca nici daca ar candida Maica Teresa, ar avea probleme de credibilitate.

     Si nu din cauza alegatorilor…..

     +2 voturi
     +1
     -1
  2. Am mai scris, dar revin☺

   Neaparat trebuie castigata Primaria de PNL, sunt atatea proiecte de care domnul Falca ne vorbeste de 10 ani, cum ar fi parcarea subterana din Piata Avram Iancu😂 legata( tot subteran) de Piata Catedralei.
   Sau Mureselul navigabil pentru gondole cu lebedele corespunzatoare.
   Sau Complexul Sportiv(6 terenuri de fotbal plus rugby) de langa terenurile ICRTI.
   Sau Complexul de pe strada Marului.
   Sau fantinile muzicale de pe Mures.
   Sau, sau, sau….
   Sau trebuie terminata ,,faraonica” lucrare de pe Bulevardul General Dragalina, care tinand cont ca de o luna nu se mai misca nimic, va fi lasata mostenire noului edil.
   Si atunci cum sa nu-i votezi?😂😂😂

   +14 voturi
   +1
   -1
  3. Nu prea mai interesează apartenența politică a viitorului primar. Toți putem constata cu usurință că Aradul este în declin, mult în urma orașelor din jur. Vom vota acel candidat care va reuși să convingă că poate redresa orașul, fie el de la PLUS, PNL, USR, PSD, UDMR, FDGR etc.

   --2 voturi
   +1
   -1
  4. Este greșit să crezi și în consecință să mandantezi un singur Om cerându-i ca el să „Le știe pe toate”!!! Ce faci?! Îl transformi în dictator și atunci când el de la început nu este. Înlocuiești un dictator cu altul?
   .
   „Vreau să văd cu ce program vine.” … scuzați, dar este o idioțenie. Un om ce vrea să ajunga primar nu știe ce-l așteaptă până când nu preia postul și să înțeleagă de-a binelea „cum stă primăria” îi trebuie cel puțin 6-12 luni, pentru a avea un „Program bun pentru arădeni”. Deci în campanie îl obligi să mintă, inventând o grămadă de „Povești de adormit copiii”.
   .
   Un primar bun în primul rând trebuie să știe să se impună ca un leader respectat și să aibă experință în postura de leader. Un leader bun știe să-și adune oameni competenți în echipa lui, știe să stingă conflicte, fiindcă toate conflictele sunt dăunătoare țelului ales. Meseriași … nu jigodii și oportuniști ce nu se feresc să tragă șpăgi să-și vadă interesele de îmbogățire rapidă. (există sute de asemenea exemple dovedite la nivel național) Ori Aradul așa cum arată azi are nevoie de un om cu viziune bine definită și un bun leader. Aradul are nevoie de un om care să adune competență, ca un magnet, la proiectele de viitor. Nu el trebuie să știe ce este bine pentru Arad și arădeni. Sigur că el trebuie să știe ce fel de Arad va fi cel în care el va fi primar și această viziune trebuie să știe să o prezinte alegătorilor.
   .
   Doar că în Arad nimic nu funcționează ca și când ar fi administrat cu mintea la purtători. Nu există domeniu al administrației publice care funcționează în folosul comunității. Situația este la fel de critică cu cea din 89. O armată de lipitori incompetente. Consumatori de resurse cărora li se cere să fie umili și cu capul plecat, pupători de cururi, de jos în sus. Ori Ăștia vor fi greu de învins, fiindcă se simt cu cuțitul la os și fac orice să nu lase un competent în scaunul de primar. Vor zbura de le vor sării fulgii cât colo, în cel mai bun caz, … dar mulți vor avea DNA-ul pe cap, pentru toate furătăciunile comise.
   .
   Bătălia pentru Arad ar trebui câștigată de un bun Leader nu de un „țărănoi” cu o educație îndoielnică, ce vine cu „recomandări” pe linie de partid. Mai ales nu de la partidul lui falcă, orice nume ar avea acest partid. Sau de un președinte de partid local, din cele construite pe bandă rulantă, în perioada postbăsistă, … partide contra, oportuniști. Aradul are nevoie în primul rând de o „Curățenie generală” și asta nu poate fi făcută de un viitor primar ce a văzut și asitat la corupție și abuzuri pe tote cele patru, umil și bucuros de fiecare oscior aruncat de la masa barosanilor, cărora le-a cărat geanta și le-a lustruit pantofii. Alegeți unul din ăsta, nimic nu se va schimba. Aradul va fi și pe mai departe „Pe afară-i spoit gardul, înăuntru leopardul”… o făcătură ce ascunde meleoanele furate în proiecte concepute doar să îmbogățească gașca primarului.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.