Culisele „războiului surd” dus în PNL pentru candidatura de primar al Aradului și listele de parlamentari. Cum se fac jocurile și în interesul cui?

  de Andrei Fuliaș | 24 ianuarie 2020, 1:22 PM | Politikos | Topic special

  13

  (foto: Facebook)

  Sondajul realizat în aceste zile poate încurca mișcările politice în filială

  Forfota este tot mai intensă în PNL Arad, odată cu scurgerea timpului rămas până la alegerile locale din acest an, iar jocurile de culise arată ca un „război surd”, în care lupta se duce la „baionetă”. Pentru ce se duce această luptă? Răspunsul este cât se poate de simplu: 1. pentru candidatura de primar al Aradului și 2. locurile pe listele parlamentare.

  Lucrurile sunt departe de a fi stabilite, așa cum dorește o parte a liberalilor arădeni să lase să se înțeleagă. Astfel că, candidatura lui Sergiu Bîlcea la primărie, dată ca certă încă dinainte de plecarea lui Gheorghe Falcă la Bruxelles, nu poate fi „bătută în cuie” până când conducerea națională a partidului își dă și ea girul.

  Bibarț, scos din joc de candidaturile la parlamentare?

  Așa s-ar părea. Sau asta se dorește prin această mișcare de ultimă oră. Nu mai departe de ieri, Gheorghe Falcă i-a convocat de urgență pe cei mai importanți dintre liberalii arădeni, respectiv pe aspiranții la un fotoliu de parlamentar, pentru a le pune în vedere să-și depună o cerere de candidatură la alegerile din toamnă/iarnă. Printre aceștia, primarul interimar Călin Bibarț, care ar urma să candideze pe prima poziție a listelor pentru Camera Deputaților. Însă este limpede pentru toată lumea că Bibarț nu-și dorește să plece de la primărie, deși sursele noastre spun că, totuși, acesta și-ar fi depus acea cerere/intenție de candidatură la parlamentare, însă că ar fi făcut asta mai degrabă forțat de împrejurări, decât de bună voie. Ba mai mult, aceleași surse susțin că Gheorghe Falcă le-ar fi cerut „candidaților” să-și anunțe intențiile și pe Facebook, lucru făcut deocamdată doar de deputatul Glad Varga, de senatorul Ioan Cristina și de Lazăr Faur, acesta din urmă vizând un loc de deputat.

  De ce pe Facebook? Păi, dacă ne întrebați pe noi, am spune că există două motive. Unul ar fi pentru a potoli starea de incertitudine din sânul partidului, fiindcă oricât s-ar chinui unii să-l împingă în față pe Sergiu Bîlcea, liberalii tot nu sunt convinși că acesta va fi candidatul la primărie, mulți dintre aceștia mizând în continuare pe o răsturnare de situație și ajungerea în pole-position a lui Călin Bibarț. Și, ce poate fi mai liniștitor pentru liberali (?), decât un anunț venit chiar din partea lui Bibarț, care să anunțe public că el va candida la Camera Deputaților și nu la Primăria Municipiului Arad. Or, cel puțin până la momentul la care noi scriem aceste rânduri, se pare că Bibarț ezită să facă acest lucru.

  Aceeași strategie a fost pusă pe masă și la finalul anului trecut, atunci când principalul susținător al lui Sergiu Bîlcea, Geanina Pistru, a convocat o ședință fulger a Biroului Municipal pentru a-l executa pe Bibarț. Atunci, ca și acum, interimarului de la primărie i s-a cerut să anunțe public faptul că îl susține pe Sergiu Bîlcea în dauna sa. Evident, acesta a refuzat, cel puțin pe moment, iar „vocea” lui Sergiu Bîlcea a strâns rapid pumnul și l-a izbit de masa din sala în care a avut loc ședința cu pricina, amenințându-l pe Bibarț că-și va pierde funcția încă de pe atunci, intenționându-se supunerea la vot a retragerii sprijinului politic de către Biroul Municipal fix în secunda următoare. Falcă a oprit atunci mascarada, explicându-le celor inflamați că „nu e momentul pentru așa ceva”. Gestul lui Falcă l-a salvat atunci pe Bibarț, fiindcă rezultatul votului dat de un birou controlat aproape în întregime ar fi fost evident. Sau cel puțin așa ar părea la prima vedere. Însă, în realitate și poate mai important, Falcă a salvat liniștea partidului și a oprit fracturarea evidentă și publică a organizației. Căci, de fracturată, e fracturată oricum, din moment ce există tabere.

  Cine își mai dorește să fie parlamentar?

  Cum spuneam, Călin Bibarț ar trebui să deschidă lista liberalilor arădeni pentru Camera Deputaților, însă asta rămâne de văzut. Teoretic, acesta ar urma să fie succedat de Geanina Pistru, Glad Varga și Lazăr Faur, exact în această ordine. Ei bine, cu Geanina Pistru rămâne de văzut, fiindcă aceasta are deocamdată o decizie definivită de incompatibilitate cu ocuparea unei funcții publice.

  De partea cealaltă, în ceea ce privește Senatul României, cap de listă ar urma să fie actualul senator Ioan Cristina, un personaj mai puțin agreat de conducerea actuală a PNL Arad, însă despre care se știe că are o relație de prietenie mai veche cu președintele partidului, premierul Ludovic Orban, o amiciție care pare să fi cântărit destul de greu. Aici vine supriza pentru toată lumea, de la simplu alegător, la membru de partid. Și ne referim la numele celui care ar urma să ocupe poziția secundă pe lista de la Senat. Vorbim despre nimeni altul decât Doru Sinaci, a cărui candidatură pare a fi destul de greu de explicat. Dar poate că explicația stă în „prestația” lui Sinaci de pe vremea când era șeful „vacii de muls” numită Centrul Cultural Județean Arad, care se pare că a fost una mulțumitoare.

  CDJ-ul – o „mascaradă ieftină” ce încalcă o decizie a BEx

  Nu mai departe de miercuri, toată „spuma” liberală arădeană s-a reunit în cadrul a ceea ce aceștia numesc Colegiul Director Județean al partidului. Despre această ședință a CDJ, unii liberali spun că a fost doar o „mascaradă ieftină”, în care au fost chemați să „voteze” candidații la șefia Consiliului Județean și Primăriei Arad. Însă numai vot n-a fost, fiindcă cei prezenți au fost puși în fața faptului împlinit, făcând un simplu act de prezență și ridicând mâinile, cuminți, pentru a valida niște decizii luate de alții în spatele unor uși închise. Dar aceste practici nu sunt surprinzătoare pentru nimeni. Nici pentru alte partide…

  Ce ar putea fi surprinzător, însă, este faptul că liberalii arădeni tocmai se pregătesc să anunțe oficial candidații la Primăria Arad și Consiliul Județean pe 7 februarie, lucru care ar intra în contradictoriu cu o decizie a Biroului Executiv Național. Astfel, Decizia BEx nr. 01 din 06 ianuarie 2020 spune cât se poate de clar că în perioada 15-18 februarie vor fi finalizate sondajele de opinie în toate municipiile de județ – deci, implicit și în Arad, iar pe 25 februarie va fi finalizată selecția candidaților din mediul urban și a candidaților pentru funcția de președinte de consiliu județean.

  Așadar, de ce se grăbesc cei de la Arad să își anunțe candidații înainte de termenul fixat de cei de la Centru? Una dintre explicații ar putea consta în frica de sondajele de opinie, având în vedere că rezultatele ar putea da serios peste cap calculele, iar socoteala de acasă s-ar putea să nu se potrivească cu cea din târg. Spunem asta bazându-ne pe rezultatele sondajelor făcute în a doua parte a anului trecut, rezultate care îl dădeau pe Călin Bibarț cu mult peste 40 de procente, iar pe contracandidatul său, Sergiu Bîlcea, undeva sub 10 procente. Or, nu credem că s-au schimbat prea multe de atunci și până acum. Cel puțin nu semnificativ și nu știm încă în ce direcție. De altfel, voci din PNL Arad susțin că, la momentul la care conducerea partidului a transmis către Centru (cei care au comandat ultimele sondaje) numele celor care urma să fie „măsurați”, numele lui Bibarț nu ar fi fost printre ele. Ulterior ar fi fost luat în considerare și numele interimarului de la primărie, însă doar după anumite intervenții.

  Totusi, există destui membri PNL care se întreabă (și chiar și noi o facem) de ce Călin Bibarț nu are curajul să-și anunțe intenția și dorința mare de a candida la Primăria Arad, preferând să acționeze doar în „culise”? Varianta de răspuns cu „pentru liniștea organizației” este puerilă de-a dreptul, situația fiind „inflamată” rău deja.

  Decizia finală…

  este departe de a fi fost luată. Și va fi interesant și cine va avea ultimul cuvânt în toată povestea asta. Însă rămân câteva semne de întrebare. Vor interveni cei de la Centru în jocurile din culisele PNL Arad și vor schimba candidatul, dacă Bibarț stă semnificativ mai bine în sondaje? Dacă nu și dacă Sergiu Bîlcea va rămâne candidat la primărie, va decide Călin Bibarț să candideze independent? Eventualul tur doi la alegerile locale, atât de mult vehiculat în ultima perioadă, ar putea cântări decisiv?

  Anticipăm că răspunsurile concrete la aceste întrebări nu vor veni în grabă și îndrăznim să nu considerăm ca fiind „bătute în cuie” eventualele declarații date pe repede înainte în perioada imediat următoare, respectiv că zarurile sunt departe de a fi aruncate deja.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Până ce pnl nu va scăpa de ”măseaua stricată” (notați… genul feminin) care se ține că e ”incisiv” și mușcă din orice stă în calea planurilor ei de a deveni… ”maxilar” (notați… eufemismul) în acest partid nu va fi liniște și mulți de pe acolo vor ajunge să sufere de lombosciatică de la atâta… verticalitate!

   +15 voturi
   +1
   -1
  2. Jenant acest efort pe care il faceti, cei de la SpecialArad, sa il impngeti pe Bibart spre un scandal in PNL. Daca va asculta, va avea foarte mult de pierdut. O candidatura din pozitie de independent are sanse nule de succes. Impunerea unei candidatui de la centru este neverosimila si ar arunca cu adevarat in aer PNL Arad.

   --11 voturi
   +1
   -1
  3. Adevaru’ cacu cei doi candida
   tzi de la senat PeNeLeu a luat o optiune clara
   de a ma motiva sa votez si cu ciuma verde, roz sau care o fi, dar nu cu tovarasii astia
   … nulitati pe linie, slugoi, prosti, agramati, ingamfati etc etc
   iar la giudetz ii oabla treaba, niet, niciodata cu pleava pecicana!

   +12 voturi
   +1
   -1
  4. Domnule Bibart, pe ce v-ati bazat in august 2019 cand ati anuntat ca lucrarile de pe Bulevardul Dragalina vor fi finalizate pana la inceperea anului scolar(9 sept. 2019). ?
   Si de ce aceste lucrari nu sunt gata nici acum?
   Intreb pt un prieten mai timid, un aradean,. serios de altfel

   +35 voturi
   +1
   -1
  5. Poate ne spune acest Bibart de ce au fost schimbate scaunele de la stadionul “Motorul”, când exista un video în care ne spune (la televiziunea de casă) ca sunt de calitate și ca spectatorii nu știu sa stea pe ele! Am auzit atunci același limbaj folosit de falcă, același discurs manipulator! Vedeți contul de Facebook a lui Bibart, dacă cineva îl întreabă un lucru care nu e pe placul lui devine obraznic și răspunde cu nerușinare! Bibart nu mi se pare un om onest! E tot un diversionist, un oportunist ca falca!

   +9 voturi
   +1
   -1
  6. Neaparat trebuie castigata Primaria de PNL, sunt atatea proiecte de care domnul Falca ne vorbeste de 10 ani, cum ar fi parcarea subterana din Piata Avram Iancu😂
   Sau Mureselul navigabil pentru gondole cu lebedele corespunzatoare.
   Sau trebuie terminata ,,faraonica” lucrare de pe Bulevardul General Dragalina, care tinand cont ca de o luna nu se mai misca nimic, va fi lasata mostenire noului edil.

   +35 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.