joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Alegeri prezidențiale istorice în SUA. Continuă Trump sau vine Biden?

    de E. Nola | 3 noiembrie 2020, 10:48 AM | Internaţional | Politikos

    0

    (foto: Miami Herald)

    Nu este deloc exagerat, alegerile care încep în câteva ore în SUA sunt istorice din mai multe motive.

    Primul ar fi că datorită noilor reglementări au votat deja, prin poștă sau chiar prezență fizică, înaintea zilei alegerilor (Election Day) aproape 100 de milioane de americani, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari ca prezența să depășească pe cea din 1908, atunci când s-au prezentat peste 65% dintre americanii cu drept de vot, o prezență neegalată de atunci.

    Interesul este cât se poate de explicabil prin miza acestor alegeri, prin ceea ce reprezintă cei doi candidați, președintele în exercițiu, Donald Trump și fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, Joe Biden.

    Analiștii din lumea întreagă, din SUA cu atât mai mult, sunt de acord că este în joc însăși democrația, republicanul Trump fiind considerat un voluntarist lipsit de empatie, gata să recurgă la toate metodele pentru a-și atinge scopurile. În ultimele sale declarații, cheamă susținătorii la boicotarea numărătorii voturilor dacă această numărătoare nu îi convine, Casa Albă este înconjurată de un zid neescaladabil, iar mulți comercianți din marile orașe își protejează vitrinele cu plăci de lemn presat, așa cum se vede și în fotografie, având în vedere demonstrațiile care ar putea izbucni în funcție de rezultatul pe care aici îl vom cunoaște cel mai repede mâine dimineața.

    123361151 390211445357034 7824589981765311586 n

    Campania lui Donald Trump uzează în continuare de sloganul deja celebru „Make America Great Again” (Să facem America din nou mare), în timp ce oponentul său, democratul Biden susține că miza este sufletul națiunii americane, salvarea acestui suflet care înseamnă înainte de toate libertate și democrație, nicidecum voluntarism și arbitrariu.

    Indiferent ce susțin cei doi, SUA este acum o țară ruptă în două în care cele două tabere se opun și sunt gata de luptă într-un mod oarecum familiar europeanului, dar, cel puțin până acum, total străin spiritului american. Dintr-un chestionar realizat de specialiști în domeniu reiese că doi din trei americani resimt aceste alegeri ca un factor de stres intens, miza pusă în joc, condițiile în care se desfășoară – inclusiv pandemia care complică și mai mult lucrurile – marcând puternic ce și cum simt sau gândesc în aceste zile.

    Stresul provine și din caracterul mai aparte al alegerilor prezidențiale americane. Nu este vorba de fapt de un vot direct, ci de alegerea electorilor din fiecare stat, electori care formând Colegiul electorilor vor alege președintele de fapt în 14 Decembrie. Ceea ce înseamnă că votul popular nu este decisiv – acum 4 ani Hillary Clinton a obținut cu 3 milioane de voturi mai multe decât Trump -, electorii desemnați în fiecare stat având libertatea să voteze cum cred ei de cuviință, nemaivorbind de faptul că numărul electorilor pe state nu este proporțional cu numărul locuitorilor, astfel un elector din California, reprezintă de trei ori mai mulți votanți decât unul din Iowa, de exemplu, de unde și diferența dintre votul popular și cel al electorilor.  O diferență de voturi foarte mare însă în mai multe state, mai ales în cele opt state „balansoar” (swing-states) poate fi decisivă, Colegiul Electorilor doar oficializând astfel votul popular.

    Aceste state sunt: Florida, North Carolina, Pennsylvania, Arizona, Michigan, Wisconsin, Ohio și Iowa și într-o oarecare măsură Texas, o țară în țară tradițional republicană, dar care mai nou a alunecat spre democrați.

    48361673 341712599959995 3215231256727912448 n

    Sondajele indică victoria relativ lejeră, la 7-8 procente, a lui Biden – din 260 doar 6 mizează pe Trump – însă nimic nu este sigur, sondajele, cum s-a văzut și acum patru ani, se mai înșală, iar Donald Trump este imprevizibil, un adevărat dinam uman, așa cum l-a caracterizat britanicul Nigel Farage, un fervent susținător al președintelui în exercițiu.

    Impactul SUA în politica mondială, importanța pentru noi toți a ceea ce se întâmplă în „State”, nu mai trebuie subliniat.

    Rămâne de văzut dacă sondajele se confirmă sau dacă Donald Trump va continua să facă SUA în continuare mare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.