Donald Trump a câștigat președinția SUA. Este al doilea președinte american care revine după o întrerupere de patru ani
Trecând pragul de 270 electori, Donald Trump a câștigat alegerile din SUA și va deveni din nou președinte, după o victorie categorică.
Sursa: biziday.ro
Se profilează un rezultat mult mai bun pentru republicani decât era anticipat – cel mai probabil, noul președinte va controla și Congresul, ceea ce înseamnă că va avea mână liberă pentru aproape orice decizie ar urma să ia, atât în politica externă, cât și în cea internă, scrie Biziday.
Cu această victorie clară deja după rezultatele parțiale, Donald Trump devine al doilea președinte american care revine la Casa Albă după o întrerupere de patru ani. Până acum, democratul ales după Războiul Civil în 1885, al 22-lea și al 24-lea președinte Grover Cleveland a fost singurul președinte care a părăsit Casa Albă și a revenit pentru un al doilea mandat patru ani mai târziu (1885-1889 și 1893-1897).
UPDATE
Harta actualizată LIVE a rezultatelor la alegerile prezindențiale în SUA, realizată de Europa Liberă România:
UPDATE
Fox News, postul TV cu o părtinire politică puternică de dreapta în SUA (care favorizează Partidul Republican) îl anunță pe Donald Trump drept al 47-lea președinte ales.
Donald Trump ține un discurs chiar acum:
În discursul său, Trump și-a declarat victoria. Kamala Harris încă nu și-a declarat înfrângerea.
Principalele declarații ale lui Donald Trump:
„Mulțumesc foarte mult. Avem mii de prieteni, acesta este un moment cum n-a mai văzut nimeni, este cea mai mare mișcare politică văzută vreodată, care va atinge un moment de mare importanță. Țara noastră are nevoie de mare ajutor, o să se vindece, o să refacem granițele. Am depășit obstacole cum n-a mai văzut nimeni niciodată. Este o victorie politică cum n-a mai văzut America.
Voi lupta pentru fiecare cetățean, zi de zi, n-o să am liniște. Va fi Epoca de Aur a Americii! Victoria ne va permite să facem America Great Again. Iubesc Carolina de Nord, Georgia, Pennsylvania…statele care mi-au permis să strâng 270 de electori. Nu este altă cale spre victorie.
Am preluat controlul Senatului – ceea ce este wow! Am câștigat cu o mega-mișcare în toate statele cheie. Numărul de victorii din Senat a fost impresionat, am preluat controlul Senatului. Nimeni nu se aștepta la asta. Vă mulțumesc! Vom păstra și controlul în Casa Reprezentanților” – scrie Biziday.
Trump l-a menționat în discursul său și pe Elon Musk, miliardarul care – potrivit The Guardian – a scufundat milioane de dolari pentru a ajuta campania fostului președinte să câștige Pennsylvania. De asemenea, de când a cumpărat platforma de socializare Twitter și a transformat-o în X, Elon Musk l-a favorizat indirect pe Trump prin schimbarea algoritmului platformei social media într-o direcție favorabilă dezinformărilor, manipulărilor politice și teoriilor conspirației.
„Este un personaj. Este un tip special, este un super geniu”, a spus Trump despre Musk. „Trebuie să ne protejăm geniile. Nu avem atât de multe dintre ele. Trebuie să ne protejăm super-geniile”.
UPDATE
Proiecția The New York Times pentru șansele de câștig: „Foarte probabil Trump”
La ora 1:12 a.m. E.T. (ora 8:12 după ora României), proiecția The New York Times arată un câștig clar pentru Trump.
Marja candidatului principal în voturile numărate până acum îl indică câștigător pe Donald Trump, arată The New York Times. Harta este bazată pe rezultatele parțiale și apelurile de cursă furnizate de agenția de presă Associated Press:
UPDATE
Donald Trump are cea mai mare șansă de câștig și conform proiecțiilor The Washington Post, NBC News, ABC News, CNN și The Guardian.
UPDATE
Donald Trump a câștigat în statul Georgia, relatează Associated Press, unde pierduse în fața lui Joe Biden în urmă cu patru ani.
Aparent, nu va fi nicio declarație a Kamalei Harris până după amiază (în SUA este acum miezul nopții) dar este așteptată o declarație a lui Donald Trump, în care este posibil să-și revendice victoria, așa cum a făcut și în 2020. Comentatorii americani spun acum că, pentru democrați și Kamala Harris, lucrurile nu arată bine, scrie Biziday și The Guardian.
Republicanii au deja mai mult de jumătate din locurile din Senat, ceea ce înseamnă că vor avea majoritatea. Acest lucru este important pentru viitorul președinte, Senatul având votul decisiv în chestiuni de politică externă. În Camera Reprezentaților numărătoare încă este departe de un rezultat clar, notează Biziday.
UPDATE
Trump, favorit la casele de pariuri
Majoritatea caselor de pariuri îl dau favorit pe fostul președinte Donald Trump pentru a obține un al doilea mandat prezidențial, deși modelele de predicție bazate pe sondaje indică faptul că cei doi candidați sunt aproape la egalitate, relatează publicația economică Forbes, citat de HotNews.
Favoritul caselor de pariuri a pierdut alegerile prezidențiale doar de două ori. Ultima dată, când favorita a fost Hillary Clinton, în 2016, dar a câștigat Donald Trump. A fost singura cursă din ultimele 11 alegeri prezidențiale în care favoritul caselor de pariuri nu s-a impus în final, potrivit Newsweek.
De altfel, de când se oferă cote pentru candidații în alegerile prezidențiale, casele de pariuri au mai indicat greșit favoritul doar în 1976, când Jimmy Carter l-a învins pe președintele în funcție Gerald Ford.
UPDATE
Cozi lungi și câteva incidente: o amenințare falsă cu bombă și probleme cu software-ul
Americanii ies în număr mare la vot. Sunt cozi la secțiile de votare mai ales pe Coasta de Est. Donald Trump s-a dus la urne în Palm Beach, Florida, alături de soția sa, Melania Trump, și le-a spus reporterilor că este „foarte onorat” să afle că rândurile sunt lungi. „Aceasta este cea mai bună campanie pe care am făcut-o”, a spus el, scrie The Guardian.
Adversara lui, Kamala Harris, și-a exprimat votul prin corespondență în California.
După deschiderea scrutinului, au fost raportate câteva incidente sporadice. Două secții de votare din Fulton, Georgia, au fost evacuate pentru scurt timp din cauza unor amenințări false cu bombă. Consiliul Electoral al Comitatului Cambria a cerut unei instanțe din Pennsylvania să-și prelungească cu două ore programul de vot, din cauza unei defecțiuni a software-ului. Tot în Pennsylvania, mai multe secții din Bedford au întâmpinat probleme cu aparatele de numărare a voturilor, dar oamenii au putut să voteze. De asemenea, în Champaign, Illinois, autoritățile au transmis că întâmpină „dificultăți tehnice în procesarea alegătorilor” și că urmăresc să prelungească orele de vot, potrivit Biziday.
UPDATE
Când se închid urnele?
Primele urne se vor închide, conform orei României, miercuri la ora 01:00, în județele estice din statele Indiana și Kentucky.
La ora 02:00 (ora României), urnele de vot se vor închide în Georgia, Carolina de Sud, Vermont, Virginia, anumite părți din Florida și în restul Indianei și Kentucky.
Treizeci de minute mai târziu, la 02:30 (ora României), se închid urnele din Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest.
La ora 03:00, urnele se vor închide în Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Districtul Columbia, Mississippi, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Missouri, părți din Michigan, Nord Dakota, Dakota de Sud și Texas și toată Florida.
Până la ora 04:00 (ora României), urnele se vor închide în Arkansas, precum și în Arizona, Colorado, Iowa, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Wisconsin, Wyoming, întregul Texas, Michigan, Dakota de Sud și Dakota de Nord.
Miercuri, la ora 05:00 (ora României), se vor închide urnele din Montana, Nevada și Utah. La ora 06:00 (ora României), se vor închide urnele din California, precum și din Idaho, Oregon și Washington.
Dimineața la ora 7:00 (după ora României), se vor închide și urnele din Hawaii, iar în cele din urmă, la 08:00 (ora României), urnele se vor închide și în Alaska, potrivit The Guardian.
UPDATE
Avans pentru Trump în câteva state
La ultima actualizare, de la ora 10:31 (ora României) datele indicau un avans mic pentru Trump în Nevada, Georgia, Carolina de Nord și Arizona, cu un avans la fel de mic pentru Harris în Wisconsin și Michigan. Cei doi se află la egalitate în Pennsylvania, notează BBC, citat de Știrile ProTV.
În New Hampshire s-a anunțat primul rezultat
Sursa: NBC News
În timp ce Donald Trump își încheie discursul de la ultimul miting, a fost anunțat și primul rezultat al zilei alegerilor. Este, de fapt, o egalitate între Kamala Harris și Donald Trump, potrivit Știrile ProTV, și este vorba de un sat extrem de mic, Dixville Notch. În 2020, întreaga populație a comunității a fost de doar 4 persoane. Între timp, comunitatea a crescut în număr, dar nu cu mult. Șase persoane au votat și întregul proces de vot și de certificare a votului a durat 12 minute, potrivit The Guardian.
Primele secții de votare din SUA s-au deschis la miezul nopții în Dixville Notch, un orășel îndepărtat din New Hampshire.
Comunitatea are o tradiție a votului la miezul nopții. Rezultatul este egal: trei voturi pentru Harris și trei pentru Trump.
Donald Trump s-a folosit de mitingul din Pennsylvania pentru a da ultimele lovituri finale lui Kamala Harris.
În timpul campaniei sale prezidențiale, el a lansat în mod repetat o serie de insulte la adresa adversarei sale.
Trump o acuză pe Harris că „distruge” SUA și o numește „un vicepreședinte teribil”.
„Kamala, ești îngrozitoare la locul tău de muncă. Nu știi ce faci. Ești o persoană cu un IQ scăzut”, spune el, potrivit Sky News, citat de Știrile ProTV.
Apoi, Trump a făcut referire la perioada în care a fost gazda emisiunii „The Apprentice”, spunând: „Kamala, ești concediată! Pleacă naibii de aici”.
Cum funcționează sistemul de vot în SUA și când se află rezultatele finale
În sistemul american, cetățenii nu votează direct pentru liderul lor. În schimb, buletinele lor de vot aleg cei 538 de membri ai unui grup numit Colegiul Electoral, care alege apoi președintele și vicepreședintele, informează agenția de presă AFP.
Fiecare stat își votează colegiul electoral pentru candidatul care a câștigat votul popular. Statele mai mari, cu mai mulți reprezentanți în Congresul SUA, primesc o parte mai mare din cele 538 de voturi oferite de Colegiul Electoral.
Vicepreședintele democrat Kamala Harris și rivalul ei republican Donald Trump se vor lupta pentru a ajunge la cele 270 de voturi extrem de importante, care îi împing la jumătatea drumului și le garantează cheile Biroului Oval.
Aproximativ 81 de milioane de persoane au votat înainte de marți, peste jumătate din totalul voturilor exprimate în 2020.
Cât durează numărătoarea?
Primele sondaje se închid la ora 18:00, ora de Est (2300 GMT), dar când cursa este strânsă, ar putea dura câteva zile până când un învingător este proiectat.
În 2020, presa americană l-a declarat câștigător pe candidatul democrat Joe Biden sâmbătă, 7 noiembrie, deși sondajele s-au închis marți înainte.
După ce voturile sunt exprimate, oficialii electorali locali, care pot fi numiți sau aleși, le procesează și le numără. Metodele de numărare variază de la o locație la alta.
Multe state au schimbat legile electorale pentru a permite ca voturile prin corespondență sau în străinătate să fie pregătite pentru numărare înainte de ziua alegerilor, deși Pennsylvania și Wisconsin nu au făcut modificări similare.
Ambele sunt câmpuri de luptă care s-ar putea îndrepta către oricare dintre părți. Având în vedere că buletinele de vot prin corespondență nu au voie să fie procesate până pe 5 noiembrie, acest lucru ar putea încetini numărarea.
În special numărătoarea strânsă a voturilor poate declanșa și renumărări.
Cine certifică voturile?
În loc să aștepte ca câștigătorii să fie declarați de autoritățile locale, instituțiile de știri din SUA anunță rezultatele preliminare pe baza a ceea ce se observă la vot.
Dar acest proces nu este oficial și rezultatele trebuie certificate la nivel de stat, cu fiecare buletin de vot contabilizat.
Termenul limită pentru ca statele să își certifice rezultatele este 11 decembrie, iar alegătorii desemnați din fiecare stat și-au exprimat apoi voturile pentru candidatul care a câștigat la votul lor popular.
Până pe 25 decembrie, certificatele electorale ale fiecărui stat trebuie să fie primite de președintele Senatului, care în momentul de față este vicepreședintele – candidata Kamala Harris.
Pe 6 ianuarie, Congresul numără și confirmă rezultatele, înainte ca noul președinte să fie inaugurat pe 20 ianuarie.
Ce poate cauza întârzieri?
Certificarea este o formalitate, dar experții avertizează că există riscuri tot mai mari de obstacole.
Cel puțin 22 de oficiali electorali au votat în 2022 pentru a amâna certificarea în statele de luptă, au remarcat experții Brookings într-un comentariu luna trecută.
Aceasta a fost o creștere de aproape 30% față de 2020.
Cel puțin 35 de oficiali electorali „au refuzat să certifice rezultatele alegerilor și ar putea fi în măsură să o facă din nou”, potrivit Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW).
Obstrucția reușită ar putea afecta termenele limită de certificare de stat și federale, a avertizat grupul de campanie.
Procesul de certificare a fost analizat și a fost deosebit de politizat de când Trump a refuzat să admită alegerile din 2020, notează AFP.
Comentariile portalului
Bună întrebarea finală...
Pe deasupra este si mincinos,cand spune ca nu a auzit,dar e prima oara.Deci a auzit. Dinamovistul din el nu se dezminte.A fost un jucator bun de (...)
Păi rezultatul alegerilor parlamentare convine alianței usl2.0, deci nu vor fi anulate.