miercuri, 16 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Adevăratele salarii ale primarilor Bibarț, Birta și Fritz, proiectele europene pentru care iau bani şi Oradea- mereu altfel

    de Adriana Barbu | 27 septembrie 2024, 8:30 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    6

    Nu am uitat de salariile primarilor Bibarț, Birta și Fritz, nu pentru că ne-am setat să revenim la ele iar și iar, ci pentru că ne-a solicitat Primăria Arad. Instituția ne-a trimis, a doua și mai apoi a treia zi după publicarea materialului nostru – Veniturile primarilor. Primarul Aradului conduce în topul salariilor. Călin Bibarț încasează mai mulți bani decât edilul Timișoarei și cel al Oradiei – două drepturi la replică.

    Primul drept la replică l-am introdus în materialul de mai sus, imediat, dar în cazul celui de al doilea am ales să facem o minimă documentare, în condițiile în care în el se susținea că doar edilul de Arad e cinstit până la capăt în declarații. Riscam altfel să publicăm un drept la replică care ar fi putut atrage alte două drepturi la replică.

    Ce am descoperit e că nu-i foarte uşor să vezi din prima și să fii sigur că ce ai văzut sunt adevăratele salarii încasate de edili de la instituțiile pe care le conduc, pentru că legea, ca de obicei, lasă loc de interpretări, pentru că se fac și greșeli și pentru că uniformizarea impusă de actele normative scoate mai încet, dar scoate în evidență excepțiile.

    Salariile primarilor, îmbogățite cu procente din proiecte. Dar câte proiecte?

    Din cele declarate de reprezentanții primăriilor Arad, Oradea și Timișoara, sunt diferențe mari între numărul de proiecte europene nerambursabile pentru care veniturile salariale ale celor trei edili ar trebui să crească similar.

    Primăria Oradea susține că derulează 70 de proiecte pe fonduri europene care intră în calculul indemnizației edilului, Primăria Arad ne-a trimis spre pagina instituției, de unde rezultă că instituția gestionează 29 de proiecte europene, în timp ce Primăria Timișoara ne-a răspuns că, în anul 2023, ultimul an la care face referire materialul nostru inițial, instituția a derulat 19 proiecte pe fonduri europene nerambursabile.

    Aici, însă, se spune, nu intră în calcul proiectele moştenite de la administraţia trecută.

    Un lucru e, însă, sigur: proiectele de mai sus au adus mai mulți bani în buzunarul celor trei primari şi aici e punctul sensibil care l-a făcut pe primarul Aradului, spune dreptul la replică, să iasă mai bine la salarii decât toţi ceilalţi. Mai exact, transparenţa sa în declaraţii şi numărul proiectelor europene.

    Dacă în dreptul la replică al Primăriei Arad sunt arătaţi cu degetul primarii de Oradea şi Timişoara, în răspunsul primit de la Primăria Oradea ni se spune, cu mândrie, că edilul Florin Birta a primit mai puţini bani pe fonduri europene decât îi permite legea. Cu toate că, așa cum am spus, potrivit datelor primite de la reprezentanţii primăriilor, în Oradea sunt gestionate cele mai multe proiecte.

    Primarul din Timişoara a preferat să răspundă pe scurt doar cu privire la proiectele sale şi să corecteze o eroare materială din declaraţia de avere.

    În declarațiile de avere completate de edili în anul 2024, pentru anul 2023, chiar și în cea rectificată de edilul din Timișoara, ca urmare a erorii consemnate exact la acest capitol, tot primarul Aradului câștigă cei mai mulți bani de la primărie: 213.363 de lei, venit anual încasat sub formă de salariu. E urmat de primarul Dominic Fritz, cu 203.910 lei indemnizația anuală și doar mai apoi de edilul de Oradea, Florin Birta, cu 190.853 de lei trecuți în declarația de avere drept venit anual încasat sub formă de salariu.

    salarii Calin Bibart

    Dreptul la replică cu ţintă pe ceilalţi doi primari

    De unde a pornit tot acest nou calcul salarial? De la ce spune, pentru edilul Călin Bibarţ, Primăria Arad, prin intermediul dreptului la replică cu numărul 2.

    „În anul fiscal 2023, toți cei trei edili, Bibarț, Birta și Fritz au avut aceeași indemnizație stabilită prin Legea 153/2017. Diferența de valori publicată de către dumneavoastră constă în faptul că fiecare primar beneficiază de un procent suplimentar generat de către numărul de proiecte europene nerambursabile accesate de către primăria pe care o conduce. Primarii au beneficiat de un supliment din proiecte europene, procent stabilit tot prin Legea 153/2017, art.16, de unde rezultă diferențele pe care le semnalați în articol.

    Acestea survin datorită faptului că în timp ce primarul Bibarț și-a trecut transparent procentul, stabilit prin lege, în documentele oficiale, primarul Birta a menționat doar salariul de bază (care este identic cu al celor doi), pe când procentul suplimentar generat din proiecte pe fonduri europene l-a trecut ca mențiune în subsolul listei funcțiilor aparatului de specialitate al Primăriei Oradea.

    Suplimentar, situația este identică și în ceea ce privește perioada ianuarie 2024-martie 2024 cu mențiunea că Bibarț și-a trecut transparent venitul lunar plus procentul suplimentar din proiecte europene, pe când primarul Birta a declarat doar venitul brut, procentul fiind trecut la subsolul documentului, în timp ce pe site-ul Primăriei Timișoara nu sunt încărcate documente aferente anului în curs”, se arată în dreptul la replică trimis de Primăria Arad.

    salarii Florin Birta

    Replica Primăriei Oradea și procentul sub limita legii cu care se mândrește

    Ne-am adresat primăriilor Oradea şi Timişoara pentru a afla cum stă treaba cu salariile edililor și cât de transparenți sunt aceștia când vine vorba de banii încasați de la instituții sub formă de salariu, dar și sub formă de procente din proiectele europene derulate de primăriile pe care le conduc.

    „Ca urmare a celor solicitate de către dumneavoastră vizavi de transparența veniturilor salariale realizate de către primarul municipiului Oradea, vă transmitem următoarele:

    Venitul anul încasat în anul 2023 de către domnul primar Florin BIRTA, în cuantum de 190.853 lei, cuprinzând indemnizația lunară aferentă funcției de primar, stabilită în conformitate cu Legea nr.153/2017 actualizată, precum și majorarea acordată pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, conform art.16, alin. (2) din Legea 153/2017, asupra căruia au fost aplicate cotele de contribuții și impozitul aferent, conform Codului fiscal, se regăsește în declarația de avere a primarului, sub forma venitului net încasat. https://oradea.ro/primaria-oradea/transparenta/declaratii-de-avere/birta-florin-alin-3/ (declarație de avere și venituri amintite în materialul inițial -n.r.).

    De asemenea, venitul brut poate fi consultat și în capitolul Transparența veniturilor salariale, postat în secțiunea: https://oradea.ro/primaria-oradea/informatii-financiare/transparenta-veniturilor-salariale/”, se arată în răspunsul venit de la Primăria Oradea.

    În linkul oferit de instituție, se regăsesc veniturile lunare ale angajaţilor primăriei şi de aici aflăm că primarul Oradiei are un venit brut, o indemnizaţie lunară brută de 20.700 lei. În declaraţiile de avere, însă, conform legii și a ghidului de completare al acestora, cei vizați sunt obligați să-și treacă veniturile nete.

    Pe scurt, potrivit Primăriei Oradea, edilul Florin Birta și-a trecut în declarația de avere atât indemnizația lunară aferentă funcției de primar, cât și procentul din proiectele pe fonduri europene pe care le-a încasat odată cu salariul.

    Tot în răspunsul Primăriei Oradea se arată, în plus, însă, că „Deși, potrivit legii, indemnizațiile primarilor și a viceprimarilor se majorează cu până la 50%, având în vedere implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, în cazul primarului municipiului Oradea acest procent se situează la doar 40%, printr-o decizie asumată la nivelul Primăriei Oradea„.

    Primăria Oradea vine cu concluzii pe diferențele salariale

    Concluzia Primăriei Oradea e una elegantă: „Astfel, diferențele de salarizare față de veniturile altor primari de municipii reședință de județ pot fi interpretate și prin procentul constant mai mic decât cel prevăzut de lege pe care îl încasează edilul-șef al Oradiei pentru contribuțiile sale la implementarea proiectelor cu fonduri nerambursabile în municipiul Oradea„.

    În lista funcțiilor aparatului de specialitate al Primăriei Oradea, la care face referire dreptul la replică al Primăriei Arad, instituţia omoloagă din judeţul vecin precizează, dincolo de veniturile brute ale salariaţilor, faptul că, în baza art. 33 din Legea nr. 153/2017 privind transparenţa veniturilor salariale, tabelul care cuprinde lista funcţiilor din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului Municipiului Oradea, include și salariul de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară și tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora.

    Tot aici se precizează faptul că „personalul nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

    Aceasta majorare se aplică proportional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect, astfel în cadrul instituției au fost acordate majorări cuprinse între 10-50%”.

    Important în ecuația acestui material e următoarea precizare făcută în dreptul listei funcțiilor: “Indemnizatia lunară a primarului și indemnizaţiile lunare ale viceprimarilor au fost majorate cu 40% având în vedere implementarea proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile”.

    Potrivit unui răspuns ulterior, Primăria Oradea ne-a indicat faptul că, în 2023 și 2024, Primăria avea/are în derulare 70 de proiecte pe fonduri europene nerambursabile.

    salarii Dominic Fritz

    Cum stă treaba la Timișoara cu veniturile salariale și proiectele

    După o greşeală de completare şi după o rectificare, făcută cum cere legea, la Timişoara salariul edilul Dominic Fritz tot nu l-a depășit pe cel al primarului Bibarţ. În declaraţia rectificată apare ca venit obținut de edilul de Timișoara în 2023 suma de 203.910 de lei, edilul de Arad depășindu-l pe mai departe la venituri cu aproape 10.000.

    În ceea ce privește proiectele pe fonduri europene nerambursabile gestionate aici, răspunsul primit ne sune faptul că „Primăria Timișoara implementează 19 proiecte cu finanțare europeană prin Programul Regional Vest 2021 – 2027 și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (cifra nu include proiectele cu finanțare pe ciclul anterior care sunt nefinalizate și care au fost fazate până la 31.12.2024).”
    Nimic în plus pe subiect din partea primăriei de aici.

    Cu 29 de proiecte la Arad și cu salariul tot în top?

    Potrivit linkului remis de Primăria Arad, instituţia gestionează acum 29 de proiecte europene, 19 pe PNRR, 4 pe Programul Regional Vest, 4 pe POR, un proiect pe Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) şi unul pe „Alte programe europene”.

    În continuare, clasamentul veniturilor nete încasate de cei trei primari în anul 2023, aşa cum sunt trecute ele în declaraţiile de avere completate în 2024, care includ după cum susțin primăriile arătate cu degetul și procentul de creștere din fonduri europene, îl plasează pe edilul de Arad în frunte.

    Clasamentul arată astfel:

    1. Călin Bibarţ, cu un venit anual de la Primăria Arad de 213.363 RON
    2. Dominic Fritz, cu un venit anual încasat de la Primăria Timișoara de 203.910 RON
    3. Florin Birta, cu un venit anual încasat de la Primăria Oradea de 190.853 RON

    În clasamentul proiectelor europene gestionate de primăriile pe care cei trei edili le conduc, topul este condus de:

    1. Primăria Oradea, cu 70 de proiecte europene
    2. Primăria Arad, cu 29 de proiecte europene
    3. Primăria Timișoara, cu 19 proiecte europene.

    Cu mențiunea că Primăria Timișoara nu a trecut aici proiectele cu finanțare pe ciclul anterior care sunt nefinalizate, pe când, cu siguranță, celelalte două instituţii le-au inclus şi pe acestea.

    adevaratele salarii ale primarilor

    Ce spune legea despre procente şi bani europeni

    Mai precizăm că în HG 234/2023 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru persoanele prevăzute la art. 16 alin. (1) și (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (…) la articolul 6 precizează că:

    (1) Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență se majorează cu până la 50% în funcție de numărul, tipul și valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar, conform anexei care face parte din prezentul regulament-cadru.

    (2) La stabilirea valorii cumulate a proiectelor pentru care se acordă majorare salarială se va lua în considerare valoarea proiectelor aprobate prin contracte/ordine/decizii de finanțare, după caz, sau, dacă este exprimată în euro, utilizând cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României din ziua intrării în vigoare a acestora.

    (3) Procentul de majorare salarială prevăzut la alin. (1), rezultat în urma aplicării prevederilor anexei la prezentul regulamentul-cadru se reduce cu 50% în situația în care un procent de peste 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect
    capacitatea administrativă a beneficiarului.

    Tot în ordin este inclus și un tabel cu numărul de proiecte, valoarea lor, precum și procentele cu care poate crește indemnizația primarilor de municipii și orașe/președințiilor de consilii județene, toți cei trei primari – Călin Bibarț, Florin Birta și Dominic Fritz – încadrându-se în limita maximă a celor 50% procent de majorare a indemnizațiilor.

    La capitolul proiecte însă, primarul de Oradea se poate lăuda și cu cele mai multe, cu mult peste celelalte primării, și cu populara măsură luată de primăria de aici: a încasării unui procent mai mic decât permite legea.

    Citeşte şi: 

    UPDATE. Veniturile primarilor. Primarul Aradului conduce în topul salariilor. Călin Bibarț încasează mai mulți bani decât edilul Timișoarei și cel al Oradiei

    Banii primarilor. Cum s-au schimbat averile edililor din Arad, Oradea şi Timişoara după patru ani în fruntea municipiilor?

    Cu ce arme au purtat primarii războaiele cu o lună înainte de alegeri? Bibarț cu rondurile de zi, Birta tot cu investițiile, Fritz cu buldozerele 

    Martie cu primarii: de la investițiile de milioane a lui Birta, la luptele și planurile lui Fritz și până la speranţele în vreme bună şi în Dumnezeu ale edilului Bibarț 

    De la cer la pământ, cu primarii Vestului, în februarie. Investiții, campanii electorale, o „zamă” și puțin shopping cu primarii Bibarț, Birta și Fritz

    Aşa au început primarii din Vest anul electoral 2024: Bibarț cu credință, Birta cu investiții, Fritz cu de toate

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Replica Primarului din Oradea nici nu putea fi altfel decât elegantă. Nu are nevoie de declarații-șoc, și nici să împroaște în adversari.
      Pur și simplu pentru că FAPTELE VORBESC DE LA SINE. Oradea e aproape; sunt mulți arădeni care au văzut ce distanță a luat Oradea în ultimii 15 ani, deși la momentul respectiv era sub Arad. Mai rămâne un punct în suspans; neoprotestanții lor sunt mai deștepți decât ai noștri? Sunt mai mulți și se pare că au fost si mai insiprați la urne.

      +10 voturi
      +1
      -1
    2. Este de ajuns să faci o plimbare la pas în zonele circulate ale acestor orașe și să constați că fudulia lui Bibart are zero acoperire în realitate, atât cea verbală cât și cea salarială.
      Oradea crește într-un an cât alții(Arad) în zece iar Timișoara s-a dezmorțit proiectele mari se derulează unul după altul nu le mai enumăr sunt în presă.
      Nu mai pomenesc de Cluj Napoca…nici măcar de Sibiu sau Brașov.
      Aradul a rămas în urmă la prea multe capitole și nu își asumă nimeni acest fapt.

      +22 voturi
      +1
      -1
    3. ??? este vorba de proiectele implementate de catre autoritatea publica. Aceasta implementare se poate face din 2 calitati: cea de lider de proiect si de partener.
      Daca se aduna si sumele din proiectele la care autoritatea este partenera – nu este corect fiindca participarea respectivei institutii poate fi una periferica de 10%.
      Daca se aduna doar sumele in care primaria este solicitant/lider de proiect se pune intrebarea: cu sau fara partener si cat revine partenerului? daca partenerul are o participare de 50% inseamna ca primarului i se majoreaza chir si pentru aportul partenerilor – ceea ce nu este corect.
      In altă ordine de idei se cauta o identificare a scopului legii, care este, in cazul de fata, de oferi stimulente pentru primari de a accesa si implementa proiecte cu finantari nerambursabile externe. Il logica asta legea este decrepita fiindca face ca primarii sa refuze implicarea in proiectele la care finantarile sunt atrase de alte organizatii si care astfel se vad nevoite sa renunte la oportunitatile oferite de finantarile existente. Este cazul de la Arad in care PMA refuza sa se implice in proiecte initiate de alte organizatii spre paguba aradenilor, a organizatiilor si a beneficiarilor lor. PROSTIE vicleana dar mai ales proasta. Ideea este ca PMA nu urmareste cresterea bunastarii urbei ci pe cea a primarului sau a altor paraziti din administratie.
      Nici nu mai vorbim de finantarile de la CMC si CJA care se dau pe ochi frumosi sub imbecila si bovina privire a ”luptatorilor pentru justiei si adevar” din politie si parchete de catre albii imaculati din PNL, gen Bulbuc, cel cu ochii ca faianta.
      Nu discutam nici despre dubioasele finantari ale deputatului decolorat din portocaliu in galben, care benficiaza de beneficii ca sa fie bine, sa nu fie rau si care are promisa pozitia de senator – daca isi dau si prostii/slugile/idiotii utili/amaratii captivi din administratie/alti suferinzi de sindromul Stockholm, concursul la alegeri.

      +10 voturi
      +1
      -1
    4. La Oradea „creșterea calității vieții într-o comunitate” – cine are conducere gospodară se vede…
      Bihorul – Oradea are pe Bolojan, Aradul are Bolovani cu proiecte din „antimaterie”
      Să scrii proiecte care nu au nicio șansă să fie implementate, dar tu să iei bani, bani mulți, e foarte ușor. Să le și realizezi e foarte greu.
      „Un model de urmat local” – Bibarț investește în proiectele bănoase în derulare si are alte 100 pe hârtie, proiect unic pentru Arad cu titlul de „Proiect cu riscul ridicat de NEREALIZARE!!”
      Hoțiile pardon „proiectele” trebuie acoperite cu un strat gros de propagandă deșănțată,…

      Bibarț atrage fonduri, Bibarț învesteste în școli(doar nu se vede??), Bibarț va face oameni(pe Cristina) , , Bibarț mișcă Aradul??… – „Cinstea” lăudată cu grandoare.
      Diverse proiecte internaționale pe teme ca un cerc olimpic de astronomie, mama ei de propaganda pt prosti. Când se plătesc studii pentru lucrări cosmetice cu utilitate redusă e cel puțin risipa și dispreț față de banul public, adică munca cetățenilor.
      Proiectele făcute prost sunt greu de refacut, din cauza birocrației, pe de o parte, proiecte nerealiste, făcute de niște escroci care au luat bani pe ele si aprobate de niște tâmpiți
      și a lipsei capacității resursei umane – funcționarii publici „rumegătoare” în marea lor majoritate sunt proști și leneși de put, în loc să găsească soluții să lucreze „cu materialul clientului” sau să aibă ouă ca Birta.
      Că doar nu degeaba ești bugetar și ai ceva contra cetățenilor plătitori de taxe, la voi contează doar salariul și banca ta că restul e floare la ureche, timpul trece leafa merge.

      Bibarț nu-i ăla care-o pupa în dos pe Nuți și dormea cu poza ei sub perină? Majoritatea-l pupau pe Băsescu, dar din interes au schimbat dosul.

      +6 voturi
      +1
      -1
    5. @Raduq…da…Timișoara s-a dezmorțit bine de tot. Fac naveta de 2-3 ori pe săptămână, uneori merg la diverse evenimente în weekend și mai chibitam cu colegii de la serviciu. Chiar și cei care nu au votat cu Fritz/USR recunosc că lucrurile se mișcă diferit, în bine. În ultimii ani am văzut 3 proiecte de reabilitare completa a unor bulevarde importante, plus în lucru sau în diverse stadii (proiectare, licitații pentru execuție, exproprieri): pasaj subteran pe sub 10 linii CF, pod peste Bega, stadion nou, spital municipal nou cu Banca Mondială, spital nou de transplant pulmonar, investiții la greu in sistemul de învățământ (creșe, grădinițe, școli), în transportul public (tramvaie, autobuze, troleibuze), în sistemul de termoficare (chiar săptămâna asta au semnat un memorandum cu OMV pentru folosirea apelor geotermale ca să producă energie). Plus proiectele de reabilitare a Pieței Victoria (concurs internațional de arhitectură), zona Traian, zona Sinaia-Iosefin.
      Mai au mult de lucru în oraș, dar lucrurile se mișcă și într-un orizont de 5-7 ani vor fi foarte vizibile!

      +14 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.