Enola Day: Cireașa de pe mort





În maghiară e spumă, nu cireașă. Asta pentru cei care îl țin în spate pe Andrei, adevărați gastronomi culturali ai Aradului. Îi numesc așa pe cei care ne papă banii – Aradul nu e în prea multe primul dar la impozite și plata lor conduce detașat plutonul – reușind un singur lucru în numele nostru: să ne facă de râs.
Pățania lui Andrei cu șuhaida este cireașa. De pe tort, însă în cazul nostru e mai nimerit să spunem de pe mort. Iar mortul este proiectul pe care îl girează Andrei Ando: candidatura orașului la titlul de capitală culturală europeană.
Dar, așa cum am spus-o nu de mult (link), vinovatul nu este Andrei ci aceia care l-au pus acolo, stau în spatele său și îl girează din umbră în continuare. Problema lor este mare de tot iar soluția nu poate fi decât dramatică: trebuie să-l schimbe pe Andrei, să găsească o personalitate culturală autentică și dinamică care să gireze pe bune proiectul.
Altfel una din două: sau își exhibă incompetența lor în materie de cultură sau, și mai nasol, recunosc implicit caracterul de camuflaj al proiectului, mai pe românește că este o diversiune manipulativă pentru cei mai puțini pătrunzători, ei, inițiatorii, făcând tot posibilul ca proiectul să eșueze.
Pentru că, e greu să ocolești ideea, până acum toate acțiunile lor, întrupate în Andrei Ando, au vizat acest rezultat. Amatorismul este evident, proiectul respiră provincialism și lipsă de idei prin toți porii. Site-ul proiectului – așa cum am văzut (link) – este o bătaie de joc, o rușine în fond. Aradul este doldora de tineri talentați atât în grafică cât și în IT, nu se poate explica decât prin rea-voință și/sau deturnare de fonduri forma jalnică a paginii despre care vorbim.
Să trecem peste faptul că vorbește doar într-o singură limbă, nu știe nici măcar engleza, de maghiară, germană, sârbă ce să mai vorbim? Din câte am auzit, ar fi vorba de ceva multiculturalism în proiect, ceva ce ar fi specific orașului, după cum au auzit ei după ureche așa. Un multiculturalism care vorbește o singură limbă este cam greu de imaginat. Dar de ce să vorbim noi despre imaginație în casa mortului?
Site-ul de fapt cuprinde câteva videouri oarecum autobiografice cu așa numitele personalități culturale ale Aradului. Sunt câteva, nimic de zis, înghesuiți într-un format de jurnalist incult, cei mai mulți însă sunt personalități culturale doar prin năzuință iar câteva între timp au decedat.
Domnul Tolan nu de mult, Miși Takacs relativ recent, țin pumnii pentru ceilalți, urându-le de aici sănătate și viață lungă.
Iar dacă Tomck@t crede că Andrei a furat doar șuhaida (link), se înșeală amarnic. Fără anvergură culturală, neavând idei, nefiind nici bun în ”munca cu oamenii”, Andrei a furat tot. Inclusiv imaginea cu mâinile care țin în palmă obsesiv turnul primăriei, obsesiv fiind turnul, nu palma. Este un photoshop penibil, preluat de pe site-ul cloudburstfoundation.com.
De fapt, aruncați o ultimă privire pe pagină (link), imaginea proiectului nu este nimeni altcineva decât Andrei Ando. Este o situație psihotică cel puțin și care se exprimă cel mai bine prin sintagma atât de cunoscută lui Andrei încă de pe vremea când scria meciuri la ziar: eu centrez, eu dau cu capul, eu parez!
Iar dacă Domnul primar Falcă nu va lua măsuri nici de această dată, făcând limpede adevăratele interese din spatele proiectului, propunem pentru Andrei următoarele idei de valorificat în viitor: să încerce cu alte torturi și dulcețuri arădene: savarină, dobos, kugler, gerbaud, sucher etc. Toate au fost confecționate și gustate la Arad chiar dacă numele lor indică, fără excepție, numele cofetarului care i-a făcut prima dată în altă parte, nu la Arad.
Ar mai putea, Andrei, să realizeze niște proiecte tipic arădene: să ne suprindă cu un Barbie făcut la Arădeanca, sau cu un Rollex la Victoria (Aradora), pâine de Pecica la Vața, și cremvuști de Vața la Glogovatz. Tumulii de la Glogovatz (nimeni, nimic?…Vladimirescu, localitatea unde și-a construit jacuzzi Ioțcu) ar putea fi valorificați astfel într-un final.
Dar cel mai fain ar fi dacă ne-ar șoca prin recunoaștera că el de fapt este reîncarnarea baronului Münchausen la Arad.
Scuze, baroane!
Lajos Notaros
Comentariile portalului
Au 27 ani de muncă, respectiv 30 de ani de muncă, nu este vârsta lor
Care ,,numeroase generatii".... au 27 și 30 de ani, câte generații puteau pregăti? Dar să nu umbrim munca lor. Felicitări
Uite cum fugem tot timpul Gică Galerie. 🤣A fugit și de la Antena 3, poate pt că de dimineața l-au nervat la nervii capului niste ,,scârbe" de ziariști (...)