sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  Asociația Arad 2021 a furat ciocolata ungurilor

  de Tomck@t | 12 august 2015, 8:00 AM | Fact check | Pamflet | Recomandările editorilor

  11

  Asociația Arad – Capitală Culturală Europeană 2021 dă din nou cu mucii-n fasole… sau, mai exact, în ciocolată. Cu surle și trâmbițe s-a anunțat după grandiosul show de prezentare a conceptului de candidatură, din luna martie a acestui an, că ȘUHAIDA, despre care până mai ieri aproape că nimeni nu știa nimic, decât că e bună, este un desert cu specific arădean, inventată și rafinată în decursul anilor în orașul nostru. Potrivit maestrului cofetar Ioan Gui, fondatorul Muzeului Cofetăriei din Arad, rețeta șuhaidei a fost introdusă de către maestrul cofetar Ilie Drifin în „Rețetarul pentru produse de cofetărie și patisserie”, în 1963.

  E doar o „ini-mini-tiny” problemă: aceeași rețetă l-a făcut celebru pe cofetarul Suhajda József, care și-a deschis prima cofetărie la Szeged (Ungaria), în anul 1910…

  „Șuhaida promovează Aradul în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană”, aflăm de pe site-ul Radio Timișoara. Dar la fel de bine am putea să dăm linkuri cu site-uri arădene, vina aparținându-ne cu atât mai mult! Când Asociația a trimis incredibilul comunicat de presă în care ni s-a dat de înțeles că șuhaida e un produs mai arădean decât Andrei Ando, cine dracu’ să nu se bucure pentru o asemenea veste?! Cu toții au pus botul fără să verifice informația, inclusiv noi! Ca să vezi, până și pe Wikipedia s-a creat o pagină – varianta românească! – în care ni se arată, în nu mai mult decât două rânduri, că e din Arad, că Ilie Drifin și țac-pac… atât!

  Andó András úr… check this out:

  „Nem kell kiállítást rendezni azért, hogy a Suhajda nevet megismerje az ember. Akár a fővárosban, akár vidéki városban, akár Bécsben fordul meg az ember, a Suhajda nevet mindenki ismeri, sőt a Suhajda csemegét is. A magyaros hangzású Suhajda név már olyan fogalom külföldön, mint a gulyás, meg a pörkölt, mert az előkelő külföldi vendéglők étlapjain megtaláljuk mind a hármat. Maholnap azt hiszi már a külföldi, hogy a Suhajda csemege legelső nemzeti eledelünk.” …ups, scuze, am uitat că Ando este singurul de la Asociația menită să reprezinte Aradul în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 care cunoaște limba maghiară…

  Hai să traducem, deci, textul spicuit dintr-un articol apărut în ziarul Szegedi Új Nemzedék, în anul 1924:

  „Nu trebuie să organizezi o expoziție pentru popularizarea Șuhaidei. Fie că ești în capitală, fie într-un oraș de provincie sau în Viena, numele de « Suhajda » este cunoscut de toată lumea, precum și desertul « Suhajda ». Numele cu rezonanță maghiară este deja un termen la fel de popular în străinătate precum Gulyás sau Pörkölt, deoarece în meniul restaurantelor de elită din alte țări se regăsesc toate trei. Mâine-poimâine o să creadă străinii că desertul « Suhajda » este mâncarea noastră tradițională numărul unu.”

  Mai multe detalii (pentru cei care înțeleg limba) AICI.

  Suhajda Szeged

  Suhajda József – acest bacea Ioji despre care nu menționează nimeni absolut nimic legat de Arad

  Cariera sa a început în orașul Szeged, unde a învățat meseria de cofetar, după care și-a îmbogățit cunoștințele din domeniu lucrând în mari cofetării din Europa. Revenind la Szeged, și-a deschis prima cofetărie în anul 1910, pe strada Iskola, și aici a început să prepare și să inventeze deserturi speciale de ciocolată.

  În anul 1912, Suhajda József a fost distins cu premiul Grand Prix, la Paris, pentru invenția desertului „Suhajda”.

  În anul 1920 și-a deschis o fabrică de ciocolată la Viena, după care, în anul 1932, încă una la Budapesta, pe strada Csáki (astăzi str. Hegedűs Gyula).

  suhajda032-598x399

  Specialitățile sale au devenit rapid deserturile favorite ale maghiarilor, dar și ale celor de peste granițe, iar în anii ’30, mai multe cofetării din Ungaria și din orașele străine învecinate au început să le reproducă, în special ceea ce numim noi șuhaida.

  Cofetăria Suhajda din Budaörs (localitate situată chiar lângă Budapesta) există și în ziua de azi, aceasta fiind deschisă în anul 2013 de Szentandrási-Szabó Emese, nimeni alta decât stră-strănepoata lui Suhajda. Cofetăria și-a propus să ducă mai departe moștenirea „uitată” a familiei, reușind în scurt timp să creeze Ungariei unul dintre cele mai importante repere turistice din țară.

  Așadar, felicitări echipei profesioniste din cadrul Asociației „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021”, în special lui Andó András.

  GENIUS!

  Pentru că… mă-nțelegi… „ciocolata este a mea, nu o dau la nimenea…”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Informaţia era atât de cunoscută încât ridicolul era evident. Ar putea spune de-acum că şi mansarda s-a inventat la Arad, deşi a fost un arhitect francez care a avut această idee, pe la început de secol 19, şi pe care îl chema…: Mansarde. Jean Mansarde. Bravo pentru articol!

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Hat kum se nu reacționezi, te! Chind vezut ce prostie neghindite îngroașă dosarul cultural al mult preaslăbitului ando – ghindit la mine che o astfel de erorr nu putea de la el citire se vine ci numai de la altcineva spre exemplu de la una muiere. Hat mare boi (bay se scrie?)che io știu mai mult dar nu e venit acel moment se spun de la cine. Așa-i chind borbatul se ie după muiere (așa vorbește un amic ungur pe nume robi). Domnule cu asociația care nu te mai satură dracu de bani și mărire – n-ai avut bună sfătuitoare ( așa e când iubești când și pe cine nu trebuie). Doamna e prostuță, cu alte cuvinte incultă sadea. Nu-ți stă bine nici îndrăgostit și nici prost documentat. De ce nu ai scos din ARHIVĂ de exemplu ciocolata Vinga – chiar dacă nimeni nu-i știe rețeta? Totuși cu tenacitatea-ți cred că găseai ceva. Deci vezi că dulcegăriile nu-ți priesc. Aș avea și oarece idei dar nu ți le dau pe gratis căci de la tine am învățat ce tonică e nesimțirea.

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Fain l-ați aranjat pe andobacsi. Parcă-i din ”Take, Ianke și Cadîr”. El ar fi ultimul… caTîr. Vede că s-a săturat lumea să-l tot vadă și audă – în loc să plece-n P ace – el slăbește, frate și scrie și vorbește și merge și se ubicuizează la deznădejde – exasperant. Doară după ce pică proiectu-n (te uită cum ninge) dețembre peste planurile lui – poate că scăpăm doar cu o carte multicolor explicativă, emisiuni și invitații pt a fi învățați cum să ne iubim orașul, simplu și curat, zic – fără coroana (inutilă) unei capitale culturale europene.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Felicitări. Jurnalism autentic. Inclusiv partea cu mea culpa. De fapt, e cazul să vă amintiți prima lege a jurnalistului în fața subiectului: nu se ia nicio afirmație de bună. Dacă la o conferință de presă, zice: a început să plouă, nu ajunge să te uiți pe geam. Te duci afară să verifici dacă n-a pus pe cineva să stea deasupra ferestrei cu stropitorul…

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.