marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    5 revolte care au schimbat cursul istoriei

    de Raluca Medeleanu | 25 august 2014, 4:15 PM | Stuff

    0

    În general, orice formă de protest sau rezoltă schimbă, într-un fel sau altul, cursul istoriei, însă acest top vă prezintă 5 dintre cele care au avut cel mai mare impact. 

    1. Militarizarea poliției și moartea unui adolescent au fost cauza revoltelor din Ferguson, Missouri.

    Tear gas shot at protestors

     

    Jurații încă dezbat modul în care s-au desfășurat evenimentele din luna august a acestui an. Deși încăierările s-au domolit, protestele continuă chiar și astăzi. Ceea ce se știe este faptul că în 9 august Michael Brown, un băiat negru, în vârstă de 18 ani, neînarmat, a fost împușcat de șase ori de către polițistul Darren Wilson. Revoltele din Ferguson pun în lumina reflectoarelor problemele de natură rasială din America, care – în ciuda strădaniilor Mișcării Drepturilor Civile din 1960 – încă există.

    2. Revoltele din Los Angeles au fost cele mai mari și bine documentate din istoria Americii.

    2

    Revoltele din L.A. au izbucnit după ce patru polițiști L.A.P.D. au fost achitați de orice vină în ceea ce privește bătaia lui Rodney King, în 29 aprilie 1992. Au murit 53 de persoane, 3000 au fost rănite, iar orașul a înregistrat pierderi de 1 miliard de dolari din cauza distrugerii proprietăților private și a furturilor.

    3. Revoltele studenților ce au zguduit Franța în luna mai 1968

    3

    În timpul anilor ’60, Franța a trecut printr-o perioadă de stabilitate – s-a îmbunătățit economia, iar președintele Charles de Gaulle era un conducător popular. Însă în rândul studenților, au început să apară nemulțumiri legate de sistemul educațional universitar, pe care îl considerau învechit, și legate de dificultatea de a obține locuri de muncă după absolvire. Agitația din mai 1968, de la Paris, a începat cu o serie de studenți ce protestau împotriva capitalismului, consumerismului, a instituțiilor și valorilor tradiționale. Protestele sau răspândit și în rândul muncitorilor din fabrici, 11 milioane de muncitori intrând în grevă, timp de două săptămâni (aproximativ 22% din populația Franței de atunci). Protestatarii au fost opriți în mod violent de către poliție și armată. După incidentul respectiv, președintele de Gaulle a luat măsuri, semnând un proiect de lege, modernizând sistemul educațional.

    4. Puțin cunoscuta revoltă din 1835 care a modelat „peisajul” politic american.

    4

    În august 1835, o bandă de muncitori albi a vandalizat restaurantul administrat de Beverly Snow, un negru liber. Agitația a început atunci când Arthur Bowen, un sclav al doamnei Anna Maria Thornton, a amenințat că-și omoară stăpâna. Bowen a intrat beat în dormitorul ei, ținând în mână un topor și zbierând că vrea să fie liber. Mama lui l-a gonit din casă, însă a fost descoperit de poliție și arestat. În timpul șederii lui în pușcărie, oamenii s-au adunat afară, cerând răzbunare. În furia generală, mulțimea s-a pus să distrugă cel mai apropiat loc aparținător unui negru – restaurantul lui Beverly Snow. Au mai vandalizat pensiunea unor negrii și mai multe școli. În acea perioadă au luat naștere o serie de mișcări pro și anti-sclavie, ajungând în Congres anul următor. Cele două partide americane, Republican și Democrat de astăzi, își trag originile din incidentul respectiv.

    5. Revoltele Convenției Național Democrate care au schimbat pentru totdeauna modul în care privesc oamenii guvernul

    . 6

    În vara anului 1968, orașul Chicago a pregătit o întâlnire a membrilor Partidului Democrat al S.U.A., veniți pentru a alege următorul candidat pentru președenție. În același timp, în oraș au început să se adune protestatari din toată țara (printre care radicali și hipioți), toți având același scop: stoparea războiului din Vietnam și cererea liderilor Partidului Democrat să se rupă de trecut și să facă schimbări. Brutalitatea cu care au intervenit cei 12000 ofițeri de poliție, 5000 de membrii ai armatei și 6000 de agenți ai gărzii naționale, pentru a opri protestele pacifiste, a schimbat pentru totdeauna încrederea publicului în sistemul politic.

    Tradus de pe oddee.com

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.