194,77 km de autostradă, inaugurați în 2024. Aradul intră în bilanțul anului la infrastructură mare doar cu o centură





Record greu de crezut pentru România, aproape inexplicabil și dacă luăm în calcul calupul de alegeri cu care a venit anul 2024.
„Poate nu conștientizați… dar trăim scenariul de vis la care abia îndrăzneam să ne gândim în previziunile noastre din 5 ianuarie”, este şi una dintre frazele de început ale bilanţului pe care cei de la Pro Infrastructura l-au făcut pentru anul ce a trecut.
„Sub presiunea alegerilor, anul acesta s-au aliniat toate planetele. Ne uităm la un neverosimil record absolut: 194,77 km inaugurați în 2024 și un total de 1269,87 km de autostradă și drum expres aflați în exploatare”, anunţă cei de la Pro Infrastructura. Iar situaţia pare cu atât mai incredibilă cu cât mare parte din lucrări s-au făcut „pe caiet”, fără ca statul să le plătească: „Cei mai mulți constructori s-au mobilizat și au lucrat pe caiet de sute de milioane de euro. Banii s-au terminat în septembrie, ministrul Grindeanu făcând rost doar de vreo 115 milioane euro la rectificarea bugetară din toamnă”.
Nimic impresionant pe segmentul lipsă din autostrada Arad- Sibiu
Chiar și așa, se putea mult mai bine, potrivit celor de la Pro Infrastructura, care amintesc de pildă faptul că „pe A1 Sibiu-Pitești Secțiunile 2 (Mapa-Cengiz) și 3 (WeBuild) avem doar viaductul Boița în execuție și, în rest, atât italienii cât și turcii doar s-au pregătit cu organizarea de șantier, acces, defrișări, proiectare și birocrație. Tot pregătiri și pe A13 Boița-Făgăraș pe cele 4 loturi adjudecate de Makyol”.
La capitolul se putea mai bine intră şi sectorul lipsă de autostradă Arad-Sibiu, cei câțiva km între Margina şi Holdea, unde utilajele au apărut deja din primăvară pe şantier, dar lucrările efective se lasă așteptate.
Vestea proastă pentru noi, în 2025, când vine vorba de acest sector de autostradă (singură verigă lipsă de la Sibiu până în Portugalia) este faptul că acesta nu va fi finalizat nici în 2025. Dacă este să luăm în calcul şi faptul că firma care are contractată lucrarea aici şi-a îndreptat toată atenţie, şi probabil aşa va face şi în 2025, spre alte autostrăzi, e posibil ca porţiunea lipsă de la noi să adune noi întârzieri.
A1 Lugoj – Deva, Lot 2, Sectiunea E şi A1 Lugoj – Deva, Lot 2, Secţiunea D+E – secţiunea cu tuneluri, în lungime de 9,13 km (secţiunea E) și 4,03 km (secţiunea D), aşa cum e trecut oficial tronsonul lipsă de autostradă, este proiectat şi executat de UMB. Contractul a fost semnat în octombrie 2022, valoarea lucrării este de 1,83 miliarde de lei, dar termenul de execuţie a fost calculat la 45 de luni (11 luni proiectare și 34 de luni execuție), aşa că mai avem de aşteptat.
Citeşte şi:
În categoria se putea mai mult în 2024
Tot în categoria se putea mai mult, cei de la Pro Infrastructura au inclus şi autostrada A7, lângă Buzău, unde Nurol s-a mobilizat începând totuşi cu martie 2024 (segmentul având șanse să fie inaugurat în 2025), ultimul sector al A0, „unde Pizzarotti și Retter n-au reușit startul adevărat dar promit că din primăvară rup norma și termină la final de 2026”, şi A3 Suplacu de Barcău-Chiribiș, unde cei de la Erbașu au fost tot în pregătiri.
Recorduri la autostrăzi și drumuri expres în anul ce a trecut
Revenind la capitolul recorduri, potrivit siteului care face analize constante despre evoluţia lucrărilor pe drumurile naţionale şi autostrăzile din România, recordmanul este considerat „UMB, care a dat în trafic 77,84 kilometri pe A7 (loturile 2, 3 și 4 Buzău-Focșani), plus 19,5 km pe DEx12 Colonești-Albota, adică 97,34 km, cu 24% peste cel mai optimist scenariu gândit de noi în ianuarie. (…) Au promis 125 km în 2024, dar au ratat podul peste Buzău și implicit lotul 1 Buzău-Focșani, plus segmentul Albota-Pitești din DEx12 (drumul expres 12) și DEx6 Galați-Brăila”.
Printre minusurile de aici sunt amintite rabatul de la calitate “în special pe A7 cu vreo 25 kilometri de asfalt (uzură) așternuți pe vreme rea și terasamente care nu au stat suficient mai ales pe Buzău-Focșani, iar restul proiectelor din portofoliu au fost grav neglijate din lipsă de capacitate, inclusiv restul din A7”.
Ozaltin împreună cu Strade/Mineralport și Visio au inaugurat şi ei, în noiembrie 2024, cei 17,7 km ai DEx12 Craiova-Balș. Strabag a început seria inaugurărilor cu DEx16 lângă Oradea, pe 28 martie, la termenul promis în contract, WeBuild au inaugurat in-extremis, în 13 decembrie, aproximativ 15 din cei 30,35 ai tronsonului Pitești-Curtea de Argeș, cu 9 luni înainte de termen, Pizzarotti și Retter au inaugurat în 23 decembrie capătul sudic al A7 între Dumbrava (A3) și Mizil.
Ultimii la lucruri bune sunt trecuţi cei de la Alsim Alarko, care au dezamăgit și în 2024, pentru că “deşi trebuiau să termine încă din 2023, s-au chinuit și în acest an și au deschis abia în 15 aprilie între DN5 și DN4, iar ultima bucată, DN4-A2, tocmai în 31 iulie”.
Despre cine a terminat tronsoane de autostradă şi drumuri expres și cine e în întârziere faţă de termenele anunţate în contract puteţi citi pe Pro Infrastructura.
(Centura Arad Est, inaugurată pe 16 decembrie 2024)
Centurile inaugurate în 2024, cu Oradea în frunte
Şi când vine vorba de centuri ocolitoare, anul 2024 a fost unul impresionant. O serie de centuri au fost inaugurate în 2024, printre acestea numărându-se şi Centura Arad Est, singurul proiect mare de infrastructură finalizat în judeţul Arad.
DRDP Timişoara a fost supervizor al acestei investiții lansate de Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Antreprenorul lucrării a fost PORR Construct. Centura, în lungime de 11 km, cu un pod pese Mureș, un pasaj peste calea ferată, 5 sensuri giratorii, două intersecții în cruce, o pistă de biciclete de 7.5 km și stații pentru mijloacele de transport, a fost inaugurată pe 16 decembrie.
Centura asigură legătura între DN 69 Arad – Timişoara şi DN 7 Arad – Deva, dar şi racordarea la autostrada A1.
Au fost inaugurate, potrivit analiştilor de mai sus, centurile „Timișoara Sud, Arad Est, Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Beiuș, Aleșd și salba de mini-centuri de lângă Oradea (Oșorhei, Nojorid, Sântandrei, Sânmartin) implementate de CJ Bihor, nu de CNAIR. Biharia, Făgăraș și Zalău sunt (foarte) aproape de finalizare dar rămân pentru 2025„. Tot la inaugurate au fost trecute şi centura Mizil şi cea din Comarnic.
(Şantierul de pe drumul de legătură a DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1)
Bine în 2024 şi promisiuni de îndeplinit în 2025
Anul 2024 a fost cel mai prolific an din istoria României în materie de inaugurări de autostrăzi şi centuri. Cei de la Hotnews au făcut o listă a autostrăzilor inaugurate în 2024:
Drumul Expres DEx16 Oradea – 13 km
Autostrada A0 Sud DN5-DN4 – 13,5 km
Autostrada A0 Sud DN4-A2 – 9,90 km
Autostrada A7 Buzău – Focșani, Lotul 4 („Cocoasa Focșani”) – 10,90 km
Autostrada A7 Buzău – Focșani, Lotul 2 – 30,9 km
Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești, Lotul 4 (deschidere parțială Colonești-Albota) – 19,5 km
Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești, Lotul 1 – 17,7 km
Autostrada A0 Nord, Lotul 3 („muzeul” gata din 2023) – 7,5 km
Autostrada A1 Sibiu – Pitești, Secțiunea 5 (deschidere parțială Bascov-Merișani) – 15 km
Autostrada A7 Buzău – Focșani, Lotul 3 – 36,1 km
Autostrada A7 Ploiești – Buzău, Lotul 1 (Dumbrava/A3-Mizil) – 21 km
Alţi 190 de km de autostradă ar putea fi inauguraţi în 2025, potrivit Hotnews. Despre ce tronsoane e vorba puteţi citi AICI.
Niciunul dintre aceste tronsoane nu sunt în partea de vest a României.
O singură excepție ar putea fi drumul de legătură a DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1. La final de decembrie, stadiul lucrărilor aici era de aproape 40%. Antreprenorul lucrării este Antrepriza de Reparații și Lucrări A R L Cluj S.A.
Cei mai mulţi kilometri de autostradă au fost inauguraţi până acum în 2023 (81 km) şi 2020 (60,6 km).
Citește și:
Comentariile portalului
VA ROG PUȚIN RESPECT PENTRU UN OM CARE DOARME
Dar ce se întâmplă cu Timiș? Atât l-ați laudat și nu prinde nici macar primul 18 :)).
Ia mai publicați niște expuneri științifico-a unor capete istoricu-culte care să ne expice de ”înfințarea” jandarmeriei ”națională” în ... 185o