10 lucruri de făcut/văzut la Sziget care nu sunt Ed Sheeran

  de Iulia Notaros | 5 august 2019, 2:36 PM | Music | Recomandările editorilor | Reportaj

  4

  Nu că am avea o problemă intrinsecă cu trubadurul englez, proaspăt deținător al recordului pentru cel mai lucrativ turneu din istorie, record preluat de la irlandezii U2. Cum și bunicii lui Sheeran sunt originari din Irlanda, poate că vasul plin de galbeni păzit de leprechauni în inima țării nu e chiar atât de fictiv pe cum s-ar crede. Pur și simplu considerăm că deja are destui fani care se vor înghesui ca sardelele în fața scenei în prima zi a Szigetului să asculte hituri chestionabile (cel puțin) gramatical, dându-ne nouă ocazia și libertatea de a face lucruri mai palpitante și probabil mai puțin solicitante psihic și fizic.

  1.

  Mers pe insulă cu vaporașul. Cei pe care-i lasă rece dormitul în cort pe insulă (mai bine zis starea de semi-veghe asociată bubuiturilor celei mai apropiate scene de DJ-i olandezi) știu prea bine că prețul plătit pentru confortul unui pat curat și a unei camere liniștite e trenulețul urban cam înghesuit și înfierbântat pe timp de vară. Există însă o alternativă cât se poate de plăcută – vaporașul care pleacă de la stația Jászai Mari din 15 în 15 minute. În 7 și 8 august primul vapor pleacă spre insulă la 4 după masa, iar ultimul pleacă spre oraș la 12 și jumătate noaptea, iar din 9 până pe 13 august vapoarele circulă de la 2 și jumătate după masa până la 2 și jumătate dimineața. Pentru posesorii de CityPass, vaporașul e gratuit, dar cei care au eventual un abonament local, săptămânal sau lunar, trebuie să fie atenți în timpul weekendului, când e obligatoriu să cumpere un bilet separat, care costă 750 de forinți.

  2.

  O vizită la Global Village. Locație nou înființată anul acesta, este urmașa regretatelor scene World Music și Roma Tent, altfel spus scenele pe care, toți cei sensibili și oripilați de atrocitățile de la Neversea și Electric Castle să-și închidă repede ochii, la Sziget s-au ascultat în veselie, pace și armonie… sunteți pregătiți?… manele. Din păcate România nu este reprezentată de această dată, dar nu vă temeți, Balcanii totuși au ieșit la înaintare, dintre multele opțiuni incitante vi-l propunem pe sârbul Branko Bako Jovanovi, practicant al uni alt gen muzical care stârnește spaima elitiștilor de pe meleagurile noastre, muzica lăutărească pentru nunți și botezuri, și care va concerta duminică după masa la 4:30.

  3.

  O sesiune de yoga. De yoga mă tem eu, că singura dată când am încercat-o era să adorm și instructorul a răcnit la mine că nu-mi țin spatele drept – avea dreptate. E foarte posibil însă ca după câteva zile de stat la gard la Ed Sheerani și dansat la Martin Garricși, festivalierul să simtă nevoia acută a unei destinderi supravegheate profesional, destindere de care poate avea parte zilnic de la 11:20 (adică dimineața extrem de devreme în lumea Szigetului) la One Love Afro-Latin-Reggae Village sau la ora 13:00 (adică o oră aproape decentă) la Sziget Beach.

  4.

  O vânătoare de ștampile. Cei care cunosc istoria Szigetului știu că în primul an, îndepărtatul și istoricul 1993, organizatorii au pregătit, pe lângă concerte, și o clasică vânătoare de comori, din aceea cu indicii misterioase, lăzi ascunse și lopeți. Spre stupoarea lor, festivalierii, în pofida cantităților de alcool și langoși dubioși consumați, au găsit comorile plictisitor de repede, așa că proiectul a fost suspendat până la introducerea conceptului de Insula Libertății, când participanții au primit pașapoarte în care puteau aduna ștampile. Anul acesta numărul locațiilor este 21, ca de obicei, la unele e destul să faci act de prezență, pe când în alte locații ștampila se primește doar după îndeplinirea unor sarcini anevoioase. Festivalierii cu 21 de ștampile devin cetățeni cu „acte-n regulă” și primesc un mic cadou la Biroul de Imigrări al festivalului.

  5.

  O bere bună. Înainte de a fi bănuită de reclamă, țin să specific că recomandarea mea e strict legată de experiențele traumatizante, seculare, care durează de aproape 15 ani, cu berile comerciale ungurești. Unele dintre ele nu au un gust chiar oribil, dar sunt și mai periculoase, pentru că datorită aditivilor din porumb te trezești cu o mahmureală ca-n basme, și anume acelea în care te mănâncă balaurul. Pentru evitarea surprizelor neplăcute, e deci mult mai bine să dai o raită la camionul Pilsner Urquell, coada uneori e cam lungă, din motive lesne de înțeles, dar merită totuși să investești puțin în sănătatea și fericirea ta.

  6.

  O plimbare virtuală în istoria curentului Bauhaus. Zona muzeelor merită întotdeauna o vizită lejeră de după masă, iar anul acesta sărbătorește și ea cei 100 de ani ai Bauhaus-ului cu instalația Tiny Bauhaus, pregătită de Oficiul german de turism printr-o tehnică de printare în 3D. Cu ajutorul unor ochelari VR vizitatorii pot explora biroul lui Walter Gropius, fondatorul școlii Bauhaus și, prin ea, precursorul indirect al unor fenomene cum ar fi mobilele funcționale IKEA sau sobrietatea vizuală a produselor Apple.

  7.

  Descoperirea următoarei tale trupe preferate. Scena predilectă pentru un asemenea proiect este fără doar și poate Europe Stage, care adună artiști promițători din toate colțurile continentului – anul trecut ne-am putut delecta aici cu spaima Bonțidei, estonul Tommy Cash, cu care s-au tras în chip în backstage până și băieții de la Șatra Benz, fără să știe ei că se pozează cu Anticristul. România e din nou subreprezentată – revin doar suspecții de serviciu de la Sattelites – dar dintre restul trupelor vi-i putem recomanda cu căldură pe austriecii Hearts Hearts și italienii Coma Cose, programați în ziua de sâmbătă, de la ora 6 respectiv 8 și jumătate.

  8.

  Un spectacol de stand-up comedy. Programul scenei Magic Mirror (scena LGBT, pentru necunoscători) e, scuzați poanta previzibilă, unul dintre cele mai colorate ale festivalului, iar în fiecare seară între 7 și 8 sunt programate câte două show-uri de stand-up comedy, evident în limba engleză pentru a putea fi gustate de cât mai mulți spectatori. Astfel, majoritatea show-urilor sunt prezentate de vorbitori nativi de engleză (că doar e mai ușor să debitezi poante în limba ta), dar sâmbătă de la 7 toți cei interesați o pot asculta și pe românca Smaranda Luna, stabilită ce-i drept în însoritul Los Angeles.

  9.

  Un film unguresc. Dacă tot suntem în Ungaria și nu avem chef de Tankcsapda, care, trecând peste glumă oricum nu mai vin pe Sziget de când trupele maghiare și metalele au fost exilate de pe scenele principale. „Apusul” lui László Nemes, deși avându-l pe Vlad Ivanov într-unul din rolurile principale, ar putea fi totuși puțin prea lung și abscons pentru un festival, așa că sugestiile noastre sunt (cu titlurile păstrate în engleza din programul Szigetului) „Bad Poems”, despre aventurile comice ale unui budapestan cu tensiune și „The Whiskey Bandit”, despre cel mai celebru jefuitor de bănci al Ungariei, originar din Transilvania. (Proiectate sâmbătă, respectiv duminică de la ora 2 la locația Cinema Hungary/TEDXBudapest Salon).

  10.

  Un headliner de prăsilă. Să nu rămâneți totuși cu impresia greșită că vă sfătuim să vă feriți de scena mare ca dracul de tămâie, e și ea plăcută și utilă atunci când e consumată cu măsură. Dintre numele „mari” de anul acesta, The National sunt probabil cel mai puțin cunoscuți, iar muzica lor melancolică nu e neapărat genul asociat imediat cu un headliner de festival. Avem deci toate șansele de a savura un concert mai liniștit, poate chiar intim, în măsura permisă de un tăpșan plin de oameni, iar dacă avem noroc și dă cu ploaie (vremea perfectă pentru The National), mai pleacă câteva mii de fricoși, iar noi rămânem să ne înecăm necazul în melodii perfecte și pahare de vin roșu. Dacă nu mă credeți că asta e o seară ideală, nu aveți destulă imaginație și nu ați ascultat destul The National.

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Festivalul Sziget a avut, dintotdeauna, o scenă pe care s-a cântat muzica etnică, printre altele muzică rromani din diferite țări, inclusiv România, și unele dintre aceste melodii pot fi calificate ca și manele. Acesta este un fapt. Mesajul principal al Szigetului este toleranța, incluziunea și acceptarea celuilalt. Nimeni nu te obligă să mergi la o scenă a cărei muzică nu îți place, dar e de datoria ta să te porți cu respect față de cei care o fac. Toate sugestiile din acest articol sunt evident facultative, ideea lui principală este tocmai prezentarea complexității unui eveniment despre care mulți cunosc doar numele de pe scena mare.

    +3 voturi
    +1
    -1
  1. Eu am plecat strict de la afirmatia asta: “toți cei sensibili și oripilați de atrocitățile de la Neversea și Electric Castle să-și închidă repede ochii” cu care nu pot fi de acord pentru ca mi se pare ipocrita.
   Vorbim de toleranta si respect dar tu ca artist nu dai doi bani pe specificul festivalului unde esti invitat, nu dai doi bani pe oamenii prezenti care au platit bani, nu putini, si te folosesti de un artificiu penibil pentru a iesi in evidenta.

   @aradean, probabil din Checheci, faptul ca unora le-a placut nu inseamna ca asta da un aspect majoritar festivalului. S-au trezit unii de l-au invitat pe Bursuc si la TIFF 2017 pare-mi-se dar asta nu arata pentru mine ca un act de cultura, din contra arata cat de tare s-a pervertit pana si un mediu asa-zis elitist al societatii.
   Mai sunt si unii hipsteri care chipurile asculta manele ironic, tot nu da mai multa greutate acestui gen.

   Din partea mea nu aveti decat sa ascultati gen ACASA si nu-l bagati tuturor pe gat pentru ca nu toti am avut fetish-uri sa ne facem ghiozdan din acordeon.
   Faptul ca la SZIGET este o scena si pentru genul asta de muzica, e problema organizatorilor, nu m-as duce la scena aia dar nici nu ma tine treaz noaptea existenta ei insa atunci cand tu ca artist pui asta pe main stage la un eveniment de nisa, da, aia e o problema.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.