vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Strigătul disperat al școlilor vocaționale, aflate la un pas de moarte. Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” a tras un semnal de alarmă prin conferința „Meserii tradiționale pentru viitor”

    de Raluca Medeleanu | 9 martie 2017, 2:16 PM | Educaţie | Video

    1

    Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” a atras astăzi atenția autorităților, prin conferința de presă „Meserii tradiționale pentru viitor”, asupra situației de criză cu care se confruntă școlirea vocațională în Arad. Au fost invitați reprezentanții din partea inspectoratului școlar, respectiv ai autorităților locale, dar și agenții economici din orașul nostru.

    Situația generală a liceelor tehnologice și a școlilor profesionale este într-adevăr alarmantă. Trăim vremuri în care se plusează prea mult pe suplimentarea claselor liceelor teoretice, ignorându-se faptul că cele 6 licee tehnologice din municipiu se află, în fiecare an, la limita supraviețuirii. Motivul? Reprezentanții Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” speculează că ar fi vorba de o politică educațională necorelată cu piața muncii.

    Liceul „Iuliu Moldovan” (cunoscut arădenilor cu numele vechi de „Liceul Forestier”) se află în prezent într-o situație de criză majoră, având la dispoziție din partea municipalității o ultimă șansă, un test decisiv: dacă anul școlar următor situația nu se va îmbunătăți, școala este în pericolul de a fi desființată.

    Privind situația statistică a numărului de elevi înscriși la Forestier de-a lungul ultimilor 9 ani, observăm o scădere drastică. Dacă în anul școlar 2006-2007 erau înscriși 697 elevi, treptat, s-a ajuns la situația ca în anul școlar 2016-2017 să fie nu mai mult de 307. Potrivit spuselor profesoarei Oana Olariu (moderatorul conferinței), problema s-a accentuat mai ales din 2010, când în clădire au fost mutate o parte din clasele Liceului German.

    „Vrem o promovare puternică în școli, să convingem elevii de importanța existenței școlilor vocaționale”, a spus directorul Liceului Tehnologic Iuliu Moldovan, Florinel Boja.

    Deși au fost invitați, au lipsit de la conferință în primul rând inspectorul general Claudius Mladin de la ISJ Arad și primarul Aradului, Gheorghe Falcă. În schimb, conferința a fost monopolizată de reprezentanții Partidului Social Democrat (Anca Stoenescu – consilier local, Mihai Fifor  – senator și Adrian Todor – deputat).

    Agenții economici caută cu disperare muncitori calificați, însă părinții își „îndoctrinează” copiii să ignore școlile de meserii

    Prezenți la conferință au fost și reprezentanții unor companii de profil din Arad. Aceștia și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește viitorul meseriașilor. Au împărtășit fiecare strădaniile cu care se confruntă, de la an la an, când vine vorba de a găsi forță de muncă. Din lipsa oamenilor care să dețină abilități practice dobândite direct din școală, aceștia trebuie să facă ei pe „dascălii”, formându-i de la zero după ce îi angajează, astfel lipsindu-se de cei mai buni angajați care trebuie să lase munca lor deoparte și să îi instruiască pe cei nou-veniți.

    „Cum se poate stopa exodul tinerilor din țară, cum să se încurajeze îndreptarea către meserii?”. Fiecare persoană în parte care a luat cuvântul la conferință și-a exprimat convingerea că este imperativ să se încurajeze copiii să-și îndrepte atenția către piața muncii, pentru a se putea produce forță de muncă pentru operatorii economici.

    „Îi învățăm pe acești copii să nu lucreze! Au devenit goi în interior. Nu mai au țel, nu mai știu ce vor!”, a spus un patron de firmă din Arad.

    „Noi producem mobilier din lemn masiv și foarte, foarte greu găsim muncitori calificați! Nu avem personal, iar tinerii nu vor să învețe o meserie! Și părinții îi îndeamnă doar către liceu, iar apoi către facultate. Dar nu toți sunt și capabili și apoi fac un liceu degeaba, unde au investit mulți bani, iar după absolvire pleacă la cules de căpșuni afară…”, a spus o doamnă care deține o firmă producătoare de mobilă, spunând că indiferent de meserie: tapițer, sculptor etc. îi este aproape imposibil să găsească suficienți oameni abilitați.

    S-a făcut o estimare, spunându-se că dacă s-ar număra posturile vacante la fiecare firmă de lemn din Arad, ar echivala cu numărut total de angajați pe care îl avea fosta fabrică CPL.

    „Și dacă toate școlile tehnologice existente în oraș ar produce absolvenți la capacitate maximă, tot nu ar acoperi 100% nevoile de angajare”, a spus un alt agent economic.

    Concluzia e simplă, dar soluția e greu de realizat. Trebuie o campanie masivă de conștientizare demarată în întreg județul, în școli, pentru elevi, pentru părinți, pentru a îi convinge să-și schimbe mentalitatea și să-și îndrepte din nou atenția către școlile vocaționale. Reprezentanții instituțiilor implicate și-au arătat sprijnul, însă rezultatul va fi greu de observat în viitorul apropiat. Este vorba de o luptă lungă, cu rezultate pe un termen la fel de lung.

    Citește și Școala de meserii – desconsiderată de majoritatea elevilor și părinților, căutată de marii investitori. Episodul 1: Liceul Forestier

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.