Scriitorul arădean Gheorghe Mocuța s-a stins din viață la 64 de ani

  de Tomck@t | 28 noiembrie 2017, 9:46 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  „Ne-a părăsit dragul şi bunul nostru prieten şi coleg, GHEORGHE MOCUŢA. Dumnezeu să te ţină în lumină dragă Ghiţă!”, a scris pe Facebook, în urmă cu 30 minute, scriitorul Ioan Matiuț, directorul Editurii Mirador și coleg cu acesta în Uniunea Scriitorilor din România – filiala Arad.

  „S-a stins un om și un scriitor admirabil, de a cărui prietenie m-am bucurat și a cărui amintire o voi duce cu mine până când ne vom reîntâlni:
  Gheorghe Mocuța.
  Dumnezeu să îl aibă în pază!”,
  a scris și scriitorul timișorean Robert Șerban pe Facebook, în urmă cu puțin timp.

  Gheorghe Mocuța a fost poet, eseist, publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Arad și redactor al revistei culturale „Arca”.

  S-a născut la 5 iunie 1953 în Curtici (Arad), provenind dintr-o familie de agricultori: Gheorghe Mocuța, autorul unui jurnal de pe frontul antisovietic, și Elena Mocuța (n. Petrișor).

  După studiile liceale, a absolvit în 1976 Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara, secția Limba și literatura română – Limba și literatura franceză.

  În perioada 1974 – 1976 a participat la ședințele cenaclului universitar din Timișoara. Între 1979-l989 a frecventat cenaclul „Lucian Blaga” din Arad, unde s-a format ca poet și critic literar.

  Din 1990 a făcut parte din grupul de scriitori din jurul revistei „Arca” (Romulus Bucur, Vasile Dan, Florin Bănescu, Gheorghe Schwartz, Dorel Sibii).

  A debutat publicistic în 1975 în revista „Orizont” din Timișoara, cu recenzii. Debutul editorial individual a avut loc în 1992, cu volumul de poeme „îngerul ridică lespedea”, apărut în Colecția revistei „Arca” din Arad, precedat de apariția în volumul colectiv „Argonauții” (Ed. Facla, 1986) a ciclului de versuri „Cîmpia secretă”.

  A colaborat cu poeme și articole de opinie la revistele „Orizont”, „Luceafărul”, „Vatra”, „Poesis”, „Viața Românească”, „Familia”, „Arca”, „Zburătorul” (Onești), „Observator” (Munchen) ș.a. După cartea de debut, a publicat volumele de poezie: „Zăpada anului unu” (Colecția revistei „Arca”, 1994), „Omul de litere / viața de hîrtie (Ed. Mirador, 1998) și eseul „La răspîntia scriiturii” (Ed. Mirador, 1996). Este prezent cu grupaje de poeme traduse în antologia „Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik” (Dionysos Verlag, Kastellaum. Germania, 1994) și în revistele „Nepujsag” (Ungaria, 1990), „Orte” (Elvetia, 1993, 1994) și „Tekstualia” (Polonia, 2016).

  A obținut următoarele premii: premiul pentru poezie al Editurii „Facla” (1985), premiul pentru debut în poezie al Asociației Scriitorilor din Timișoara (1992), premiul filialei Arad a Uniunii Scriitorilor (1994, 1996). Tot de la filiala Arad a Uniunii Scriitorilor a primit, în anul 2014 și – încă o dată – în 2016, premiul Opera Omnia, pentru o viață dedicată literaturii (Vezi AICI și AICI).

  Până la ziua decesului, a fost redactor la revista “Arca” din Arad și profesor de limba și literatura franceză la Liceul Teoretic din Curtici. Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Laurentiu Ulici – Miscellanea („România literară”, nr. 6/1986); Radu Călin Cristea – Lecturi de dimineață („Familia”, nr. 1/1987); Eugen Dorcescu – Simțămîntul recluziunii („Orizont”, nr. 21/1992); Romulus Bucur – O poetică a deschiderii („Arca”, nr. 1l-l2/1992); Aurel Pantea – Poetul la răscrucea vocației’ („Vatra”, nr. 6/1993); Mircea Birsilă – Trei debuturi („Calende”, nr. 2/1994): Florin Bănescu – Poetul, navetist în autobuzul gloriei („Relief”, nr. 9/1994); Dan-Silviu Boerescu – Scrisori provinciale („Luceafărul”, nr. 2/1994); Viorel Gheorghiță – Provincie și melancolie („Arca”, nr. 4-6/1994); Al. Cistelecan – Două cărți, trei poeți („Luceafărul”, nr. 7/1995) etc.

  Ne-a părăsit dragul şi bunul nostru prieten şi coleg, GHEORGHE MOCUŢA. Dumnezeu să te ţină în lumină dragă Ghiţă!

  Posted by Ioan Matiut on Monday, November 27, 2017

  carti Mocuta

  În încheiere, trei poezii de Gheorghe Mocuța:

  trupul scris

  să tragi mortul de mustăţile de sfoară

  de urechile ceroase de nasul îngheţat

  să-i pipăi pulsul imaginar

  să-i acoperi pielea albă a trupului

  cu un scris mărunt un mesaj

  către zeii subpămînteni

  către viaţa de apoi

  un mesaj către fratele întuneric

  şi sora singurătate

  către verişorul vierme şi cumătra ţărînă

  către rubedeniile îndepărtate ale unui salcîm

  înflorit.

  să tragi mortului drag o palmă

  ca şi cum ai vrea să-l trezeşti din leşin

  şi să-i amintesti de datoriile zilnice

  de bunic tată fiu şi cetăţean.
  strigoi

  privesc ore în şir pe geam fără rost

  scriu ore în şir fără să desluşesc nimic

  asemeni pictorului care se încuie în atelier

  cu himera sa dansează fac dragoste şi se lasă

  încolăcit de mîinile nefireşti de lungi –

  aşa şi eu mă las străpuns de caninii nefireşti de

  ascuţiţi ai fricii devin livid şi încep să scriu cu sîngele

  albastru tot mai albastru al nobilei victime.

  tot astfel şi sufletul meu:

  moaie pana în culoarea morţii latente

  fuge de lume ca un strigoi:

  am visat c-am murit cititorule

  şi m-am cutremurat în somn

  dar de mă voi scula pre mulţi

  am să bîntui şi eu cititorule

   

  drumul spre cer

  unde-i drumul spre cer

  l-am întrebat pe copil

  în turnul bisericii a răspuns copilul

  fără să clipească

  unde-i drumul spre cer

  l-am întrebat pe sinucigaş

  în spatele gării mi-a răspuns încurcat

  sinucigaşul

  tapîndu-mă de o ţigară

  dar unde-i drumul spre cer

  am îngăimat în faţa femeii fierbinţi

  ehei între picioarele unei femei

  a făcut prostituata

  domnule unde-i drumul spre cer

  l-am întrebat din ochi pe pianist

  în buricele degetelor mele

  a răspuns virtuozul

  unde unde-i drumul spre cer

  l-am somat pe preotul în sutană

  întreabă-ţi părinţii

  mi-a răspuns cu un mic reproş preotul

  dar unde unde-i drumul spre cer

  mi-am întrebat părinţii

  în timp ce pietrarul le săpa numele adînc

  în marmora rece.

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Distribuie articolul

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad