marþi, 29 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Zona Mărului, între bănci goale, moloz și arșiță: o inaugurare tacită a unei investiții de 27 de milioane de lei, care ar fi trebuit să fie o mândrie a Aradului | Video

    de Raluca Medeleanu | 29 aprilie 2025, 10:54 AM | Administraţie | Reportaj

    4

    Zona de agrement de pe Mărului pare un spațiu desprins dintr-un film science fiction, în care toți oamenii au dispărut dintr-o dată. Terenurile de sport, băncile, locurile de joacă, foișorul de lectură, toate sunt acolo, dar se aud doar sunete de păsări și broaște. În depărtare, camioanele trec și deversează, nestingherite, în continuare, tone și tone de moloz. O investiție de peste 27 milioane de lei… pentru cine? Cui folosește?

    Primăria a plănuit de ani buni să scape de casele dărăpănate, construite fără autorizație în zona str. Mărului, de la piciorul autostrăzii și a reușit să obțină finanțare europeană de 17,5 milioane lei, prin Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, pentru a realiza o zonă de agrement. Thaibau Construct SRL a câștigat licitația în 2021, cu o sumă ceva mai mică decât această finanțare, ceea ce însemna că lucrările ar fi urmat să fie realizate cu zero costuri pentru Primărie.

    Zecile de căsuțe au fost demolate etapizat, pe parcursul 2022-2023.

    Valoarea proiectului: de la 15, la 27 milioane de lei

    mărului thaibau construct

    Pe parcursul lucrărilor la noua zonă de agrement, au fost întocmite mai multe acte adiționale prin care s-a ridicat valoarea proiectului, totalul ajungând în cele din urmă la 27.488.808,05 lei, din care finanțarea nerambursabilă a fost de 15.025.492,36 lei, finanțare națională 2.304.210,70 lei, iar din buget local s-au plătit 10.159.104,98 lei.

    Creșterile au fost, într-o fază, datorate unei schimbări din proiectul inițial, legate de irigarea terenului. S-a optat să se introducă un sistem care să extragă apa din lacul Homoc. Alte adaosuri financiare au fost solicitate de firmă, care a invocat printre altele și scumpirea materialelor.

    Șantierul a acumulat însă întârzieri. Conform contractului inițial, el trebuia finalizat în 31 decembrie 2023. Dar termenul a fost prelungit de mai multe ori, tot cu câteva luni suplimentare, prin Hotărâri de Consiliu Local. Cea mai nouă prelungire a fost aprobată în vara anului 2024, atunci când s-a stabilită data de 31 octombrie 2024 pentru încheierea lucrărilor.

    Cum nici acel termen nu a fost îndeplinit de Thaibau Construct SRL, am întrebat Primăria dacă s-au aplicat penalizări. Am aflat că, în total, constructorul a primit penalizări de 318.251,86 lei. Însă, la o lucrare de 27 de milioane de lei, aceste penalizări par infime.

    Inaugurarea tacită a zonei de agrement invadată de soare

    În cele din urmă, am aflat din răspunsul primăriei la solicitarea noastră referitoare la sumele de bani cheltuite că lucrarea a fost încheiată în 31 decembrie 2024.

    Nu s-a făcut vreo informare oficială presei în acest sens, practic zona de agrement a fost inaugurată „pe șest”.

    raspuns marului proiect incheiat dec 2024

    La ora la care ne-am deplasat să observăm rezultatul, în 28 aprilie, în jurul orei 15:00, erau puțini oameni în zonă. Două doamne pe o bancă admirau lebăda de pe lac, un domn era la terenul de sport și mai erau câțiva pescari.

    În rest liniște. Și mult soare. Sunt mulți copaci noi plantați, dar toți sunt puieți, astfel că nu există pic de umbră. Toate băncile sunt în plin soare, ceea ce ne pune mari semne de întrebare despre cine va opta să le folosească pe timpul verii, când temperaturile vor fi peste 30 de grade. La vizita noastră, erau deja în jur de 24 de grade, iar soarele ardea.

    Problema arșiței soarelui a putut fi observată cel mai bine în cazul scaunelor din plastic din zonele terenurilor de sport. Din culoarea albastră, sau roșie, acestea au ajuns să fie, deja, decolorate. Mai mult, în unele cazuri au apărut deja crăpături.

    zona de agrement mărului inaugurată (5)

    Necorespunzător ne-a părut și aspectul pistei de biciclete care nu are un material special antiaderent, ci este doar o linie trasată peste suprafața trotuarului. Pista care străbate mijlocul zonei de agrement a fost trasată peste un trotuar din pavaj de beton.

    Aspectul general este de zonă nefolosită

    Coșurile de gunoi sunt vopsite în alb, dar de sub vopsea se observă deja la bază un mic început de rugină. Iarba este tăiată în anumite zone, dar în altele e deja crescută. Senzația generală este de zonă nefolosită, înainte ca ea să fi avut utilitate. Dar nu arată neglijent. Nu arată în paragină, ci doar nedescoperită, per ansamblu.

    Totuși, în porțiunea destinată grătarelor, am observat urme de foc, ceea ce însemnă că recent cineva a ieșit la picnic.

    Rămâne de văzut dacă, treptat, arădenii vor începe să prindă curiozitate și interes, să iasă în timpul liber la activități sportive sau recreative acolo. Sau dacă vom asista la un proiect extrem de scump, care a fost transformat de pe foaie în realitate doar pentru a fi bifat.

    Două lumi în același spațiu

    gunoaie mărului

    Dacă zona de agrement în care s-au investit peste 27 milioane de lei este arareori frecventată de oameni, în partea opusă, unde au fost dărâmate căsuțele fără autorizație, continuă deversările ilegale de moloz și alte feluri de deșeuri.

    Sunt tone, zeci de tone, de gunoaie în continuare, pe terenul de pe marginea vechii piste de biciclete care vine dinspre malul Mureșului, până la intersecția cu noul drum realizat pentru zona de agrement.

    Mașinile vin în continuare, nestingherite, să scape de diferite materiale de construcții și alte gunoaie voluminoase care, în mod normal, ar trebui să le ducă, contra cost, la groapa de gunoi oficială a orașului.

    Degeaba a fost actualizat, în aprilie 2024, Regulamentul de acces și circulația utilajelor și a autovehiculelor de transport marfă ce depășesc 3,5 tone, astfel încât accesul lor să fie restricționat în noua zonă de agrement din municipiu. În actul normativ aprobat de consilieri, se prevedea „o serie de restricții de tonaj, dar și interzicerea oricăror activități de comerț și servicii care produc poluare chimică, fonică sau vizuală”, municipalitatea exprimându-și chiar și intenția „ca acest proiect să fie extins pe toată lungimea străzilor Mărului și Sabinelor”.

    @specialarad.ro Zona de agrement Mărului, inaugurată tacit #arad #stiriarad #zonamarului #zonadeagrement #specialarad ♬ News – Oriental AsiaVision

    ***

    Viitorul zonei? Greu de spus și de anticipat. Diferite camioane continuă să deverseze moloz. Zilnic. Soarele verii parcă este mai puternic de la an la an. Arde și iarba, uscă aleile. Dacă nimeni nu o îngrijește, aceasta zonă nu va fi valorificată așa cum s-a dorit, cum s-a plănuit probabil, ci va muri, tacit, exact așa cum a fost și inaugurată. Așa încât, depinde de administrația locală, să demonstreze că nu a aruncat 27 de milioane de lei pe apa… Mureșului, care curge la fel de aproape de zona Mărului.

     

    Citește și:

    Mărului, sau cum se îmbogăţeşte o zonă cu 30 de tone de gunoaie într-o oră

    Adevărul se vede limpede din dronă. Viitoarea zonă de agrement a Aradului nu e gata în procent de 93 la sută, decât pentru administrație

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Chiar dacă au fost întârzieri mari la derularea proiectului recepția pare făcută în grabă sau fără ochi critic, cum scrie și în articol, să fie bifată.
      Ideea proiectului este una bună dar deversarea molozului în zonă e ceva de neacceptat.
      Parcă se dorea la un moment dat construcția unui centru pt preluarea și sortarea deșeurilor inerte la marginea cartierului Sânnicolau Mic ce s-a ales de acel proiect?
      Parcul de pe Mărului trebuie popularizat s-ar putea organiza acolo festivalul Particles de anul acesta.

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Puțin cam răutăcios articolul și cu destule inexactități, din păcate. În primul rând, la ora 15, între schimburi, chiar că nu prea vezi lume. Dar să vedeți ce e după ora 17-18 acolo, foarte multă lume. Nu mai vorbesc de weekend! Pe de altă parte, cu regret am constatat și de data asta că nici oamenii nu prea merită ce s-a făcut acolo. Am fost sâmbăta trecută și era plin de coji de semințe scuipate peste tot, recipiente de suc etc, deși sunt o grămadă de coșuri de gunoi!

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Departe de a fi intenția mea să fiu răutăcioasă. Am ajuns acolo când am reușit cu timpul… Mă bucur să aud că este lume care se plimbă acolo. Grijile mele principale au de a face cu soarele intens, lipsa de umbră, deteriorarea deja a plasticului ars din această cauză de soare etc. Iar despre educația oamenilor, e mare păcat că este așa comportament, poate ar trebui supravegheată mai intens zona. Există și camere video montate în acest sens, ar trebui amendați oamenii care fac mizerie. Alte inexactități, în afară de faptul că nu am mers la o oră circulată, nu cred că înțeleg la ce vă referiți. Toate datele sunt din documentele/răspunsuri oficiale.

        +2 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.