marþi, 17 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Adevărul se vede limpede din dronă. Viitoarea zonă de agrement a Aradului nu e gata în procent de 93 la sută, decât pentru administrație

    de Raluca Medeleanu | 11 ianuarie 2024, 7:11 AM | Investigaţii | Topic special

    12

    Întrucât constructorul nu s-a încadrat în termenul limită de finalizare a lucrărilor, Primăria a pierdut restul de bani europeni care mai erau necesari să acopere investiția de „revitalizare” a străzii Mărului într-o zonă de agrement, în condițiile în care proiectul s-a scumpit deja de două ori și a stors milioane din bugetul local chiar dacă nu trebuia să stoarcă niciun leu.

    Thaibau Construct SRL a câștigat licitația pentru „revitalizarea” zonei str. Mărului și a semnat contractul cu Primăria în iulie 2021. Licitația a fost câștigată pe criteriul „prețul cel mai mic”, oferta acceptată de Primărie fiind de 17,45 milioane lei (TVA inclus), în comparație cu finanțarea europeană câștigată de Primărie de la ADR Vest care se ridica la 22 milioane lei (prin Programul Operațional Regional 2014-2020), din care valoarea finanțării nerambursabile este de 17.581.535,77 lei. Astfel, în primă fază, întreaga cheltuială a lucrărilor urma să fie acoperită din bani europeni și niciun ban din bugetul local.

    Proiectul tehnic nu a fost făcut de aceeași firmă, ci de SC Tera Design Studio SRL, încă din 2019. Intenția era să se desființeze mahalaua ilegală care exista de ani de zile și să se facă o zonă de agrement, cu locuri de promenadă și terenuri sportive, în care arădenii din apropiere (cartierul Alfa) și nu numai să își petreacă într-un mod plăcut timpul liber.

    plan revitalizare strada marului

    (Prima variantă a proiectului)

    Potrivit specificațiilor de pe SEAP, Thaibau Construct SRL avea la dispoziție 18 luni de la începerea lucrărilor pentru următoarele: să niveleze terenul, să asaneze lacurile din zonă, să amenajeze un parc chinologic, terenuri de fotbal, tenis, handbal și baschet, pontoane pentru pescuit, parcuri cu alei, locuri de picnic, piste de biciclete. De asemenea, în suma prevăzută în contract au fost prevăzute și serviciile de amenajare și întreținerea spațiilor verzi.

    În 28 septembrie 2022 însă, consilierii au aprobat alocarea mai multor bani pentru acest proiect, din cauza „creșterii prețurilor resurselor necesare execuției, precum și unele revizuiri ale soluțiilor tehnice”, cu mențiunea că „valoarea eligibilă a proiectului rămâne neschimbată” (adică nu se dau bani europeni suplimentari).

    Astfel, valoarea totală a proiectului a ajuns la 24.129.403,05 lei. Deci investiția a depășit suma asigurată din bani europeni, cu 6,6 milioane lei. Pe lângă această sumă, Primăria a mai achitat pe cheltuiala proprie și demolarea zecilor de cocioabe ilegale care se întindeau de-a lungul străzii Mărului și străzii Sabinelor (zona vizată de proiect), dar și în vecinătate. Unele persoane care au rămas astfel fără acoperiș au primit locuințe sociale, altele nu, în funcție de disponibilitate și de rezultatele dosarului întocmit de Direcția de Asistență Socială (o condiție era ca ele să lucreze). Demolările au fost efectuate treptat, de-a lungul anului 2022, dar și 2023.

    La o vizită realizată pe teren, în 20 octombrie 2022, dirigintele de șantier declara că lucrările sunt în grafic. Deși se acumulaseră „mici întârzieri”, se estima că termenul de finalizare urma să fie august 2023. Până la acea dată, era pus terasamentul pentru drumul de acces, era montat pavajul din grilă beton (care va fi înierbat) în noua parcare auto, era montat pavajul la o parte din trotuare, era introdusă canalizarea, iar țevile de irigații erau amplasate în șanțuri.

    Ulterior însă, au prelungit din nou data prevăzută pentru finalizarea lucrărilor: 31 decembrie 2023.

    Borduri, pavaj, mult noroi și încă 3 milioane de lei din bugetul local

    La puțin peste un an de la acea vizită pe șantier, am revenit la fața locului și am observat că zona de agrement practic „îmbrățișează” o fabrică și un parc fotovoltaic, ambele proprietate privată, asupra cărora Primăria nu a intervenit și, din informațiile pe care le deținem, nu are de gând să înceapă în viitor vreo acțiune de expropriere.

    Pe panoul informativ al proiectului era stipulat în continuare ca termen de execuție 31.12.2023, deși lucrările erau departe de a fi gata, la cam o lună diferență. Drumul de acces era finalizat, de-a lungul trotuarelor cu pavaj și borduri din beton era montat mobilierul și pergolele din lemn, de-a lungul parcării era plantat un gard viu, unele terenuri de sport aveau conturat perimetrul, iar în anumite zone din parc erau plantați copaci. Muncitorii încă lucrau la anumite părți din trotuare. Altceva nu am observat, doar mult noroi.

    marului lucrari in 16 noiembrie 2023 marului lucrari langa parcare in 16 noiembrie 2023

    Pentru a afla ce mai este de făcut și în cât timp se estimează finalizarea lucrărilor, am trimis chiar în acea zi (16 noiembrie) o solicitare Primăriei Arad, la care am primit răspuns după 43 de zile de la vizita noastră, adică la exact maximul legal pe care îl avea la dispoziție, în pragul Anului Nou.

    Surprinzător, cei de la Primărie ne-au informat că lucrările s-ar apropia de final, că, din punctul lor de vedere, lucrările sunt îndeplinite în procent de 93%.

    Revenind la chestiuni punctuale, am mai aflat și că s-a modificat, din nou, prețul, acum fiind 27.600.080,47 lei, inclusiv TVA, suplimentarea bugetului fiind motivată ca fiind impusă printr-un OUG privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

    plansa zona agrement marului

    (A doua variantă, actualizată, a proiectului. Observați în stânga- jos a imaginii, lângă terenul de fotbal, apariția a încă 4 mici terenuri sportive)

    „În prezent, lucrările de amenajare a zonei de agrement din zona strada Mărului sunt finalizate în procent de aproximativ 93%. Infrastructură rutieră, trotuarele, pistele pentru biciclete (unde? – n.red.) și parcările au fost realizate, la fel și fundațiile pentru terenurile de sport, locurile de joacă,  vestiare și zona administrativă. Pentru prima parte a anului următor sunt programate lucrările de împrejmuire cu plasă a terenurilor de sport și a parcurilor chinologice și montarea tuturor dotărilor prevăzute în proiect (porțile de fotbal/handbal, panourile de baschet, stâlpii echipați cu fileu tenis și cei cu fileu pentru volei, gradene, bănci, coșuri de gunoi și dozatoare pungi pentru parcul canin).

    Zona verde este amenajată în totalitate, prin însămânțare, iar întreg materialul dendofloricol a fost plantat. În primăvară se vor mai face doar mici finisaje, probe tehnologice și teste.

    Foișorul de lectură a fost și el amplasat, iar grădina japoneză este amenajată în procent de 97%. De asemenea, a fost montat tot mobilierul stradal constând în bănci simple cu spătar și bănci cu pergole. Și zona de camping a fost amenajată, iar în primăvară se vor monta grătarele și mobilierul din lemn. Sistemul de irigat este finalizat, iar cel de iluminat și cel de supraveghere video sunt finalizate în procent de 80%.

    Urmează ca în primăvara anului următor să fie montate elementele din dotarea locurilor de joacă, achiziționate de constructor, zonele picnic vor fi și ele finalizare și tot în 2024  vor fi amplasate containere în vederea amenajării vestiarelor și a zonei administrative.

    În cursul primei părți a anului viitor constructorul va amenaja pasarela spre ponton.

    Restul lucrărilor de executat este în cuantum de 2.340.000 lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri ale bugetului general al Municipiului Arad”, ne-a informat Primăria Arad, în 28 decembrie.

    O nouă vizită pe șantierul zonei de agrement de pe Mărului

    revitalizare strada marului stadiu lucrari 5 ianuarie 2024 21 1

    revitalizare strada marului stadiu lucrari 5 ianuarie 2024 19

    Am făcut o nouă vizită pe șantier, în 5 ianuarie 2024, pentru a observa mai bine cum se prezintă un proiect despre care se spune că are gradul de implementare deja 93% a zonei de agrement. Am observat majoritatea aleilor finalizate, deși mai este de lucru și la acest aspect (în anumite zone fiind întrerupte de șanțuri), terenurile de sport sunt trasate, deși nu sunt finalizate (pe unele mai trebuie turnat tartanul, iar cel de fotbal e doar o suprafață cu noroi), nu am observat vreo pistă nouă de biciclete, dar au fost puse băncile din lemn, anumite pergole și foișorul numit „de lectură”.

    Imagini cu șantierul puteți observa atât în următorul video, cât și în galeria foto de la finalul articolului, în ambele cazuri stadiul lucrărilor fiind cel de la începutul lunii ianuarie 2024, deci după ce am primit răspunsul de la Primărie:

    Nu știm de unde a fost „scos” acest procent trimis nouă, dar acum, după ce am văzut imaginile din dronă, știm că procentul este „umflat”. Care ar fi motivele acestei „cosmetizări”?

    Ar putea fi mai multe, după cum le enumerăm mai jos, sau niciunul dintre ele:

    1. Primăria Arad ne-a trimis răspuns că stadiul lucrării este de 93% ca să dea bine la viitorii votanți. Primarul știe adevărul.

    2. Primăria Arad a plătit constructorului 93% (și în plus) din valoarea proiectului și nu poate să ne spună că a achitat lucrări neexecutate. Poate primarul știe, poate nu…

    3. Un șef de birou din Primăria Arad, la curent cu lucrările din zonă, având în subordine acest domeniu, l-ar putea proteja interesat pe constructor. Poate îl și ajută cu situațiile de lucrări, dar asta nu e treaba noastră. Deocamdată. Primarul poate știe, poate nu…

    4. S-au săturat de noi și de întrebările noastre și ne-au „aruncat” un număr fiind siguri că nu o să verificăm.

    Câți bani s-au plătit și ce se întâmplă cu restul de plată

    Ca o scurtă recapitulare, amintim că Primăria a obținut finanțare europeană de 17,5 milioane lei. Constructorul (Thaibau Construct SRL)  a câștigat licitația cu o sumă ceva mai mică decât această finanțare, ceea ce însemna că lucrările ar fi urmat să fie realizate cu zero costuri pentru Primărie.

    Apoi însă, din diferite motive de ordin tehnic, legislativ etc., investiția a ajuns la 24 milioane lei, iar apoi la peste 27 milioane lei, diferența de la cele 17,5 milioane lei la suma totală fiind nevoită să o achite Primăria din bugetul local, din banii arădenilor.

    Doar că nu toți banii europeni vor fi primiți până la urmă, din cauza depășirii termenului contractual. Deci vorbim de și mai mulți bani din bugetul local…

    Pentru a afla câți bani au fost deja alocați din fondurile europene nerambursabile pentru realizarea proiectului, am trimis o solicitare Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, care ne-a informat prompt că, până în decembrie 2023, au fost plătite peste 9 milioane de lei.

    „În cadrul proiectului ,,Revitalizarea Zonei Strada Mărului și Amenajarea ca Zonă de Agrement” cod SMIS 127360, până în prezent s-a plătit suma de 9.186.234 lei – fonduri nerambursabile, iar suma de 2.261.549,38 lei – fonduri nerambursabile este în curs de verificare la ADR Vest. Valoarea totală nerambursabilă prevăzută în cadrul proiectului este de 17.581.535,77 lei.

    Proiectul  «Revitalizarea Zonei Strada Mărului și Amenajarea ca Zonă de Agrement» cod SMIS 127360 este, de asemenea, inclus pe lista proiectelor nefinalizate, iar activitățile realizate după data de 31 decembrie 2023 vor fi finanțate de UAT Municipiul Arad din fonduri proprii”, ne-a informat ADR Vest, în 21 decembrie 2023.

     

     

    Citește și:

    Fonduri europene de 4,8 milioane euro pentru revitalizarea zonei Mărului. Primăria a semnat contractul cu ADR Vest · Special Arad

    Zona de agrement „Mărului”, în grafic. Ce s-a făcut până acum și ce mai este de făcut, aflăm de la constructor, direct de pe șantier · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Administratia locala actioneaza in acest fel pentru ca banii europeni sunt verificati la sange privind folosirea,pe cand cei din bugetul local….circula parandaratul,pe langa ca dau de lucru unor firme de interpusi ai unor jegosi politruci.Iar aradeanul naiv plateste,si va mai plati multi ani daca voteaza aceeasi echipa de competenti.

      +22 voturi
      +1
      -1
    2. După imaginile din drona procentul nu e mai mare de 65%.
      Felicitări pt că, scoateți rahatul din administrația Bibart la iveală.
      Sper ca urmează piața Catedralei din drona, altă cosmetizare pe bani și mai mulți.
      Ma bucur că v-ați dotat cu drona altfel se vad realizările din drona în an electoral.(mult mai sincer)

      +32 voturi
      +1
      -1
    3. ***Oare proiectul a fost intocmit CORECT???Cine stie cate detalii tehnice care produc cheltuieli in plus …au uitat pur si simplu…..pentru ca ne grabeam…doar nu era sa ne batem capul….si care daca erau calculate mai atent Aradul nu ar fi trebuit sa suporte diferente de pret fata de costul proiectului initial….plus faptul ca pretul la materialele de constructii si motorina au crescut-probabil de acolo diferenta fata de suma stabilita initial si cea care va fi la final……daca facem proiectul si ne apucam peste ani de el….cum sa ne mai incadram in aceeasi suma????

      +2 voturi
      +1
      -1
    4. No trebuia sa iasa si șpăgile de undeva ca de la bani europeni mai greu
      A avut si bibi mentor bun pa ala ce acum din postura de eurosmecher ne spune cum sa folosim bani europeni da el in 20 ani nu a făcut numa o amarata de pista de bitigle si aia e pa mijlocul drumului.
      Da ce sa faci votaci au mers la vot pentru 3 mici au votat , mulțumiți ca aveau bordura in fata casei .
      Ce conteaza că restul e mort în acest satuc.
      Bravo falconi ,bibici si alții politruci fiți mândrii că ați transformat un oraș (principala poarta de intrare in tara din vest) într-un sătuc no name.
      Sper ca familia și rubedeniile membrii de partid va ofera tot respectul cuvenit ca trăiesc la sat ,e cea mai frumoasa poveste.
      După cum spunea un mare poet:
      „Veșnicia sa născut la sat”

      +9 voturi
      +1
      -1
    5. E bine că i-au scos pe țigani și au salubrizat zona, dar nu prea văd cine va merge să facă sport sau să se relaxeze acolo. Bani cheltuiți degeaba (sau motiv de furat). Probabil că pe viitor se va construi un cartier rezidențial. Și-aici e cu șpagă mare.

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.