miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Mărului, sau cum se îmbogăţeşte o zonă cu 30 de tone de gunoaie într-o oră

  de Adriana Barbu | 10 februarie 2024, 1:18 PM | Investigaţii | Știri Arad | Topic special

  5

  O amendă, de 30.000 de lei, dată unui șofer care debarasa din camioneta sa cu numere de Sălaj gunoaie pe strada Mărului și Primăria Arad e aproape decisă că a îngropat nu doar gunoaiele la marginea Aradului, ci și subiectul debarasărilor ilegale de gunoaie aici, sub ochii îngăduitori ai autorităţilor. Că a închis gura cârcotașilor care vor ca primăria și primarul să dea prost în ochii arădenilor, alegătorilor. Ca și cum principala problema de pe Mărului nu e, în fapt, poluarea, ilegalităţile de la marginea orașului, afacerile cu gunoaie care par să înflorească aici, ci e strict o chestiune de imagine într-un an cu prea multe alegeri.

  Sunt însă și câțiva arădeni care nu vor ca nepăsarea, tupeul și ilegalitățile să fie îngropate, asemeni gunoaielor, în pământul viitoarelor baze de agrement de pe strada Mărului. Nu vor ca o amendă, dată parcă de ochii lumii, la a doua zi după ancheta pe acest subiect publicată de Special Arad, să închidă gura tuturor.

  Au simţit amenda dată pe Mărului ca un răspuns-jignire la materialul publicat de noi, aşa cum am simţit-o şi noi. O palmă dată parcă de instituțiile statului nouă şi arădenilor care monitorizează zona și ilegalitățile de aici, unii de câteva luni bune, alții de trei, patru ani, care ne-au contactat ulterior comunicatului remis de Poliţia Locală. În fapt, o palmă dată tuturor celor care ţin la mediul în care trăiesc, la Mureş, la pământul Aradului, la protecţia şi la sănătatea lor.

  Marului gunaoie si pista

  (Zona Mărului continuă să fie raiul gunoaielor și a celor care vor să scape de ele)

  Amenda care ar fi trebuie să închidă scandalul cu gunoaie de pe Mărului

  La scurt timp după comunicatul în care am fost informaţi de Poliţia Locală Arad că s-a dat o amendă pe Mărului, după supravegherea zonei, am primit noi poze cu camioanele care descărcau gunoaie chiar aici, pentru a înţelege frecvenţa cu care au loc debarasările de deşeuri la capăt de Arad. Şi i-am crezut pe cuvânt pe cei care ni le-au trimis şi datorită faptului că, în scurtele intervale în care am stat şi noi la pândă pe Mărului, camioanele au venit pline şi au plecat goale de la noua groapă ilegală de gunoi a Aradului.

  Poliţia Locală a reuşit să identifice doar un astfel de camion, „în urma acțiunilor de monitorizare a zonei Mărului”, din data de 7 februarie, realizată de către „o echipă de polițiști locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului”, deşi pe adresa noastră au sosit zeci de poze cu camioane şi camionete în drum spre şi dinspre Mărului.

  Echipa poliţiei „a surprins, în flagrant, în data de 07.02.2024, o activitate de abandonare de deșeuri”. Polițiștii locali „au identificat conducătorul unei autoutilitare care transporta diverse tipuri de deșeuri provenite din activități de dezmembrare auto, aruncându-le ulterior direct pe sol într-o zonă neautorizată, contrar obligațiilor stabilite de legislația specifică”.

  Bărbatul s-a ales cu 30.000 de lei amendă (maşina care a folosit la transportul deşeurilor, o camionetă, nu a fost confiscată, deşi legea prevede această posibilitate), iar arădenii cu promisiunea că „Arealul rămâne în continuare în atenția Poliției Locale, suplimentându-se efectivele care supraveghează zona, atât în timpul zilei cât și în timpul nopții, când fenomenul de abandonare este mai accentuat”.

  gunoaie marului camion

  (Camion, probabil în drum spre groapa de gunoi ilegală din zona Mărului)

  Colecție de poze cu camioane ducând gunoaie în zona Mărului

  Câteva poze care au intrat în posesia noastră de la arădenii care monitorizează zona ne indică că, în interval de o oră (!), nu mai puțin de șapte camioane au debarasat deşeuri de tot felul aici, pe Mărului. E adevărat, se întâmpla în noiembrie 2023, acum trei luni, când probabil lucrările de amenajare de case şi apartamente erau pe final, iar deşeurile adunate erau cu tonele, dar întâmplarea nu e unică în zonă, imaginile cu camioane sosind pline aici și plecând după debarasare sunt și ele împământenite parcă aici.

  Pământ, moloz, betoane, plastic, resturi de mobilier, deşeuri auto, metale, cauciucuri, lemn, pânze. Toate aceste deşeuri poposesc, zi de zi, pe Mărului, în imediata vecinătate a bazei de agrement pe care Primăria o ridică aici, în contul a (până acum) 27 de milioane de lei, şi în imediata vecinătate a Mureşului. Sub ochii localnicilor zonei, care fac sesizări, o dată pe an, când situația devine de nesuportat.

  gunoaie Marului camion 4

  (Activitate surprinsă în zona Mărului de un arădean)

  Un tabel cu orele la care gunoaiele ajung pe Mărului și un calcul pe tone

  „M-am uitat pe pozele făcute de mine în data de 8 noiembrie 2023, când am stat și am fotografiat și filmat mai mult timp. Am stat vreo 10 minute de la 13.10 și apoi alte 20 minute de la 14.32 şi în aceste intervale am văzut debarasând deşeuri 3 mașini în primul interval, iar în intervalul al doilea 4 maşini. Pe poze se văd şi numerele maşinilor. Se vede şi un camion al unei firme cunoscute care vine de două ori să descarce, la 13.19 şi la 14.37”, ne-a scris arădeanul.

  Iar concluzia sa vine să contureze clar tabloul dezastrului ecologic de pe strada Mărului, prezentat şi în ancheta noastră de la începutul săptămânii: „Dacă într-un interval de o oră au venit 8 maşini să descarce (7 camioane şi un buldozer – n.r.), doar de la astea se adună în jur de 30 de tone de deşeuri. 30 tone x 8 ore/zi x 30 zile rezultă 7.200 tone de deşeuri pe lună care probabil ajung aici. Şi cred că nu exagerez deloc”, ne spune arădeanul.

  Desigur, măsurătorile sale sunt făcute la ochi, ceva mai departe de zona unde se petrec infracţiunile, pentru siguranţa sa, aşa cum am făcut şi noi pozele, departe de cei care debarasează gunoaie pe terenul peste care par să fie stăpâni, dar ele indică destul de bine cum arată realitatea ultimelor luni la această margine de Arad.

  Într-un excel, arădeanul ne-a indicat orele la care în acea zi, pe perioada pândei sale, au sosit camioanele, camionetele și un buldozer: ora 13.09 – camionetă, ora 13.19 – camionetă, ora 13.22 –
  camionetă, ora 14.32- camionetă, ORA 14.36 – camion, ora 14.37- camion, ora 14.37 – buldozer, ora 14.39 – camionetă.

  gunoaie marului google maps. jpg

  (Imagine de pe Google Maps, surprinsă în noiembrie, în zona Mărului)

  Imagine pe Google Maps cu camioanele care merg spre Mărului

  Un alt arădean sensibil la problemele de mediu din Arad ne-a trimis două poze cu camioanele fără încărcătură părăsind zona Mărului, iar un altul ne-a indicat un fapt care poate fi considerat cireaşa de pe tortul gunoaielor de pe Mărului: pe Google Maps, în imaginile care ilustrează zona Mărului, în luna noiembrie, apare un camion care pare să ducă deşeuri la debarasat în cea mai cunoscută groapă de gunoi ilegală a Aradului.

  În tot acest furnicar de camioane, camionete care aruncă gunoiul aici şi de buldozere care acoperă deşeurile cu pământ și netezesc, asanează zona, așa cum susținea într-o emisiune primarul Călin Bibarț, Poliția Locală a reușit, după o operațiune de monitorizare a zonei de nici o zi, să identifice o camionetă din Sălaj, din care un bărbat de 47 de ani aruncă gunoaie auto.

  Citeşte şi:

  *O amendă pentru una dintre zecile de debarasări ilegale de pe Mărului

  *Mărului rămâne ruşinea Aradului. Gunoaiele – fărădelegea şi bomba biologică de lângă cea mai așteptată investiție a orașului!

  * Adevărul se vede limpede din dronă. Viitoarea zonă de agrement a Aradului nu e gata în procent de 93 la sută, decât pentru administrație

  *Se demolează alte 40 de construcții neautorizate din zona străzii Mărului din Arad!

  *Ultimele 27 de construcții ilegale de pe strada Mărului au fost demolate

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dar garda de mediu ce face ?
   Agentia nationala pentru protectia mediului ce păzeste ?

   Ar trebui marti la ora 19.00, la emisiunea in care primarul are audiente in direct (La Strada Tv – facebook), arădenii să pună mâna pe telefoane și să intre în direct să-l ia la întrebări pe așa-zisul edil.

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. poliția locală ?! care ?! vorbești de cea condusă de. securistul Toma Adrian,pensionarul care refuză să iasă la pensie,adică lucrează și in pensie,atunci ai de asteptat mult și bine,el,ei cunoaste foarte bine fiecare persoană care a mai rămas de pe str. Mărului si el vine cu colecta de vânat,de pește dae mai ales bani de la toți cei care ne ineacă noaptea in fum,in fiecare noapte 7 02 de exemplu au fost echipajele de patrulare și tura de dimineața și cea de după masă, nu știu câte ture dimineață au” patrulat ” doi polițiști după masă un polițist și o polițistă trec zilnic prin zona cu gunoi de unde fumegă gunoele și unde țiganii frații ,nepoți pazniculuibde la fier vechi vin tocmai de pe Tarafului,de la Fiscut sau de la Lebăda cei care au fost demolați sunt aici zilnic,polițiștii îi cunosc foarte bine pe toți și pe cei 7-8 care transportă gunoe aici,acest om dinbSJ amendatul,ghinionistulbe un străin care nu contribuie la chetă,de asta a fost făcut țap ispășitor și amendat…

   +7 voturi
   +1
   -1
  3. cum să-și bata sponsori?! nu te supăra dar habar nu ai despre ce vorbesti,ăști a care transportă aici gunoe o fac de aproximatvi 30 de ani,cel mai bătrân dintre ei,adică tatăl socrul tuturor cu excepția celui din SJ ăsta nu face parte din ” familie” de asta a fost amendat,oaia neagră.crezi că poliția nu- i cunoaste,îi cunoaste foarte bine si trăiesc cu toți bine de pe urma acestor gunoe

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.