duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Revitalizarea zonei Mărului, mai scumpă cu 6 milioane lei. Consilierii au aprobat actualizarea prețurilor

  de Raluca Medeleanu | 28 septembrie 2022, 2:57 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  lucrări în zona Mărului, luna mai 2022

  Firma arădeană Thaibau Construct SRL a câștigat proiectul de revitalizare a zonei din jurul străzii Mărului (cartier Alfa, aproape de autostradă), care ani de zile a fost o reală groapă de gunoi pentru moloz și cauciucuri arse, dar și loc în care diferite persoane și-au construit ilegal locuințe improvizate. Primăria a obținut fonduri europene pentru acest proiect de schimbare la față a zonei, iar inițial Thaibau Construct se angajase să efectueze lucrările la circa 17 milioane de lei (TVA inclus). Acum însă, aflăm din proiectul de hotărâre aprobat de consilieri în ședința de miercuri, 28 august, investiția va costa cu circa 6 milioane de lei mai mult (TVA inclus).

  Motivul este explicat în referatul de aprobare a noii hotărâri: „Modificările legislative apărute ca urmare a creșterii prețurilor resurselor necesare execuției, precum și unele revizuiri ale soluțiilor tehnice au determinat ajustarea prețurilor contractului de lucrări și implicit a bugetului proiectului, cu mențiunea că valoarea eligibilă a proiectului rămâne neschimbată”, se arată în referatul semnat de primarul Călin Bibarț și viceprimarul Lazăr Faur.

  Astfel, actualizarea prețurilor se prezintă în felul următor (toate sumele menționate sunt cu TVA inclus și sunt rotunjite): pentru cheltuielile aferente amenajării teritoriului, de la circa 2.84 milioane lei se majorează la 3.79 milioane lei, pentru cheltuieli pentru asigurarea utilităților, de la 3.59 mil. lei la 4.83 mil. lei, pentru proiectarea și asistența tehnică, de la 941 mii lei la 574 mii lei, pentru cheltuielile aferente investițiilor de bază (utilaje, instalații, echipamente), de la 14.14 mil. lei la 17.53 mil. lei. Pe de altă parte, pentru diferite alte cheltuieli (lucrări, cote, comisioane, taxe etc.) care erau prevăzute în proiectul inițial observăm o reducere a costurilor, de la 1.3 mil. lei la 598 mii lei. În schimb, la capitolul „Cheltuieli pentru tehnologice și teste” erau alocați zero lei în proiectul inițial, însă acum se alocă 86.5 mii lei.

  În concluzie, dacă în proiectul inițial construcția și montajul erau calculate la 17.45 milioane lei (TVA inclus), acum, după această actualizare, urmează să coste 23.66 milioane de lei (TVA inclus). În acești bani, trebuie să se niveleze terenul (operațiune deja începută), să se asaneze lacurile din zonă, să se amenajeze un parc chinologic, terenuri de fotbal, tenis, handbal și baschet, pontoane pentru pescuit, parcuri cu alei, locuri de picnic, piste de biciclete. De asemenea, „în obiectul contractului sunt incluse și servicii de amenajare și întreținere spații verzi precum și furnizarea și montarea echipamentelor/dotărilor prevăzute în documentația tehnică”, se mai arată pe SEAP.

  Pentru amenajarea zonei, amintim că municipalitatea a început să pună la pământ construcțiile ilegale începând cu anul trecut, iar luna aceasta au fost demolate și ultimele 27 de astfel de construcții, din partea dreaptă a străzii Mărului, urmând să se igienizeze terenul delimitat de străzile Sabinelor și Mărului. Mai multe familii care locuiau în aceste căsuțe din zonă au primit locuințe sociale pe Tarafului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.