Firma arădeană Thaibau Construct SRL va revitaliza zona Mărului cu 15 milioane de lei

  de Raluca Medeleanu | 30 iulie 2021, 12:23 PM | Administraţie | Topic special

  1

  Proiectul de amenajare a zonei Mărului, după piciorul autostrăzii, din cartierul Alfa, a fost anunțat de ani de zile, însă abia acum a fost desemnată o firmă care să se ocupe cu execuția lucrărilor. Este vorba de Thaibau Construct SRL, cu sediul pe strada Clujului din Arad, care are la dispoziție 18 luni pentru a duce la bun sfârșit proiectul care se ridică la suma de 15.417.229,45 lei (fără TVA).

  Pentru acest proiect, Primăria municipiului Arad primește cofinanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020. Contractul de finanțare a fost semnat cu ADR Vest în 23 iulie 2019 și atunci avea valoarea de 22 milioane de lei (din care 17 milioane fiind nerambursabile). Firma arădeană care a câștigat luna aceasta licitația a fost desemnată câștigătoare pe criteriul „prețul cel mai scăzut”.

  „Execuţia lucrărilor de «Revitalizarea Zonei Strada Mărului și Amenajarea ca Zonă de Agrement» în conformitate cu proiectul tehnic de execuţie nr. 94024 /2019 elaborat de SC TERA DESIGN STUDIO SRL și pus la dispoziția operatorilor economici de către autoritatea contractantă”, se specifică în anunțul SEAP.

  În acești bani, firma va trebui să niveleze terenul, să asaneze lacurile din zonă, să amenajeze un parc chinologic, terenuri de fotbal, tenis, handbal și baschet, pontoane pentru pescuit, parcuri cu alei, locuri de picnic, piste de biciclete. „În obiectul contractului sunt incluse și servicii de amenajare și întreținere spații verzi precum și furnizarea și montarea echipamentelor/dotărilor prevăzute în documentația tehnică”, se mai arată pe SEAP.

  Primăria ignoră realitatea din zonă și „uită” să ne răspundă la întrebări

  Zona Mărului este de ani și ani de zile considerată o mahala scoasă din filmele lui Emil Kusturica. „Din punct de vedere al sănătății umane, zona prezintă risc de contaminare cu diverse boli/infecții pentru locatarii zonei, risc dat de cantitatea semnificativa de deșeuri depozitate ilegal și a dejecțiilor de la oameni și de la animale din jurul locuințelor și în zona în care aceștia își desfășoară diverse activități zilnice curente”, ne declara Garda de Mediu în urmă cu ceva timp.


  (o acțiune a unei asociații arădene, de Paști, în 2017,  când s-au oferit cadouri copiilor de pe Mărului)

  Am întrebat Primăria municipiului Arad care mai este situația persoanelor care locuiesc în construcțiile ridicate fără autorizație în zonă, întrucât primarul anunțase cu fermitate demolarea tuturor imobilelor ilegale, însă ulterior s-a rezumat la a pune la pământ doar cele abandonate, adică în jur de șapte la număr.

  În acest sens am trimis pe e-mailul instituției o solicitare, în baza legii 544/2001, în data 22 iunie, a cărui termen legal în care trebuia să ne ofere răspunsul a expirat în urmă cu 6 zile. Atunci întrebasem și despre momentul desemnării unei firme câștigătoare, întrucât surveniseră contestații la licitație. Între timp, ne-am răspuns singuri la întrebarea despre firma câștigătoare… Totuși, așteptăm, în continuare, un răspuns de la municipalitate prin care să fim lămuriți când vor fi evacuate persoanele de acolo (sute la număr) și, mai ales, ce se va întâmpla cu copiii care vor rămâne probabil în stradă. Așa cum am explicat într-un articol anterior, obținerea unei locuințe sociale este exclusă pentru acești oameni, întrucât pe lângă faptul că mulți dintre ei nu au loc de muncă (condiție la depunerea dosarului) nici nu mai există locuri disponibile în locuințele administrate de Primărie.

  Pe de altă parte, zona trebuie evident rânduită, întrucât ne este greu de imaginat cum va arăta o astfel de zonă de agrement înconjurată de gunoaie și miros pregnant de cauciucuri arse. Momentan însă, municipalitatea nu ne-a dat de înțeles că ar avea vreun plan de acțiune. Așteptăm răspunsul, dacă există vreunul.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.